Microcars: Είναι μικρά, αλλά αξίζουν δισεκατομμύρια

Τα microcars, αυτά τα μικρά, (συνήθως) ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως το Citroen Ami, γίνονται κάθε μέρα και πιο δημοφιλή καθώς τα επιλέγουν εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στις πόλεις.

  • -
  • -

Η αγορά των microcars, δηλαδή των μικρών οχημάτων που προορίζονται σχεδόν αποκλειστικά για την πόλη όπως είναι το Citroen Ami, γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη, η οποία οφείλεται σε διάφορους βασικούς παράγοντες, όπως τα πολύ χαμηλά έξοδα, η ευκολία κίνησης και εύρεσης θέσης στάθμευσης στις σύγχρονες πόλεις, η φιλικότητα προς το περιβάλλον και το προσιτό κόστος αγοράς. Από την άλλη σίγουρα υπάρχουν ανησυχίες σε τομείς όπως η ασφάλεια και η αυτονομία, όμως αυτοί δεν φαίνονται ικανοί να ανακόψουν την ανοδική πορεία της κατηγορίας.

Είναι πολλά τα δισεκατομμύρια

Το 2022 η αγορά των microcars σε παγκόσμιο επίπεδο έκλεισε με συνολική αξία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ όσο περνάνε τα χρόνια το παραπάνω νούμερο θα ανεβαίνει συνεχώς. Η πρόβλεψη για την επόμενη δεκαετία αναφέρει ότι θα φτάσει στα 11,83 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2032, με τον ρυθμό αύξησης εσόδων (CAGR) να αγγίζει το 6% κατά την περίοδο πρόβλεψης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/90dc7e574c6d0307be768c798249b828.jpg

Πολύ χαμηλά έξοδα κίνησης ανεξαρτήτως καυσίμου

Πρωταρχικός παράγοντας της αυξημένης δημοφιλίας των microcars είναι η ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση για οχήματα με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Τα οχήματα αυτής της κατηγορίας διαθέτουν εξαιρετική αποδοτικότητα καυσίμου, με πολλά μοντέλα να έχουν κατανάλωση που συγκρίνεται με μηχανάκι (τα λίγα που χρησιμοποιούν υγρά καύσιμα), ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι ηλεκτρικά, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο τα έξοδα κίνησης.

Δείτε ακόμα: XEV YoYo: Ποια θα είναι η τιμή του στην Ελλάδα;

Τα παραπάνω τα καθιστούν ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές που επιθυμούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να εξοικονομήσουν χρήματα από τα καύσιμα. Επιπλέον, η εφαρμογή κανονισμών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από πολλές χώρες παγκοσμίως έχει τροφοδοτήσει περαιτέρω τη ζήτηση για φιλικές προς το περιβάλλον μορφές μετακίνησης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c1103b6c82e84a8a8df66bf441d960f8.jpg

Τα ιδανικά αυτοκίνητα για την πόλη

Η αυξανόμενη αστικοποίηση είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην επέκταση της αγοράς των microcars. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν στις πόλεις, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για μικρά και ευέλικτα οχήματα που μπορούν να κινηθούν με άνεση στους πολυσύχναστους δρόμους και να χωρέσουν σε στενούς χώρους στάθμευσης.

Τα microcars πληρούν αυτές τις απαιτήσεις και γίνονται δημοφιλής επιλογή για τους κατοίκους των πόλεων. Επιπλέον, οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο θεσπίζουν νομοθεσίες για την προώθηση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς φιλικών προς το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων αυτών των πολύ μικρών οχημάτων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b857e6d83b0cf3534b7e8b7983325e45.jpg

Τα microcars είναι προσιτά

Η προσιτότητα αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα της αγοράς των microcars. Πολλοί καταναλωτές αναζητούν προσιτές εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά αυτοκίνητα, η αγορά και η συντήρηση των οποίων μπορεί να είναι δαπανηρή. Τα microcars παρέχουν μια οικονομική λύση μεταφοράς για τα άτομα που απαιτούν αξιόπιστη κινητικότητα με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των εξόδων. Επιπλέον, αυτού του είδους τα οχήματα έχουν συχνά χαμηλότερο λειτουργικό και ασφαλιστικό κόστος σε σύγκριση με τα συμβατικά αυτοκίνητα ή ακόμα και τα δίκυκλα, γεγονός που τα καθιστά ελκυστικά για τους αγοραστές που είναι συνειδητοποιημένοι ως προς τον προϋπολογισμό τους.

Συνεχώς κυκλοφορούν περισσότερα μοντέλα

Η διαθεσιμότητα ηλεκτρικών και υβριδικών microcars τροφοδοτεί περαιτέρω την ανάπτυξη του κλάδου. Οι κατασκευαστές αναπτύσσουν φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα αυτής της κατηγορίας που κινούνται με ηλεκτρικούς ως επί το πλείστον κινητήρες, καλύπτοντας τη ζήτηση για πιο βιώσιμες επιλογές μεταφοράς. Έτσι, αποτελούν μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τους πελάτες που δίνουν προτεραιότητα στη φιλικότητα προς το περιβάλλον.

ecocar-pocco

Οι ανασταλτικοί παράγοντες στην πορεία των microcars

Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις που ενδέχεται να εμποδίσουν την επέκταση της σχετικής αγοράς. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια είναι εξέχουσες, καθώς τα microcars είναι μικρότερα και ελαφρύτερα από τα κανονικά αυτοκίνητα, καθιστώντας τα ενδεχομένως πιο ευάλωτα σε ατυχήματα. Επιπλέον, ορισμένοι αγοραστές μπορεί να διστάζουν να τα αγοράσουν λόγω ανησυχιών σχετικά με την άνεση και την ευκολία, όπως ο περιορισμένος χώρος και οι μικροί χώροι αποσκευών.

Εν κατακλείδι, η παγκόσμια αγορά μικροαυτοκινήτων είναι έτοιμη για ανάπτυξη λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, των τάσεων αστικοποίησης και της ανάγκης για οικονομικά προσιτές επιλογές μεταφοράς. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφάλειας και η βελτίωση της άνεσης και της ευκολίας θα είναι ζωτικής σημασίας για τους κατασκευαστές προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως αυτή τη δυναμική που έχει διαμορφωθεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...