Tesla: 18 τομείς που εμπλέκεται εκτός από την κατασκευή αυτοκινήτων!

Η Tesla έχει καταφέρει να κυριαρχήσει απόλυτα στον χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και της αυτοκίνησης γενικότερα, όμως κάνει πολύ περισσότερα πράγματα.

  • -
  • -

Μπορεί αρχικά να ακούγεται ως υπερβολή ότι η Tesla έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στην αυτοκίνηση γενικότερα. Ωστόσο, όταν το Model Y είναι το πρώτο σε πωλήσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε όλον τον κόσμο και πρώτο σε πωλήσεις στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως καυσίμου, τι άλλο μπορείς να πεις;

Αυτό που διαφεύγει στους περισσότερους, όμως, είναι ότι η Tesla δεν ασχολείται μόνο με έναν τομέα, αυτόν της κατασκευής αυτοκινήτων, αλλά έχει ενεργή παρουσία σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Μάλιστα, σε κάποιους από αυτούς μπήκε προκειμένου να μπορέσει να δώσει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στα αυτοκίνητά της, ενώ κάποιοι άλλοι προέκυψαν στην πορεία.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b5a3cb827b71a64c2c119f81d40eedbf.jpg

Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται η Tesla;

Οι περισσότεροι από τους τομείς με τους οποίους ασχολείται η Tesla έχουν συγκεντρωθεί σε μία ανάρτηση που έγινε στο πρώην Twitter, το κοινωνικό μέσο που ανήκει στον Elon Musk (ο οποίος το μετονόμασε σε X), τον ίδιο άνθρωπο που είναι ο CEO της Tesla. Σε αυτό το post (άραγε μπορείς να το πεις tweet;) βλέπουμε 18 καταχωρίσεις συνολικά. Ωστόσο, η λίστα δεν είναι πλήρης.

Δείτε ακόμα: Ελλάδα: Ηλεκτρικό αυτοκίνητο «τρώει άκυρο» από αγώνα dragster

Μερικά από τα σημεία που σημειώνονται στην λίστα είναι τα εξής. Το Tesla Automotive που ασχολείται με την κατασκευή εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα όπως η αντλία θερμότητας. Το Tesla AI που ασχολείται με ό,τι σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη, με τα αποτελέσματα του οποίου χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για το Autopilot αλλά και το ρομπότ που ετοιμάζει, τον Optimus. Το Tesla Manufacturing, το κομμάτι της εταιρείας που υλοποίησε μία διαφορετική μέθοδο κατασκευής αυτοκινήτων, το megacasting, ώστε να πέσει το κόστος, να αυξηθεί η ταχύτητα και να μειωθεί η πολυπλοκότητα της διαδικασίας παραγωγής.

 

Ακόμα, ξεχωρίζει το Tesla Superchargers δηλαδή το δίκτυο φορτιστών που έχει η εταιρεία σε όλον τον κόσμο. Η Tesla Insurance, καθώς η εταιρεία προσφέρει και ασφάλιση των αυτοκινήτων της σε ορισμένες χώρες. Η Tesla Solar, δηλαδή το κομμάτι που κατασκευάζει φωτοβολταϊκά, το οποίο σχεδόν εφάπτεται του κλάδου Tesla Energy, με το πιο γνωστό προϊόν να είναι οι μπαταρίες Powerwall. Αυτές προορίζονται για χρήση κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) σε οικιακά συστήματα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Μέχρι και στην παραγωγή λιθίου έχει μπει η Tesla

Φυσικά το post έχει παραλείψει έναν εξαιρετικά σημαντικό τομέα στον οποίο η Tesla μπήκε σχετικά πρόσφατα, αυτόν της παραγωγής λιθίου. Ο ίδιος ο Elon Musk είχε πει ότι η παραγωγή λιθίου είναι τόσο χαμηλή ώστε να δημιουργεί πρόβλημα στον ρυθμό κατασκευής μπαταριών και κατά συνέπεια στην περαιτέρω αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τον CEO της Tesla, η εταιρεία αποφάσισε να μπει και σε αυτόν τον τομέα, ώστε να εξασφαλίσει επάρκεια στην προμήθεια με λίθιο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f64f1af93f485824f45ec6df158f237c.jpg

Φυσικά δεν είναι μόνο η Tesla που ασχολείται με πολλαπλούς τομείς της οικονομίας και της κατασκευής, καθώς οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν παρουσία σε περισσότερους από έναν κλάδους. Απλά το συγκεκριμένο tweet (δεν κολλάει να το λέμε σκέτο X), έχει συγκεντρωμένες τις περισσότερες δραστηριότητες της αμερικανικής μάρκας, οπότε είναι εύκολο να διαπιστώσουμε πόσο έχει επεκταθεί σε μόλις 20 χρόνια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ελάχιστες οι εταιρείες που έχουν τόσο εκτεταμένη παρουσία, με τις Honda και Mitsubishi να είναι από τις λίγες που έχουν φτάσει σε παρόμοια επίπεδα ποικιλίας δραστηριοτήτων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...