Κάμερες θορύβου στους δρόμους - Πού μπαίνει τέλος στη φασαρία

Τα... ραντάρ της ηχορύπανσης έχουν ήδη τοποθετηθεί σε σημεία των γερμανικών δρόμων, φωτογραφίζοντας κάθε όχημα που εκπέμπει υπερβολικό θόρυβο.

  • -
  • -

Η μάστιγα των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με θορυβώδεις εξατμίσεις δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε εδώ στην Ελλάδα, ούτε και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Ένα ολόκληρο πεζοδρόμιο μπορεί να τρέμει λόγω του εκκωφαντικού ήχου που βγαίνει από την εξάτμιση ενός οχήματος που περνά. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ίσως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ίδια ευκολία με εκείνο της υπερβολικής ταχύτητας. Αλλά αυτό, μπορεί να μην ισχύει πια... Κι αυτό γιατί πλέον, εκτός από τις κάμερες που σε φωτογραφίζουν όταν δεν τηρείς τα όρια ταχύτητας, κάνουν το ντεμπούτο τους και οι κάμερες θορύβου.

Η άσκοπη ηχορύπανση που μπορεί να προκαλέσει ένα αυτοκίνητο τιμωρείται από τον ΚΟΚ και μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα έως και 200 ευρώ. Αλλά σε αντίθεση με την γρήγορη οδήγηση, μέχρι στιγμής ήταν δύσκολο για τις αρχές να τιμωρήσουν τα υπερβολικά θορυβώδη οχήματα. Τώρα όμως αυτό αλλάζει.

kamera

Πού τοποθετήθηκε η πρώτη κάμερα θορύβου;

Από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Ιουλίου, μια κάμερα θορύβου χρησιμοποιήθηκε στο Kudamm του Βερολίνου, η πρώτη του είδους της στη Γερμανία. Δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα, μιας και επρόκειτο για μία δοκιμαστική περίοδο και οι Αρχές ήθελαν να συλλέξουν γενικότερα στοιχεία σχετικά με την ηχορύπανση που προκαλούν τα αυτοκίνητα.

Ενδιαφέρον έχει το ότι δεν υπάρχει κάποιο κοινό όριο ηχορύπανσης για όλα τα αυτοκίνητα. Κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετικό, και το πότε θα πρέπει ο ήχος που παράγεται να θεωρηθεί υπερβολικός εξαρτάται από στοιχεία όπως η ισχύς και το μέγεθος του κινητήρα. Τα 72 dB(A) είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο για τη συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων, αλλά τα σπορ αυτοκίνητα υψηλής ιπποδύναμης μπορεί να παράγουν ήχο δυνατότερο ακόμη και από τα 75 dB(A).

Υπάρχουν συνολικά τέσσερις υποκατηγορίες, στις οποίες παίζει ρόλο και η ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης, ενώ άλλα όρια ισχύουν για φορτηγά και μοτοσυκλέτες. Επομένως, κάθε όχημα που είναι ταξινομημένο στην ΕΕ πρέπει να υπακούει στις δικές του μέγιστες τιμές, κι αυτό φυσικά αφορά και τα μοντέλα που χρησιμοποιούν aftermarket προϊόντα όπως εξατμίσεις με κλαπέτο.

Το να προσδιορίσει λοιπόν μία κάμερα εάν ένα διερχόμενο αυτοκίνητο παράγει υπερβολικό θόρυβο είναι εγγενώς πιο δύσκολο από το να κρίνει αν κινείται με υπερβολική ταχύτητα.

radar

Πώς μετριέται ο θόρυβος των οχημάτων;

Αυτό που στην καθομιλουμένη αποκαλείται θόρυβος ή επίπεδο θορύβου, οι ειδικοί το αποκαλούν «στάθμη ηχητικής πίεσης» και μετριέται σε dB. Το επίπεδο ηχητικής πίεσης σε dB(A) επιτρέπει την εξαγωγή περισσότερων συμπερασμάτων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο θόρυβος γίνεται πραγματικά αντιληπτός από τους ανθρώπους. Φυσικά, η απόσταση από την πηγή θορύβου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και επομένως πρέπει πάντα να προσδιορίζεται.

Δείτε ακόμη: Κάνει θόρυβο η εξάτμισή σου; Δες πόσο είναι το πρόστιμο

Πώς λειτουργεί η κάμερα που τοποθετήθηκε στη Γερμανία;

Η κάμερα ανιχνεύει οχήματα που υπερβαίνουν το όριο θορύβου των 82 dB(A). Μερικά μικρόφωνα καταγράφουν τον ήχο σε απόσταση 7,6 μέτρων από το όχημα, ενώ η πινακίδα κυκλοφορίας καταγράφεται χρησιμοποιώντας βίντεο και λέιζερ. Με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αντίστοιχου οχήματος που είναι καταχωρημένα στα αρχεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Μεταφορών, είναι εφικτό να προσδιοριστεί τοαν τελικά το αυτοκίνητο εκμπέμπει υπερβολικό θόρυβο για το είδους του, ή όχι.

Ωστόσο, η δοκιμαστική φάση των οκτώ εβδομάδων δεν αφορούσε την τιμωρία πιθανών παραβατών. Σύμφωνα με τη Διοίκηση της Γερουσίας, θα πρέπει να οριστεί το πώς οι τεχνικές προδιαγραφές των οχημάτων σχετίζονται με τον μετρούμενο θόρυβο, αλλά και κατά πόσον άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο τελικά, όπως ένας ανορθόδοξος τρόπος οδήγησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κάποιος που έχει επιλέξει χαμηλή σχέση στο κιβώτιο με αποτέλεσμα να παραμένουν οι στροφές του κινητήρα ψηλά. Κάτι που μπορεί επίσης να προκαλέσει «περιττό θόρυβο».

Εσείς τι λέτε; Μπορεί να έχει αποτέλεσμα μία τέτοια μέθοδος ελέγχου, ή όχι;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...