Τέλος το νίκελ από τα αυτοκίνητα! Ποια σοβαρή ασθένεια προκαλεί

Την απαγόρευση παραγωγής του νίκελ επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο από την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά από όλους τους τομείς που το χρησιμοποιούν.

  • -
  • -

Η επινικέλωση πρόκειται να απαγορευτεί, αναγκάζοντας ενδεχομένως τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να βρουν αντικαταστάτη για ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα υλικά που σχετίζονται με την premium εμφάνιση. Η απαγόρευση έχει προταθεί ως αποτέλεσμα προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη δημιουργία εξασθενούς χρωμίου, το οποίο είναι γνωστό καρκινογόνο. Πιο συγκεκριμένα, είναι πηγή χρόνιου καρκίνου του πνεύμονα, με τις ατμοσφαιρικές εκπομπές που εκπέμπονται κατά τη διαδικασία επιμετάλλωσης να λέγεται ότι είναι 500 φορές πιο τοξικές από το diesel.

Τα χημικά κατασταλτικά καπνού μπορούν να μειώσουν αυτές τις εκπομπές, αλλά περιέχουν υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), μια άλλη εξαιρετικά τοξική ουσία. Η ΕΕ έχει προτείνει απαγόρευση που θα ισχύσει από το 2024, με άλλα μέρη του κόσμου όπως η Καλιφόρνια, να ακολουθούν. Καθώς τόσο η ΕΕ όσο και η αμερικανική πολιτεία είναι δύο τεράστιες αγορές, αυτή η απαγόρευση αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον σχεδιασμό των αυτοκινήτων, εκτός εάν βρεθεί ένα εναλλακτικό υλικό με τις ίδιες ιδιότητες.

nikel

Εκτός από το ασημί φινίρισμα και την premium εικόνα που χαρίζει στα αυτοκίνητα, το χρώμιο (νίκελ) χρησιμοποιείται ευρέως και στην καθημερινή μας ζωή (νεροχύτες, φωτιστικά κτλ), αλλά και σε άλλα προϊόντα που χρειάζεται να είναι ανθεκτικά στη σκουριά, όπως τα είδη ψαρέματος.

Τι μπορεί να αντικαταστήσει όμως το νίκελ;

Με την επικείμενη απαγόρευση οι αυτοκινητοβιομηχανίες ψάχνουν ήδη το υλικό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις χρωμιωμένες επιφάνειες. Μπορεί κάτι ακριβώς ίδιο με το νίκελ να μην βρεθεί αλλά αρκετοί κατασκευαστές ήδη πειραματίζονται με υλικά όπως ο φελλός και ο σχιστόλιθος.

Δείτε ακόμη: Μύθος ή αλήθεια; Μπορεί ένας καλός οδηγός να «νικήσει» το ABS; [video]

Κρίνοντας από την τάση ολόκληρου του κλάδου να ψάχνει μονίμως για όλο και πιο φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλωμένα υλικά, η λύση πιθανότατα να μην αργήσει να βρεθεί. Τουλάχιστον για τους mainstream κατασκευαστές. Τώρα όσον αφορά πιο πολυτελή μοντέλα από πιο exclusive εταιρίες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην χρήση τέτοιου είδους υλικών, ίσως το έργο να είναι δυσκολότερο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...