Επιδότηση έως 100.000 ευρώ για ηλεκτρικά στην Ελλάδα! – Ποια οχήματα θα αφορά

Οι επιδοτήσεις υπέρ της ηλεκτροκίνησης θα επεκταθούν σε περισσότερες κατηγορίες ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ και τα ποσά θα είναι σαφώς μεγαλύτερα, φτάνοντας ακόμα και τις 100.000 ευρώ.

  • -
  • -

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα για διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης, και μεταξύ των προτάσεών του περιλαμβάνεται ένα σημαντικό κίνητρο για τα ηλεκτρικά οχήματα στο πεδίο των εμπορικών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων.

Με επίκεντρο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εμπορευματικών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων, το σχέδιο προτείνει την καθιέρωση επιδότησης της τάξης του 20% (περίπου 100.000 ευρώ ανά φορτηγό) για την αντιστάθμιση του κόστους αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων βαρέως τύπου (HDV – Heavy Duty Vehicles) για τους μεταφορείς μεγάλων αποστάσεων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/39503d20584119c0446332209cea0097.jpg

Ποιος είναι ο στόχος της νέας επιδότησης που εξετάζει η κυβέρνηση;

Στόχος αυτού του κινήτρου είναι να ενθαρρύνει την υιοθέτηση ηλεκτρικών HDV και στη συνέχεια να μετριάσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με τις εμπορευματικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Προσφέροντας μια σημαντική οικονομική ώθηση, η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει κίνητρα για τη μετάβαση από τα συμβατικά πετρελαιοκίνητα φορτηγά σε ηλεκτρικές εναλλακτικές λύσεις, προωθώντας έτσι καθαρότερες και πιο πράσινες πρακτικές μεταφοράς.

Δείτε ακόμα: Αποκλειστικό: Έτοιμες οι πρώτες θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών φορτηγών στην Ελλάδα!

Ηλεκτρικές μεταφορές και στις πόλεις

Επιπλέον, το σχέδιο υπογραμμίζει τη σημασία των ηλεκτρικών μεσαίων φορτηγών οχημάτων και των λύσεων μικροκινητικότητας στις αλυσίδες εφοδιασμού των πόλεων και των νησιών. Χρησιμοποιώντας ηλεκτροκίνητα οχήματα για τη μεταφορά των προϊόντων από τις κατά τόπους αποθήκες μέχρι το τελικό σημείο παράδοσης, το σχέδιο στοχεύει στην ελάφρυνση του αποτυπώματος άνθρακα των εμπορευματικών μεταφορών στις αστικές περιοχές.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/22a72d340244c2af84eea66b248c3987.jpg

Ειδικότερα, ο στόλος των ταχυδρομικών υπηρεσιών και των εταιρειών που κάνουν διανομές, είναι τομείς στους οποίους η πρόταση θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο, προσφέροντας μια πολλά υποσχόμενη ευκαιρία για πιο πράσινες πρακτικές εντός του κλάδου.

Βιώσιμες μεταφορές, καθαρότερο περιβάλλον

Η εισαγωγή αυτής της επιδότησης ύψους 100.000 ευρώ για τα ηλεκτρικά HDV σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για βιώσιμες μεταφορές και προστασία του περιβάλλοντος. Κάνοντας τα ηλεκτρικά οχήματα πιο προσιτά και οικονομικά βιώσιμα για τους μεταφορείς μεγάλων αποστάσεων, το σχέδιο επιδιώκει να επιταχύνει την υιοθέτηση καθαρότερων τεχνολογιών μεταφοράς και να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Δείτε την επίσημη καταγραφή της πρότασης στο Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης, που έχει τεθεί σε διαβούλευση από την Παρασκευή 19 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή 16 Ιουνίου.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/51f23f9bb34cae85000203706e230f5e.jpg

Κίνητρα για FEVs –Ηλεκτρικά Οχήματα Εμπορευματικών Μεταφορών

Για να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ιδίως των εμπορευματικών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων, θα πρέπει να εισαχθεί ένα μπόνους περίπου 20% (περίπου 100.000€ ανά φορτηγό) για το κόστος αγοράς ηλεκτρικών HDV για τους διαμεταφορείς μεγάλων αποστάσεων. Για την εφοδιαστική των πόλεων και των νησιών, τα μεσαία επαγγελματικά οχήματα και η μικροκινητικότητα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απαλλαγή των εμπορευματικών μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές. Ειδικότερα, ο στόλος των ταχυδρομικών υπηρεσιών θα μπορούσε να παρουσιάζει ενδιαφέρον.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...