Αυτοκίνητο leasing: Μέχρι πόσα χιλιόμετρα μπορώ να κάνω;

Τα αυτοκίνητα με leasing τα χρησιμοποιείτε σαν να είναι δικά σας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί.

  • -
  • -

Τα τελευταία χρόνια η απόκτηση αυτοκινήτου μέσω leasing αρχίζει να γίνεται πολύ δημοφιλής. Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα στελέχη εταιρειών αλλά και οι ιδιοκτήτες αυτών τα προτιμούν, αφού υπάρχουν και διάφορες φορολογικές ελαφρύνσεις. Το leasing προσφέρει μεγάλη ευελιξία στην επιλογή αυτοκινήτου, τη διαμόρφωσή του και πολλούς ακόμη τομείς, ενώ ο χρήστης μπορεί ακόμη και να εξαγοράσει το όχημα όταν λήξει το συμβόλαιο. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί.

Δείτε ακόμη: Συμφέρει το leasing για μια ατομική επιχείρηση;

Πόσα χιλιόμετρα προβλέπουν τα περισσότερα συμβόλαια leasing;

Οι εταιρείες leasing φροντίζουν να καταστήσουν σαφές στους πελάτες τους ποιο είναι το χιλιομετρικό όριο στη δική τους περίπτωση με βάση το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει, αλλά και το ποσό που καταβάλλουν ως μίσθωμα. Συνήθως η «κόκκινη γραμμή» είναι στα 20.000 χιλιόμετρα το χρόνο. Ο μισθωτής αν κάνει λιγότερα χιλιόμετρα μπορεί να ζητήσει μειωμένο όριο με όφελος το χαμηλότερο μηνιαίο μίσθωμα, ωστόσο η «έκπτωση» που γίνεται στην τιμή είναι συνήθως μικρή.

Αντίθετα, αν κάποιος θέλει να αυξήσει το όριο τότε θα πρέπει να είναι έτοιμος για μια γενναία αύξηση στο μηνιαίο του μίσθωμα, ανάλογα πάντα τον τύπο του αυτοκινήτου που μισθώνει. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε όμως, κάτι πολύ σημαντικό: στις περισσότερες περιπτώσεις leasing, το όριο των 20.000 km τον χρόνο λειτουργεί σαν μέσος όρος. Άρα, αν το ένα έτος καλύψετε 11.000 km και το επόμενο, 23.000 km, δεν έχετε πρόβλημα. Τα «ρέστα» από την πρώτη χρονιά, χρησιμοποιούνται για να καλύψουν την επόμενη

Τι γίνεται αν ξεπεράσω τα χιλιόμετρα του συμβολαίου;

Αν κάνετε πολλά χιλιόμετρα το χρόνο θα πρέπει να το δηλώσετε στην εταιρεία leasing και να αυξήσετε το όριο, με το ανάλογο αντίτιμο. Στην περίπτωση όμως που δεν το κάνετε και απλώς, αδιαφορήσετε για αυτό, τότε θα πληρώσετε πέναλτι αν το ξεπεράσετε. Φυσικά το ποσό θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να κάνετε αύξηση του χιλιομετρικού ορίου, για να λειτουργεί ως αντικίνητρο υπέρβασης του ετήσιου ορίου. Το πόσο ακριβά θα πληρώσετε αυτή την πράξη σας εξαρτάται από την εταιρεία που έχετε επιλέξει και το συμβόλαιο που έχετε υπογράψει. Εμείς πάντως, σας συμβουλεύουμε να είστε προσεκτικοί με αυτό το κομμάτι γιατί τα ποσά «καίνε».

Δείτε όλες τις απαντήσεις για το leasing σε ένα άρθρο

Μπορώ να αλλάξω το όριο αφού υπογράψω το συμβόλαιο;

Οι περισσότερες εταιρείες leasing δίνουν τη δυνατότητα επαύξησης του χιλιομετρικού ορίου μετά την υπογραφή του συμβολαίου. Έτσι αν στην πορεία, δείτε ότι η αρχική συμφωνία σας «πέφτει στενή» και θέλετε να αυξήσετε το όριο, μπορείτε να το κάνετε χωρίς να έρθετε αντιμέτωποι με το πολύ ακριβότερο πέναλτι. Εννοείται όμως, ότι θα πληρώσετε τη διαφορά στο μηνιαίο μίσθωμα, ενδεχομένως ελαφρώς αυξημένη αφού δεν προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία. Όπως πάντα, αυτό εξαρτάται ανά περίπτωση και ανά εταιρεία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...