Έρχεται τσιπ και στο δίπλωμα οδήγησης, όπως στις ταυτότητες; Δες τι ισχύει στην ΕΕ

Μετά τις νέες ταυτότητες με τσιπ, μήπως έχουν σειρά και τα διπλώματα οδήγησης; Δες σε ποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ήδη άδειες οδήγησης με microchip RFID.

  • -
  • -

Τεράστιες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη νέου τύπου ταυτότητα, η οποία θα έχει μέγεθος τραπεζικής κάρτας και ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ RFID) με την ενσωμάτωση βιομετρικών χαρακτηριστικών του κατόχου της. Οι νέου τύπου ταυτότητες ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών να διαθέτει ήδη, εδώ και καιρό, τη νέου τύπου ταυτότητα.

Στη χώρα μας η απόφαση για τις νέες ταυτότητες δεν πάρθηκε χθες, αλλά έχει ληφθεί από το 2018! Η καθυστέρηση στην εφαρμογή τους οφείλεται κατά κύριο λόγο στο διαγωνισμό που θα γινόταν για την απόκτηση του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού και γενικότερα στην εν γένει υλοποίηση του έργου από τον ανάδοχο.

Δείτε ακόμα: Πώς αλλάζω το χάρτινο δίπλωμα σε πλαστικό

Απόφαση όμως και για το τσιπάρισμα των διπλωμάτων οδήγησης, φαίνεται πως έχει ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το 2006! Εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια δηλαδή υπάρχει η απαραίτητη έγκριση για ένα ενιαίο πανευρωπαϊκό σύστημα αδειών οδήγησης. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα παρακολουθεί το ιστορικό των οδηγών σε όλη την Ευρώπη, αντί να επιτραπεί σε οδηγούς με κακό ιστορικό σε μια χώρα να αποκτήσουν νέα άδεια κυκλοφορίας σε κάποια άλλη χώρα. Μάλιστα, το πλάνο προβλέπει την εφαρμογή του σχεδίου έως το 2032. Ήδη βέβαια, η χρήση των τσιπαρισμένων διπλωμάτων είναι γεγονός σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία αλλά και η Ολλανδία, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο την εφαρμογή αυτού του μέτρου έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα (Χονγκ Κονγκ), το Μεξικό και η Ινδονησία. 

Έρχεται ενιαίο ψηφιακό δίπλωμα σε όλη την Ευρώπη

Πρόσφατα, και συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επιπλέον προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων ασφαλείας για τις άδειες οδήγησης, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ψηφιακών χαρακτηριστικών, καθώς και νέων διατάξεων για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής επιβολής των κανόνων κυκλοφορίας.

Σίγουρα, κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά ότι και τα νέα διπλώματα οδήγησης που εξετάζει εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν το περίφημο τσιπάκι RFID αλλά κανείς επίσης δεν μπορεί να στοιχηματίσει ότι δε θα συμβεί κι αυτό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...