Εκτοξεύονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Βυθίζεται η ζήτηση για πετρέλαιο

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι έτοιμα να κατακτήσουν την αυτοκινητοβιομηχανία, με τις παγκόσμιες πωλήσεις να εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ το 2023.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να συνεχίσουν την άνοδο ρεκόρ στις παγκόσμιες πωλήσεις τους φέτος, καταλαμβάνοντας σχεδόν το 1/5 της συνολικής αγοράς αυτοκινήτων. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) αναφέρει ότι το 2022 πωλήθηκαν παγκοσμίως πάνω από 10 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ωστόσο, φέτος, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιπλέον αύξηση της τάξης του 35%, φθάνοντας τα 14 εκατομμύρια.

Το μερίδιο των EV στη συνολική αγορά αυτοκινήτων αυξήθηκε από 4% το 2020 σε 14% το 2022 και προβλέπεται να αυξηθεί σε 18% το 2023. Η συγκέντρωση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι σήμερα έχει γίνει κυρίως σε τρεις αγορές: Κίνα, Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα κατέχει ηγετική θέση, με το 60% των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2022.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b2615b6e432096d8d0bce5e670c12c6a.jpg

Τεράστια μείωση στη ζήτηση πετρελαίου λόγω των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοκινητοβιομηχανία, γεγονός που έχει επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα, ιδίως στο πετρέλαιο. Μέχρι το 2030, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης πετρελαίου κατά τουλάχιστον 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, οδηγώντας σε μετασχηματισμό των μεταφορών παγκοσμίως. Επιπλέον, θα ακολουθήσουν τα ηλεκτρικά λεωφορεία και φορτηγά, μειώνοντας περαιτέρω την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Δείτε ακόμα: Οι 5 ελληνικοί δήμοι με πιο πολλούς φορτιστές, παρά βενζινάδικα!

Οι αναπτυξιακές πολιτικές ευνοούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Φιλόδοξες οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται στις μεγάλες οικονομίες, όπως η δέσμη μέτρων Fit for 55 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο νόμος Inflation Reduction Act των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 2030, το μέσο μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις συνολικές πωλήσεις στην Κίνα, την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 60%.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/84b50ea0d64eb0055d26fa27d4c0600a.jpg

Η στροφή προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην παραγωγή μπαταριών και στις αλυσίδες εφοδιασμού. Τα ανακοινωθέντα έργα κατασκευής μπαταριών θα είναι επαρκή για να καλύψουν τη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Ωστόσο, η παραγωγή παραμένει εξαιρετικά συγκεντρωμένη, με την Κίνα να κυριαρχεί στο εμπόριο μπαταριών και εξαρτημάτων.

Ρόλος – κλειδί για την ηλεκτροκίνηση οι αναδυόμενες αγορές

Παρά τη συγκέντρωση των πωλήσεων και της κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε λίγες μόνο μεγάλες αγορές, υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια σε άλλες περιοχές. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ινδία, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη, αν και ακόμα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/175ee0662d1b818be752f68b538ef9ff.jpg

Σε αυτές τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο πιο δυναμικός τομέας της ηλεκτροκίνησης είναι τα δίκυκλα ή τρίκυκλα οχήματα, τα οποία υπερτερούν αριθμητικά των αυτοκινήτων. Σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα δίκυκλα ή τρίκυκλα οχήματα προσφέρουν έναν προσιτό τρόπο πρόσβασης στην κινητικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι η ηλεκτροκίνησή τους είναι σημαντική για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...