Πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Οι 5 «βασιλιάδες» του 2023

Η δημοφιλία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανεβαίνει κατακόρυφα, όμως πάνω από τα μισά αυτοκίνητα που πωλούνται σε όλον τον κόσμο προέρχονται μόλις από 5 εταιρείες.

  • -
  • -

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 παρατηρήθηκε μια έκρηξη στις πωλήσεις αυτοκινήτων που μπαίνουν στην πρίζα, δηλαδή BEV και PHEV, με πάνω από 2,5 εκατομμύρια μονάδες σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας το 13% του συνόλου των πωλήσεων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του EV-Volumes, μόλις 5 εταιρείες είναι υπεύθυνες για περισσότερες από τις μισές πωλήσεις αυτοκινήτων που μπαίνουν στην πρίζα. Σε αυτή την κατηγορία που περιλαμβάνει τόσο τα αμιγώς ηλεκτρικά, όσο και τα plug-in υβριδικά, η BYD παραμένει στην πρώτη θέση με πάνω από 548.000 μονάδες και μερίδιο αγοράς 21,3%.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/614269ccb8da1028a65293aa27392102.JPG

Η Tesla έρχεται στη δεύτερη θέση με 422.873 μονάδες και μερίδιο αγοράς 16,5%. Η Volkswagen, η Geely-Volvo και η SAIC συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Αυτοί οι πέντε κατασκευαστές αντιπροσωπεύουν το 56,8% όλων των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου του 2023.

Πόσα είναι τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Όσον αφορά αποκλειστικά τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, η Tesla κυριαρχεί με τις 422.873 μονάδες που πούλησε, κατέχοντας μερίδιο αγοράς 23,6%. Η BYD είναι ένας ισχυρός δεύτερος παίκτης, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της στο 14,7% το 1ο τρίμηνο.

Δείτε ακόμα: Εκτοξεύονται οι πωλήσεις EV – Βυθίζεται η ζήτηση για diesel

Ο όμιλος Volkswagen και η SAIC ισοβαθμούν στην τρίτη θέση, με τη Volkswagen να αυξάνει τον όγκο των πωλήσεών της και το μερίδιο αγοράς της στο 7,5%, ενώ η SAIC σημείωσε πτώση στο 7,4%. Η Geely-Volvo είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος κατασκευαστής στην κατηγορία BEV με μερίδιο αγοράς 5,7%. Οι πέντε κορυφαίοι κατασκευαστές BEV πούλησαν πάνω από 1 εκατομμύριο μονάδες, αντιπροσωπεύοντας το 57% του συνόλου των BEV που πωλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7cfa03c03ec8c5c4d7dbdd073359b940.jpg

Πώς εξελίσσονται τα μερίδια αγοράς των εταιρειών που πρωταγωνιστούν

Είναι ενδιαφέρον ότι τόσο η BYD όσο και η Tesla αύξησαν τον όγκο και το μερίδιο αγοράς τους σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τη γενική αγορά των αυτοκινήτων που μπαίνουν στην πρίζα. Ενώ η Volkswagen σημείωσε αύξηση στον όγκο πωλήσεων, το μερίδιο αγοράς της μειώθηκε σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2022.

Η κυριαρχία αυτών των πέντε κορυφαίων εταιρειών στην αγορά ηλεκτρικών των plug-in μοντέλων αναδεικνύει τη συγκέντρωση του κλάδου και τη σημασία αυτών των παικτών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της αυτοκινητοβιομηχανίας. Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα εμφανιστούν νέοι παίκτες στην αγορά και πώς θα αλλάξει η κατάταξη τα επόμενα χρόνια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...