Αυτοκίνητο με leasing: Μπορώ να το αλλάξω όποτε θέλω;

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος έχει ένα αυτοκίνητο με leasing, αλλά θέλει να το αλλάξει; Μπορεί ή θα το… πληρώσει ακριβά;

  • -
  • -

Σήμερα, η χρήση ενός αυτοκινήτου μέσω leasing είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ. Χιλιάδες οδηγοί στην Ελλάδα τα έχουν επιλέξει, είτε προσωπικά, είτε δουλεύοντας σε μια εταιρεία που παρέχει αυτοκίνητο σε κάποιους εργαζόμενους. Ωστόσο, όπως υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, έτσι παρατηρούνται και ορισμένα μειονεκτήματα. Η περιορισμένη ευελιξία, είναι ένα από αυτά. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει κάνει την επιλογή του σε αυτοκίνητο, το έχει αποκτήσει μέσω leasing και ξαφνικά θελήσει να το αλλάξει, δεν αποκλείεται να έρθει αντιμέτωπος με… προβλήματα.

Η αιτία που μπορεί να θέλει να πάρει άλλο μοντέλο, ίσως είναι επειδή άλλαξαν οι ανάγκες του (απέκτησε παιδί, μετακόμισε κλπ), ίσως είναι και επειδή τελικά δεν τον καλύπτει, το βαρέθηκε ή βγήκε ένα αυτοκίνητο που του αρέσει περισσότερο. Οι περισσότερες εταιρείες leasing δεν προβλέπουν αλλαγή του οχήματος όποτε το θελήσει ο πελάτης τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η χρονική διάρκεια του συμβολαίου και μετά ο χρήστης να πάρει άλλο μοντέλο! Τα περισσότερα συμβόλαια χρονομίσθωσης, έχουν ορίζοντα τετραετίας.

Υπάρχουν εταιρείες που επιτρέπουν την αλλαγή;

Όπως είναι λογικό, η απήχηση που παρουσίασε το leasing, είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλών νέων εταιρειών που άλλαξαν τα δεδομένα της χρονομίσθωσης. Πλέον, υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν ευέλικτη χρήση αυτοκινήτου, άρα επιτρέπουν την αλλαγή μοντέλου αν το επιθυμεί ο πελάτης τους, χωρίς χρηματική «ποινή» ή υποχρεωτική αναμονή. Αυτές οι εταιρείες οδήγησαν και τις πιο κλασικές παρουσίες στον χώρο του leasing να αλλάξουν τον τρόπο που δούλευαν, οπότε οι περισσότερες εταιρείες σήμερα προσφέρουν δυνατότητα ευέλικτης μίσθωσης.

Δείτε ακόμη: Βρείτε όλες τις απαντήσεις για το leasing, σε ένα άρθρο!

Προσοχή, όμως: το προσφέρουν σαν μια άλλη μορφή leasing. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος έχει αυτοκίνητο με κλασικό leasing σε μια εταιρεία, δεν μπορεί να αλλάξει το αυτοκίνητό του, ακόμη και αν η ίδια εταιρεία προσφέρει λύσεις ευέλικτης μίσθωσης σε άλλα πακέτα της. Οπότε, η δυνατότητα αλλαγής αυτοκινήτου έχει να κάνει περισσότερο με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει ο κάθε πελάτης με την εταιρεία του. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο στοιχείο είναι η σωστή έρευνα αγοράς, ώστε κάθε ένας να διαλέξει την κατάλληλη λύση για τον ίδιο. Αν κάποιος είναι σταθερός και θέλει την καλύτερη δυνατή τιμή, πάει σε leasing. Αν του αρέσει να αλλάζει συχνά αυτοκίνητο κλπ, καλύτερα να εξετάσει την πιθανότητα της ευέλικτης μίσθωσης.