Έρευνα: Τα SUV είναι τα πιο επικίνδυνα για τους ποδηλάτες

Σύμφωνα με έρευνα, τα SUV προκαλούν τους σοβαρότερους τραυματισμούς έπειτα από σύγκρουση με αναβάτη ποδηλάτου ή μοτοσυκλέτας.

  • -
  • -

Τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αυτοκίνητα με δικυκλιστές στους δρόμους και ιδιαίτερα με ποδηλάτες έχουν αυξηθεί παγκοσμίως. Πολλά από τα συμβάντα είναι σοβαρά και αυτό οφείλεται στα SUV, τα πλέον δημοφιλή μοντέλα ανάμεσα στους οδηγούς.

Τα επιβατικά οχήματα τύπου SUV, προκαλούν σοβαρότερους τραυματισμούς στους αναβάτες δικύκλων σε σχέση με τα μικρότερα οχήματα, όπως αποφάνθηκε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Με βάση μελέτη του IIHS, ο κίνδυνος που θέτουν τα SUV τους ποδηλάτες είναι πολύ μεγάλος και ο λόγος είναι ο όγκος τους.

suv

Ο επικεφαλής στατιστικολόγος τους IIHS, Sam Monfort, εξέτασε όχι μόνο το ποσοστό και τη σοβαρότητα των τραυματισμών σε ποδηλάτες που προκαλούνται από χαμηλά μοντέλα και SUV, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκε η ζημιά στα θύματα.

Πού χτυπούν τους ποδηλάτες τα SUV

Ο κύριος Monfort ανέλυσε τα δεδομένα από 71 ατυχήματα που έγιναν με ποδηλάτες άνω των 15 ετών. Τα ευρήματα ήταν ξεκάθαρα, με τα SUV να χτυπούν τους αναβάτες ψηλά στο σώμα και στη συνέχεια να περνάνε από πάνω τους. Αντίθετα, τα μικρότερα οχήματα τύπου sedan, τους εκτινάσσουν πάνω από το καπό.

Αυτό οφείλεται στο ότι το ψηλότερο μέρος των SUV χτυπά τον αναβάτη πάνω από το κέντρο βάρος του, με 6 στους 10 τραυματισμούς να αφορούν το κεφάλι του ανθρώπου, γεγονός που επιφέρει και σοβαρότερα τραύματα.

suv

Διαβάστε επίσης: Με ποιο χέρι ανοίγεις την πόρτα; Tι είναι η «ολλανδική λαβή»

Τα δεδομένα της μελέτης ακολουθούν προηγούμενη έρευνα της IIHS που έδειξε ότι τα SUV είναι τα πιο επικίνδυνα και για τους πεζούς. Ενώ, λοιπόν οι αυτοκινητοβιομηχανίες συντάσσονται με διεθνείς οργανισμούς - όπως - Euro NCAP – ώστε να κάνουν τα αυτοκίνητα ασφαλέστερα, επανασχεδιάζοντας το μπροστινό μέρος, τελικά η ζημιά στα SUV γίνεται από τους τροχούς ή το κάτω μέρος, αφού πρώτα ρίξουν τους ποδηλάτες στο έδαφος. Μάλιστα, από έρευνα που διεξήχθη σε 8 σοβαρά ατυχήματα, προέκυψε πως το τμήμα του οχήματος που έβλαψε πραγματικά τον αναβάτη στο κεφάλι, ήταν οι τροχοί και το κάτω μέρος.

Πηγή: IIHS

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...