Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: Πότε παραδίδεται στην κυκλοφορία;

Ύστερα από αρκετά χρόνια «στον πάγο» και αρκετούς λάθος χειρισμούς, η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου έχει ξεκινήσει. Πότε θα είναι έτοιμος;

  • -
  • -

Σήμερα, η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δίκτυο σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων που καλύπτει τα περισσότερα τμήματα. Ένα από τα έργα που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία, είναι το νέο κομμάτι που ετοιμάζεται για να ενώσει την Πάτρα με τον Πύργο. Αν και για πολλά χρόνια οι διαδικασίες είχαν παγώσει, ξεκίνησαν και πάλι τον Μάρτιο του 2022. Όταν παραδοθεί στην κυκλοφορία, τότε σημαντικές περιοχές όπως ο Πύργος, η Αμαλιάδα και η Αρχαία Ολυμπία θα είναι γρήγορα προσβάσιμες, με την ασφάλεια ενός σύγχρονου δρόμου.

Πότε θα είναι έτοιμος ο δρόμος Πάτρα-Πύργος;

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας-Πύργου θα είναι έτοιμος να παραδοθεί στην κυκλοφορία το 2025. Μάλιστα, το πρώτο τμήμα του δρόμου, μήκος περίπου 55 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από τον Πύργο, θα λειτουργήσει ακόμη νωρίτερα, πριν ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου. Θα αποτελέσει συνέχεια της Ολυμπίας Οδού, του αυτοκινητόδρομου που συνδέει και την Ελευσίνα με την Πάτρα.

Με την ένταξη της Πατρών-Πύργου στο έργο παραχώρησης, η Ολυμπία Οδός θα γίνει πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας με συνολικό μήκος 277 χιλιομέτρων. Εννοείται ότι η ολοκλήρωση του έργου θα προκαλέσει σειρά ευεργετικών επιδράσεων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη ολόκληρης της Δυτικής Πελοποννήσου.

Οι προδιαγραφές του δρόμου Πατρών-Πύργου

Ο νέος άξονας σύνδεσης της Πάτρας με τον Πύργο θα έχει όλες τις προδιαγραφές σύγχρονου αυτοκινητόδρομου με ταχύτητα μελέτης τα 120 km/h. Συνολικά, θα μετράει 75 χιλιόμετρα μήκους (13 km σε υφιστάμενη χάραξη και 62 km σε νέα χάραξη), περιλαμβάνοντας 8 κόμβους, 27 άνω διαβάσεις, 37 κάτω διαβάσεις, 15 γέφυρες και 2 ΣΕΑ.

Δείτε ακόμη: Η Ελλάδα αλλάζει - Τα 10 νέα έργα του υπουργείου Μεταφορών

Όσον αφορά στα διόδια, θα εγκατασταθεί από την πρώτη μέρα λειτουργίας της νέας Πατρών-Πύργου, σύστημα αναλογικής χρέωσης διοδίων για τους χρήστες. Συνολικά, ο χρόνος που αναμένεται να χρειάζεται ένας οδηγός από την Αθήνα, για να φτάσει έως και τον Πύργο, θα είναι 2 ώρες και 45 λεπτά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...