Υπουργείο Μεταφορών: Θέλουμε κατασκευή οχημάτων υδρογόνου στην Ελλάδα - Πού μπορεί να γίνει

Το υδρογόνο δείχνει να αποτελεί μέρος της λύσης για μεταφορές με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα σε αυτοκίνητα αλλά και μεγάλα οχήματα όπως τα φορτηγά, γι΄ αυτό το Υπουργείο Μεταφορών το στηρίζει ενεργά.

  • -
  • -

Μετά την ηλεκτροκίνηση την οποία το ελληνικό κράτος στηρίζει ενεργά με τη σχετική επιδότηση στην αγορά αυτοκινήτου, αλλά και με κίνητρα όπως η μειωμένη φορολογία, η απαλλαγή από Τέλη κυκλοφορίας και τα μικρότερα  τεκμήρια (μεταξύ πολλών άλλων), ανάλογη στήριξη παρέχεται και στο υδρογόνο.

Η χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο πρόκειται να παίξει κυρίαρχο ρόλο στο μέλλον των μετακινήσεων και στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα. Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει το υδρογόνο να είναι πράσινο, δηλαδή να έχει παραχθεί με ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ και όχι με την καύση ορυκτών καυσίμων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9657e3f419f23e3da2700337a1d3d1c0.jpg

Υπάρχουν ήδη νόμοι για το υδρογόνο στην Ελλάδα

Αυτήν ακριβώς τη μορφή του υδρογόνου στηρίζει το Υπουργείο Μεταφορών, έχοντας δημιουργήσει ήδη το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξή του. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς πολλές θέσεις εργασίας στην περιοχή εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν σήμερα εκεί.

Δείτε ακόμα: Αποκλειστικό: Το μοναδικό ποδήλατο υδρογόνου στην Αθήνα

Όσο θα γίνεται η πράσινη μετάβαση και η απολιγνιτοποίηση της χώρας αυτές οι θέσεις εργασίας θα πάψουν να υφίστανται, όμως το πλάνο του Υπουργείου Υποδομών είναι να αναπτυχθούν στην περιοχή μονάδες παραγωγής πράσινου υδρογόνου, οι οποίες θα απορροφήσουν αυτό το εργατικό δυναμικό.

Ποια είναι καλή περιοχή για τη συναρμολόγηση οχημάτων υδρογόνου;

Επιπλέον, το Υπουργείο Μεταφορών θεωρεί ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν οι δυνατότητες να αναπτυχθούν δραστηριότητες συναρμολόγησης οχημάτων υδρογόνου σε περιοχές με βιομηχανικές υποδομές, κάτι που προβλέπεται, άλλωστε, στο ειδικό σχέδιο για το υδρογόνο, που έχει παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη Δίκαιη Μετάβαση».

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1715353e1647b8c3d53ba455459c09ba.png

Ακολουθούν οι δηλώσεις του υφυπουργού, Μιχάλη Παπαδόπουλου:

«Η χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο μπορεί να υποστηρίξει τη μετάβαση στις πράσινες μεταφορές, περιορίζοντας τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που παράγει σήμερα ο τομέας, αλλά και να δημιουργήσει νέες, σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί, όμως, να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, όπως συνηθίζουν κάποιοι να υποστηρίζουν. Απαιτείται σκληρή και μεθοδική δουλειά που έχει να κάνει, πρώτα απ΄ όλα με τη σύνταξη του θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει καθοριστικά ζητήματα για τη χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο, όπως η λειτουργία πρατηρίων υδρογόνου και η εκπαίδευση των τεχνιτών υδρογόνου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, δημοσιεύσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος την ΚΥΑ που περιγράφει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των πρατηρίων υδρογόνου, καθώς δεν είναι ρεαλιστικό να μιλάμε για υδρογονοκίνηση χωρίς πρατήρια εφοδιασμού.

Στην πράξη, λοιπόν, περιγράφονται οι τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν στη χωροθέτηση και τους όρους ασφαλείας που πρέπει να πληρούν οι εγκαταστάσεις των πρατηρίων, οι οποίες θα υποστηρίξουν την κυκλοφορία οχημάτων υδρογόνου μηδενικών εκπομπών. (*αναφέρεται στην ΚΥΑ με αριθμό 118664/2023 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2570/Β/20-4-2023)

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ba5a22bc1e8c17f5ba8ccf9b14d09969.jpg

Ταυτόχρονα, γίνεται το πρώτο βήμα για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα των μεταφορών, μέσω της καθαρής παραγωγής πράσινου υδρογόνου και επιπλέον, η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη στον Τομέα των οδικών μεταφορών, καθώς τίθενται οι βασικές προϋποθέσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων υδρογόνου σε όλο το μήκος του Ευρωπαϊκού Δικτύου.

Έχει σημασία ότι καταλήξαμε στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία κατόπιν διαβούλευσης με επιστημονικούς οργανισμούς, αλλά και φορείς της αγοράς και συνεργαστήκαμε με ανθρώπους όπως ο Διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Ντάβος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, καθώς η εισαγωγή του υδρογόνου στον χάρτη του ενεργειακού μείγματος των μεταφορών απαιτεί εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και μελέτη των οικονομικών παραμέτρων.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρωτοπορεί ήδη στην εφαρμογή προγραμμάτων που περιλαμβάνουν την κίνηση οχημάτων με υδρογόνο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δοκιμαστική κυκλοφορία λεωφορείων υδρογόνου που πραγματοποίησε με επιτυχία η ΟΣΥ.

Σημειώνω, επίσης, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι δυνατότητες να αναπτυχθούν δραστηριότητες συναρμολόγησης οχημάτων υδρογόνου σε περιοχές με βιομηχανικές υποδομές, όπως η Δυτική Μακεδονία, κάτι που προβλέπεται, άλλωστε, στο ειδικό σχέδιο για το υδρογόνο, που έχει παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη Δίκαιη Μετάβαση.   

Με όλες τις παραπάνω ενέργειες θέσαμε τις βάσεις για την υδρογονοκίνηση στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να πρωταγωνιστήσει, διεθνώς, στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού μείγματος αρκεί να συνεχίσουμε αυτή την καλά οργανωμένη προσπάθεια, με σχέδιο, βούληση, συνέργειες και κυρίως,  χωρίς πισωγυρίσματα».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...