Δες πόσο κοστίζουν συνολικά τα chip σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο!

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν συνεχώς λόγο για έλλειψη chip και το ερώτημα που τίθεται είναι πόσα διαθέτουν τα σημερινά αυτοκίνητα, αλλά και πόσο στοιχίζουν;

  • -
  • -

Μέχρι και σήμερα η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει επανέλθει πλήρως από  την τεράστια έλλειψη ημιαγωγών που ξεκίνησε πριν από μία διετία. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα, αλλά ακόμα περισσότερο τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, αύξησαν δραματικά τις απαιτήσεις για microchip. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τις λειτουργίες των συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης των οχημάτων, αλλά και την αυτόνομη οδήγηση που αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα των εταιρειών.  Για να έχετε καλύτερη εικόνα, μία Porsche 911 του 1978 διέθετε μία κεντρική μονάδα διαχείρισης και συνολικά 8 ημιαγωγούς. Σήμερα, ένα αμιγώς ηλεκτρικό Skoda Enyaq είναι εφοδιασμένο με περισσότερες από 90 μονάδες και περίπου 8.000 ηλεκτρονικά εξαρτήματα!

Δείτε ακόμη: Δοκιμάζουμε τη Ferrari 296 GTS! [video]

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το κόστος αυτών σε ένα μόνο αυτοκίνητο αγγίζει τα 600 €, νούμερο που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030! Σημειώστε, πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι στην 5η θέση με τη λίστα που αφορά την απορρόφηση ημιαγωγών παγκοσμίως, δημιουργώντας ένα τζίρο που αγγίζει τα 47 δισεκατομμύρια δολάρια. Με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και τις απαιτήσεις που θα δημιουργηθούν, αναμένεται να ανέβει στην 3η θέση με τον όγκο της αγοράς να φτάνει 147 δισεκατομμύρια! Για αυτόν ακριβώς το λόγο, εταιρείες όπως η Volkswagen προχωράνε σε άμεσες συνεργασίες με εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών σχεδιάζοντας να εμπλακούν και στην παραγωγή, όντας ένας τρόπος για να αποφύγουν την έλλειψη στην αγορά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...