Διογκώνεται το κίνημα κατά των διοδίων

Μειώσεις τιμών και ηλεκτρονικά διόδια οι λύσεις της κυβέρνησης

  • -
  • -

Από τη μία οι τιμές και η συχνότητα των διοδίων που συνεχώς αυξάνονται, από την άλλη η τιμή που δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα των αυτοκινητόδρομων της χώρας, έχουν μετατρέψει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση του κόσμου σε κίνημα. Μετά τις πιο πρόσφατες κινητοποιήσεις που έγιναν την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2010, όπου έμειναν ανοιχτοί για περισσότερες από 2 ώρες οι σταθμοί διοδίων Μαλγάρων, Λεπτοκαρυάς, Μακρυχωρίου, Πυργετού, Μοσχοχωρίου, Πελασγίας, Μώλου, Τραγάνας, Αφιδνών, Ρίου, Νεστάνης, Ασέας, Σπαθοβουνίου και στην Αττική οδό οι σταθμοί διοδίων σε Ελευσίνα και Μεταμόρφωση, έγινε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 14/1 στα διόδια των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης και της Λεπτοκαρυάς Πιερίας, κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Οι κινητοποιήσεις έχουν προβληματίσει την κυβέρνηση, η οποία σκέφτεται τη μείωση των διοδίων και την καθυστέρηση των οδικών έργων. Αυτό φαίνεται πως θα προβλέπει, σύμφωνα με την "Καθημερινή", η τροποποίηση των πέντε συμβάσεων παραχώρησης που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Υποδομών το Μάρτιο. Οι αλλαγές αυτές θα επιφέρουν επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων προκειμένου να ισορροπηθεί η αλλαγή των όρων δανεισμού από τις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό πως στον κατάλογο των έργων που έγινε αναστολή καταβολής της δόσης δανείου από τις τράπεζες προστέθηκαν οι εθνικοί οδοί Ελευσίνας - Πάτρας και Μαλιακού - Κλειδιού.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Μαγκριώτης διεμήνυσε πάντως ότι το Δημόσιο δεν θα δεχτεί εκβιασμό από κανέναν, αναφερόμενος στα σενάρια καταγγελίας των συμβάσεων από τις κατασκευάστριες εταιρείες είτε λόγω κρίσης, είτε λόγω κινήματος κατά των διοδίων. Συμπλήρωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εγκατασταθούν ηλεκτρονικά διόδια. Με αυτό το σύστημα οι οδηγοί θα πληρώνουν με το χιλιόμετρο, ενώ θα προβλέπονται εκπτώσεις για τους συχνούς χρήστες και διευκολύνσεις για τις τοπικές μετακινήσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...