Αυτοκίνητο leasing: Η «παγίδα» που κρύβει πολλά έξοδα

Συνηθίζουμε να λέμε ότι το leasing καλύπτει όλα τα έξοδα του αυτοκινήτου. Τι συμβαίνει όμως με τα μικρά χτυπήματα και τις γρατσουνιές; Ποιος θα τα πληρώσει;

  • -
  • -

Πολλοί οδηγοί πλέον, χρησιμοποιούν αυτοκίνητο μέσω leasing. Είτε επειδή έχουν μια επιχείρηση που τους συμφέρει, είτε είναι εργαζόμενοι σε μια εταιρεία που παρέχει αυτοκίνητο σε ορισμένα στελέχη. Διαβάζοντας ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του leasing, συχνά θα δει κάποιος τη φράση ότι στο μίσθωμα «συμπεριλαμβάνονται όλα τα έξοδα εκτός από τα καύσιμα». Είναι πράγματι έτσι, όμως; Τι συμβαίνει με τις μικρές, καθημερινές φθορές; Επίσης, τα βαθουλώματα, τα χτυπήματα και οι επαφές που μπορεί να σημειωθούν στην καθημερινότητα, ποιον βαραίνουν;

Αυτοκίνητο leasing και γρατσουνιές - Προσοχή στη μεικτή!

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως όλα τα αυτοκίνητα leasing συνοδεύονται με μεικτή ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ο οδηγός του το τρακάρει και φταίει, δεν θα πληρώσει τη ζημιά. Θα πληρώσει όμως την απαλλαγή! Πρόκειται για ένα στάνταρ ποσό συμμετοχής από την πλευρά του οδηγού. Ας πούμε, αν γίνει ζημιά 2.500 € και η απαλλαγή είναι 250 €, τότε ο οδηγός θα πληρώσει τα 250 € και τα υπόλοιπα 2.250 € θα τα συμπληρώσει η ασφαλιστική. Όμως, αν μιλάμε για μικρές ζημιές κόστους κάτω από 250 €, η ασφαλιστική δεν εμπλέκεται και ο λογαριασμός πάει στον οδηγό.

Άρα, αν γρατσουνίσει κάποιος το αυτοκίνητο, η ζημιά θα είναι μικρότερη από 250 € κατά πάσα πιθανότητα, άρα το κόστος είναι «δικό του». Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει αν έχει άλλος την υπαιτιότητα. Αν πέσει κάποιος άλλος πάνω στο όχημα leasing και προκαλέσει μικρή ζημιά, καλύπτεται από τη δική του ασφαλιστική και ο οδηγός δεν πληρώνει τίποτα. Όσοι οδηγούν αυτοκίνητο leasing, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην επιστροφή του, η εταιρεία θα κάνει καταγραφή και θα κοστολογήσει κάθε ζημιά φανοποιίας, μικρή ή μεγάλη στο όχημα.

Ποια είναι η «παγίδα» στις γρατσουνιές;

Η πολιτική χρέωσης, συνήθως διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Κάποιες βγάζουν ένα σύνολο για τον πελάτη και τον ενημερώνουν σχετικά με το κόστος, όμως οι χρήστες των οχημάτων δεν θα πρέπει να επαναπαυθούν ότι έχουν να πληρώσουν «έως 250 €», αφού τόσο είναι η απαλλαγή τους. Και αυτό γιατί κάθε πλευρά, συνήθως μετράει ξεχωριστά.

Δείτε ακόμη: Αυτοκίνητο με leasing - Μπορώ να το αλλάξω αν θέλω;

Για παράδειγμα αν έχει γίνει ζημιά 350 € στο εμπρός αριστερό φτερό και άλλη ζημιά 300 € στον πίσω προφυλακτήρα, δεν πληρώνει μια φορά την απαλλαγή των 250 € και τελείωσε. Θα πληρώσει δύο φορές την απαλλαγή των 250 €, αφού κάθε μικροζημιά θεωρείται ξεχωριστό συμβάν. Άρα, όσες πλευρές έχουν σημάδι, γρατσουνιά, βαθούλωμα ή χτύπημα, υπολογίστε + 250 €.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...