Service αυτοκινήτου leasing: Πώς γίνεται και... ποιος το πληρώνει

Η συντήρηση είναι ένα από τα βασικότερα κομμάτια της ιδιοκτησίας ενός αυτοκινήτου. Τι ισχύει όμως για εκείνους που χρησιμοποιούν όχημα μέσω leasing;

  • -
  • -

Ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα συντήρησης, το οποίο ορίζεται από τον κατασκευαστή. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει την «υγεία» του οχήματος, αλλά και την ισχύ της εγγύησης, αφού όπως είναι λογικό, μια ενδεχόμενη βλάβη δεν θα καλυφθεί αν δεν τηρείται το πρόγραμμα των service. Τι ισχύει όμως για τα αυτοκίνητα leasing; Ο οδηγός έχει την υποχρέωση να κανονίζει εκείνος τη συντήρηση, πληρώνοντας και το αντίτιμο ή αυτά αφορούν την εταιρεία που προσφέρει τη μίσθωση;

Το service συμπεριλαμβάνεται στο μίσθωμα!

Σε όλα τα συμβόλαια leasing, ο χρήστης του οχήματος δεν πληρώνει για τη συντήρηση του αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει πως όταν φτάσει η στιγμή του service, ο «λογαριασμός» θα πάει κατευθείαν στην εταιρεία που προσφέρει τη μίσθωση, είτε μιλάμε για προγραμματισμένη συντήρηση, είτε για βλάβη. Μάλιστα, ο οδηγός θα πάρει και αυτοκίνητο αντικατάστασης από την εταιρεία leasing στην περίπτωση που το δικό του όχημα χαλάσει και δεν είναι δυνατό να επισκευαστεί άμεσα. Έτσι, ο πελάτης δεν μένει ποτέ χωρίς αυτοκίνητο.

Πότε κάνω service ένα αυτοκίνητο leasing;

Όταν φτάσει η ώρα της προγραμματισμένης συντήρησης από τον κατασκευαστή, ο χρήστης του αυτοκινήτου leasing θα πρέπει να κανονίσει την επίσκεψη στο συνεργείο. Σε αυτό το σημείο, οι εταιρείες leasing συνήθως λειτουργούν διαφορετικά. Μερικές διαθέτουν τα δικά τους εξειδικευμένα κέντρα επισκευών, οπότε οι πελάτες τα επισκέπτονται για να συντηρήσουν τα αυτοκίνητα που οδηγούν, ενώ άλλες εταιρείες δεν διαθέτουν δικά τους συνεργεία και χρησιμοποιούν το επίσημο δίκτυο της αντιπροσωπείας ή εξωτερικούς συνεργάτες.

Δείτε ακόμη: Μπορεί ένας νέος οδηγός να αποκτήσει αυτοκίνητο leasing;

Άρα, κάθε χρήστης leasing οχήματος θα πρέπει να επικοινωνήσει με την εταιρεία που του προσφέρει τη μίσθωση για να δει τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει. Σχετικά με τη συχνότητα συντήρησης κάθε οχήματος, ο οδηγός μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου (στο manual). Ωστόσο, σε όλα τα σύγχρονα μοντέλα, εμφανίζεται ειδοποίηση στο ταμπλό ή την οθόνη το σχετικό μήνυμα προγραμματισμού συντήρησης, όταν πλησιάζει η στιγμή (τα χιλιόμετρα ή το χρονικό περιθώριο). Από την ημέρα που θα ανάψει, υπάρχει ένα διάστημα μερικών χιλιομέτρων (ή ημερών) και δεν απαιτείται επίσκεψη το συνεργείο την ίδια στιγμή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...