Tesla: Πόσο κοστίζει η φόρτιση σε Superchargers στην Ελλάδα, από σήμερα

Ενώ η χρήση των Superchargers στη χώρα μας ήταν εντελώς δωρεάν μέχρι χτες, από σήμερα η Tesla ξεκίνησε να χρεώνει τη φόρτιση. Δες τις τιμές που ισχύουν σε κάθε σταθμό της ελληνικής επικράτειας.

  • -
  • -

Με μία ανακοίνωση το Σάββατο 22 Ιουλίου, η Tesla έκανε γνωστό ότι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 23 Ιουλίου, θα ξεκινούσε η χρέωση για κάθε αυτοκίνητο που θα φόρτιζε σε έναν από τους Superchargers που διαθέτει η εταιρεία. Αυτό που δεν ξεκαθάριζε είναι οι τιμές που θα ίσχυαν, όμως πλέον λύθηκε και αυτή η απορία.

Οι κάτοχοι των μοντέλων της Tesla που θέλουν να φορτίσουν σε κάποιον Supercharger έχουν τέσσερις επιλογές. Εκείνους των 150 kW στο Golden Hall, και εκείνους των 250 kW στο ΣΕΑ Ψαθόπυργου, στο ΣΕΑ Αταλάντης και στο εμπορικό κέντρο Fashion City Outlet στη Λάρισα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d56a867a6dc4a3c8a59c035598708006.jpg

Η τιμή που θα πληρώσει κάποιος για να φορτίσει σε έναν Supercharger στην Ελλάδα διαφοροποιείται ανάλογα με τον φορτιστή που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει, αλλά και την ώρα της ημέρας που θα το κάνει. Αυτό γίνεται επειδή η Tesla δεν εφαρμόζει οριζόντια χρέωση, αλλά διαφοροποιημένη ανάλογα με το μέρος και τον χρόνο.

Δείτε ακόμα: Tesla: Ποιοι θα συνεχίσουν να φορτίζουν δωρεάν στους Superchargers;

Golden Hall

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/be717751889dcc7fc3f4eb99d7de5f8a.jpg

Δεδομένου ότι τα περισσότερα Tesla στην Ελλάδα είναι συγκεντρωμένα στην Αθήνα, η πρώτη χρέωση που αναφέρουμε είναι εκείνη στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, δηλαδή στον μοναδικό Supercharger που βρίσκεται εντός Αττικής. Όποιο αυτοκίνητο φορτίσει στο GH από τις 18:00 μέχρι και τις 22:00, θα χρεωθεί με 0,47 €/kWh. Τις υπόλοιπες 20 ώρες της ημέρας, η χρέωση είναι 0,41 €/kWh.

ΣΕΑ Ψαθόπυργου

tesla-model3-model-3-supercharger-psathopirgos-patra-fortistis-fortisi

Η δεύτερη εγκατάσταση Tesla Supercharger στην Ελλάδα και η πρώτη με ισχύ μέχρι και 250 kW είναι εκείνη στα δύο ρεύματα του ΣΑΕ Ψαθόπυργου. Όσον αφορά τη χρέωση για όποιον ταξιδεύει προς τη Δυτική Ελλάδα και σταματήσει εκεί για ανεφοδιασμό, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 18:00 και 22:00 θα πληρώσει 0,61 €/kWh, ενώ τις υπόλοιπες 20 ώρες της ημέρας η χρέωση θα είναι 0,55 €/kWh.

ΣΕΑ Αταλάντης

tesla-spercharger-atalanti-fortistis

Μετά το Golden Hall, οι Tesla Superchargers στο ΣΕΑ Αταλάντης μάλλον είναι εκείνοι με την περισσότερη κίνηση, αφού βρίσκονται σε κομβικό σημείο για όποιον πηγαίνει προς την κεντρική ή/και τη Βόρεια Ελλάδα. Η χρέωση που εφαρμόζει η Tesla εδώ είναι η πιο «τσουχτερή», καθώς μεταξύ 18:00 και 22:00 είναι 0,64 €/kWh, ενώ όλες τις υπόλοιπες ώρες είναι 0,58 €/kWh.

Λάρισα

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/247b87b35fcbe197d470c0a2d9c27fe3.jpg

Οι Tesla Superchargers στη Λάρισα είναι οι πιο πρόσφατοι μεταξύ των τεσσάρων που έχει βάλει η εταιρεία στην Ελλάδα. Αντίθετα με εκείνους στην Αταλάντη και τον Ψαθόπυργο, δεν βρίσκονται πάνω στον αυτοκινητόδρομο αλλά απαιτείται μια μικρή παράκαμψη, ωστόσο η χρέωση είναι σημαντικά φθηνότερη. Συγκεκριμένα, για φόρτιση μεταξύ 18:00 και 22:00 το κόστος είναι 0,47 €/kWh, ενώ όλες τις άλλες ώρες της ημέρας η χρέωση θα είναι 0,41 €/kWh.

Αλλαγές τιμών, και «idle fee» για όσους πιάνουν θέση χωρίς να φορτίζουν

Οι παραπάνω τιμές ισχύουν κατά τη στιγμή συγγραφής του άρθρου, καθώς η Tesla θα αναθεωρεί την τιμολογιακή της πολιτική όσον αφορά τη φόρτιση σε μηνιαία βάση, ανάλογα με τα στατιστικά χρήσης του κάθε φορτιστή.

Τέλος, για εκείνους που έχουν την κακή συνήθεια να μετατρέπουν τις θέσεις φόρτισης σε θέσεις… στάθμευσης, να ενημερώσουμε ότι η Tesla εφαρμόζει και idle fees. Δηλαδή αν το αυτοκίνητο ολοκληρώσει τη φόρτιση και ο χρήστης το αφήσει συνδεδεμένο στον φορτιστή, τότε θα αρχίσει να χρεώνεται επιπλέον. Τα idle fees που εφαρμόζει η Tesla, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο app της, είναι έως 1 € για κάθε λεπτό που το αυτοκίνητο παραμένει συνδεδεμένο στον Supercharger, ενώ η φόρτισή του έχει ολοκληρωθεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...