Ark Zero: Το νέο μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο των 7.000 €

Ένα νέο ανταγωνιστή έχει το Citroen Ami, με το τετράτροχο ηλεκτρικό να κάνει το ντεμπούτο του στην βρετανική αγορά.

  • -
  • -

Το ηλεκτρικό τετράτροχο Ark Zero λανσαρίστηκε σήμερα ως το πιο προσιτό ηλεκτρικό όχημα του Ηνωμένου Βασιλείου, με τιμή μόλις 5.995 λίρες (7.000 €). Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την Ark, μια νεοσύστατη μάρκα με έδρα το Λονδίνο που αυτοχαρακτηρίζεται ως η πρώτη εταιρεία αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Zero είναι άμεσος αντίπαλος μοντέλων όπως το Ami της Citroen.

Η εταιρεία λέει ότι στόχος της με το Ark Zero –εκτός από το να κερδίσει χρήματα, προφανώς– είναι να προωθήσει τη μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα πιο καθαρό και πιο πράσινο σύστημα μεταφορών και να δώσει τη δυνατότητα για βιώσιμες μεταφορές σε όλους. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, το Ark Zero είναι ένα λιλιπούτειο ηλεκτρικό που έχει μήκος μόλις 2.500 mm, πλάτος 1.202 mm και ύψος 1.625 mm, με 1.720 mm μεταξόνιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο κοντό αλλά πιο ψηλό από το Citroen Ami.

back

Δείτε ακόμη: Ηλεκτρικό Dacia Sandero σε τιμή… έκπληξη - Πότε έρχεται;

Το αμάξωμα και το πλαίσιο αποτελούν μία ενιαία μονάδα κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο, με τη monocoque κατασκευή να ενισχύει την ακαμψία του οχήματος, παρέχοντας πρόσθετη ασφάλεια. Το αλουμίνιο επιλέχθηκε επειδή επιτρέπει μεγαλύτερη απορρόφηση και απαγωγή ενέργειας σε σύγκριση με ένα ατσάλινο σώμα σε περίπτωση ατυχήματος. Επιπλέον, το αλουμίνιο είναι ελαφρύτερο και δεν διαβρώνεται.

Χαμηλό βάρος και αυτονομία 80 km

Το στενό πλάτος σημαίνει ότι μόνο δύο ενήλικες μπορούν να χωρέσουν μέσα – ο οδηγός και ένας συνοδηγός στο πίσω κάθισμα, καθώς και ένας σκύλος. Δεδομένου του μεγέθους και της κατασκευής του από αλουμίνιο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ark Zero ζυγίζει μόλις 489 κιλά. Η αυτονομία του αγγίζει τα 80 km, ενώ η τελική του φτάνει τα 45 km/h χάρη στο μοτέρ των 3 ίππων που τροφοδοτείται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου 80 Ah.

mesa

Για τη φόρτιση του Ark Zero, παρέχεται βασικός φορτιστής τύπου 1 (έως 7,4 kW), ενώ οι φορτιστές Τύπου 2 διατίθενται με μετατροπέα. Σύμφωνα με την εταιρεία, μια πλήρης φόρτιση διαρκεί 6 έως 8 ώρες και κοστίζει λιγότερο από μια βρετανική λίρα.

Σε ποιές αγορές πωλείται το Ark Zero

Το μικροσκοπικό δίθυρο EV είναι διαθέσιμο μόνο στην βρετανική αγορά προς το παρόν – αν και η Ark έχει σχέδια να επεκταθεί και σε άλλες χώρες – και μπορεί να παραγγελθεί αποκλειστικά διαδικτυακά από τον ιστότοπο της εταιρείας. Τα αυτοκίνητα θα παραδοθούν στους πελάτες 14-16 εβδομάδες μετά την επιβεβαίωση της παραγγελίας.

Δείτε ακόμη: Citroen Ami: Οι 6+1 εκδόσεις του μικρού ηλεκτρικού πόλης - Τιμή

Διατίθεται μόνο σε μία έκδοση, η οποία περιλαμβάνει ηλιοροφή, κάμερα οπισθοπορίας, φώτα LED, κεντρική οθόνη πληροφοριών ψυχαγωγίας LCD και συνδεσιμότητα Bluetooth.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...