Αποκάλυψη Elon Musk: «Οι τιμές των Tesla αλλάζουν κάθε μέρα, κι έτσι θα γίνεται πάντα!»

Η Tesla αλλάζει πολύ συχνά τις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κατασκευάζει, δημιουργώντας προβληματισμό σε αναλυτές αλλά και πελάτες. Ο Elon Musk αποκάλυψε γιατί γίνεται αυτό.

  • -
  • -

Οι τιμές των μοντέλων της Tesla μπορούν να χαρακτηριστούν ως... ασανσέρ, καθώς η αμερικανική μάρκα προχωράει συνεχώς σε αλλαγές. Μερικές φορές αυτές οι αλλαγές είναι μεγάλες, όπως η πρόσφατη μείωση που έγινε και στην Ελλάδα, ενώ μερικές άλλες είναι πολύ μικρές, όπως η αύξηση κατά 250 ευρώ που καταγράφηκε σε δύο από τις τρεις εκδόσεις του Model Y, την απλή και τη Long Range.

Αυτές οι διαρκείς αλλαγές των τιμών είναι κάτι πρωτοφανές στην αυτοκινητοβιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους περισσότερους να στέκονται συχνά απορημένοι απέναντι στα συνεχόμενα σκαμπανεβάσματα των τιμοκαταλόγων, ειδικά σε ό,τι αφορά τα δύο πιο προσιτά μοντέλα της εταιρείας, Model 3 και Model Y.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7b9c1bfa1052218f8686597177b784d6.jpg

Ο Musk δίνει απάντηση για τις συνεχείς αλλαγές των τιμών

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2023 ο Elon Musk ρωτήθηκε σχετικά από τον αναλυτή της αγοράς Benjamin Kallo. Στην απάντηση που έδωσε κρύβεται όλη η αλήθεια για τον τρόπο που η Tesla αποφασίζει κάθε στιγμή να διαμορφώσει τις τιμές της.

Δείτε ακόμα: Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κάνει ένα Tesla με 0% μπαταρία; [video]

Αυτό που είπε ο Musk είναι ότι κάθε μέρα αυτός και η ομάδα του λαμβάνουν ένα e-mail με δύο βασικά στοιχεία. Το ένα αφορά πόσα αυτοκίνητα παρήχθησαν στα εργοστάσια της εταιρείας ανά τον κόσμο την προηγούμενη μέρα. Το άλλο αφορά πόσες παραγγελίες δέχτηκε η Tesla την προηγούμενη μέρα. Με βάση αυτά τα δύο νούμερα ο Musk και η ομάδα του αποφασίζουν αν θα αλλάξουν κάποια τιμή και σε ποιο βαθμό θα την αλλάξουν, ώστε να μην υπάρχουν ποτέ απούλητα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τον Musk ο στόχος της Tesla είναι να πουλάει πάντα με τέτοιο ρυθμό, ώστε να μην έχει απούλητο απόθεμα, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τη μέγιστη κερδοφορία αλλά και όσο γίνεται μικρούς χρόνους αναμονής.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/cab896bf16de6778181d2563d6d93a80.jpg

Κλειδί για τις τιμές των Tesla είναι τα πολλά και γρήγορα δεδομένα

Το συγκριτικό πλεονέκτημα που αναφέρει ο Musk ότι έχει η Tesla σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο προέρχεται από το γεγονός ότι όλες οι πωλήσεις γίνονται online. Με αυτόν τον τρόπο τα δεδομένα των πωλήσεων είναι σε πραγματικό χρόνο και δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην καταγραφή των τάσεων της αγοράς. Αντίθετα, ο Musk αναφέρει ότι στις άλλες εταιρείες οι αντιπρόσωποι αγοράζουν τα αυτοκίνητα και στη συνέχεια αναλαμβάνουν να τα πουλήσουν, με αποτέλεσμα να μεσολαβεί αρκετός χρόνος μέχρι η εταιρεία να πάρει στα χέρια της τα στατιστικά, οπότε αυξάνεται και ο χρόνος αντίδρασης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, λοιπόν, μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε σε τιμές που αλλάζουν συνέχεια όσον αφορά τα μοντέλα της Tesla, άλλες φορές προς τα πάνω και άλλες προς τα κάτω, ανάλογα με την ικανότητα παραγωγής κάθε μέρας αλλά και τη ζήτηση που υπάρχει τη συγκεκριμένη περίοδο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a9afacab979fd8b12555aa867bd19dce.jpg

Θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες το παράδειγμα της Tesla ώστε να αποκτήσουν κι εκείνες πιο γρήγορες αντιδράσεις στις μεταβολές της αγοράς ή θα επιλέξουν να συνεχίσουν να λειτουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο;

Ακολουθεί η ερώτηση που τέθηκε στον Elon Musk αλλά και η απάντηση που δόθηκε, σε ελεύθερη μετάφραση.

Ερώτηση: Περνώντας στην τιμολόγηση, πολλοί ειδικοί μιλούν για τη συνολική «πίτα» και την απώλεια ή την αύξηση του μεριδίου. Αλλά πώς βλέπετε εσείς την τιμολόγηση σε σχέση με τα ανταγωνιστικά ή ακόμα και τα οχήματα εσωτερικής καύσης; Ή μήπως αυτό δεν μπαίνει στην εξίσωση;

Απάντηση: Όχι, στην πραγματικότητα είναι ακριβώς όπως εμείς… κάθε μέρα, λαμβάνουμε καθημερινή ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για το πόσα αυτοκίνητα παραγγέλθηκαν χθες, πόσα αυτοκίνητα παρήχθησαν χθες. Πρέπει να έχουμε… αν υπάρχει μια εταιρεία που έχει περισσότερα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από την Tesla, δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει κάποια εταιρεία στη γη που έχει καλύτερα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από την Tesla, εκτός ίσως από την SpaceX, την Starlink. Έτσι, επειδή δεν χρειάζεται να… όσον αφορά τις άλλες εταιρείες αυτοκινήτων, θα κατασκευάσουν τα αυτοκίνητα, θα τα στείλουν στους αντιπροσώπους, και στη συνέχεια οι αντιπρόσωποι θα πουλήσουν τα αυτοκίνητα. Και μετά τους παίρνει αρκετό καιρό να πάρουν τα δεδομένα πίσω για να καταλάβουν πόσα αυτοκίνητα πουλήθηκαν. Ενώ εμείς ξέρουμε πόσα αυτοκίνητα παραγγέλθηκαν χθες σε όλο τον κόσμο.

Έτσι, η αντίδρασή μας στον σφυγμό τη αγοράς είναι σε πραγματικό χρόνο και δεν υπάρχει καθυστέρηση, ενώ οι άλλες εταιρείες έχουν μεγάλη καθυστέρηση στα δεδομένα τους, όπως και η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη καθυστέρηση στα δεδομένα της. Οπότε εμείς απλά κοιτάμε και λέμε, εντάξει, τι χρειάζεται για να επιτύχουμε μια τιμή «εκκαθάρισης» (εννοεί να πουληθεί όλη η παραγωγή όσο γίνεται πιο γρήγορα) για την παραγωγή των οχημάτων μας; Και μετά κάνουμε μια αλλαγή στην τιμολόγηση και βλέπουμε τι συμβαίνει αμέσως και προσαρμόζουμε την πορεία. Οπότε προσαρμοζόμαστε άμεσα. Και το σκεφτόμαστε κυριολεκτικά κάθε μέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Επτά ημέρες την εβδομάδα, κοιτάζω αυτό το email, όπως και η υπόλοιπη ομάδα. Προσπαθούμε να πάρουμε τη λιγότερο χαζή απόφαση που μπορούμε. Σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι οι αποφάσεις μας είναι πολύ καλές. Μερικές φορές, είναι κακές, αλλά κατά μέσο όρο, νομίζω, καλύτερες από την υπόλοιπη βιομηχανία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...