Μύθος ή αλήθεια; Μπορεί ένας καλός οδηγός να «νικήσει» το ABS; [video]

Πολλοί θεωρούν ότι ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει ένα λογισμικό σε ταχύτητα αντίδρασης. Ισχύει στην περίπτωση του ABS;

  • -
  • -

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική ανακάλυψη είναι το ABS, το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών κατά το φρενάρισμα, το οποίο από τη μέρα που ανακαλύφθηκε έσωσε εκατομμύρια οδηγούς αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα βασικά συστήματα ασφάλειας του αυτοκινήτου, ενώ από το 2004 είναι υποχρεωτικό για όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε ακόμη: Η βενζίνη έχει ημερομηνία λήξης

Πως ακριβώς λειτουργεί;

Όταν κατά το φρενάρισμα ο τροχός μπλοκάρει, χάνει την πρόσφυση του και ουσιαστικά σύρεται ακυβέρνητος, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνει η απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος. Παράλληλα, με τους τροχούς μπλοκαρισμένους, ο οδηγός δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει διεύθυνση και την κατεύθυνση του αυτοκινήτου.

Η λειτουργία του ABS βασίζεται σε αισθητήρες κίνησης που αντιλαμβάνονται την κίνηση των τροχών. Όταν το λογισμικό διαπιστώσει ότι οι τροχοί μπλοκάρουν, μειώνει στιγμιαία την πίεση στο υδραυλικό κύκλωμα των φρένων, επιτρέποντας στους τροχούς να κυλήσουν, ανακτώντας την πρόσφυση. Κάτι που επαναλαμβάνει συνεχώς μέχρι και την πλήρη ακινητοποίηση του οχήματος. Παράλληλα, με τον ίδιο τρόπο επιτρέπει τη διατήρηση του ελέγχου μέσω του συστήματος διεύθυνσης, άρα και την αλλαγή πορείας ώστε ο οδηγός να αποφύγει το εμπόδιο.
Δείτε ακόμη: Μύθος ή αλήθεια; Κλέβονται πιο δύσκολα τα Tesla; 

Το πείραμα

Το κανάλι Driven Media στο Youtube αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα, έχοντας ως πρωταγωνιστή έναν επαγγελματία οδηγό αγώνων. Τον Scott Mansell. Αυτό που προσπάθησαν να εξακριβώσουν, είναι κατά πόσο μπορεί ο έμπειρος οδηγός να προσομοιώσει, αλλά και να σημειώσει καλύτερη απόσταση πλήρης ακινητοποίησης χωρίς τη χρήση του ABS. Ο Mansell πραγματοποίησε την ίδια διαδικασία με και χωρίς το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος και το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο ο άνθρωπος κέρδισε τον… «υπολογιστή». Η απάντηση στο βίντεο που ακολουθεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...