Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κάνει ένα Tesla με 0% μπαταρία; [video]

Μπορεί ένα Tesla να συνεχίσει να κινείται ακόμα και όταν δείχνει ότι το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας είναι στο 0%; Μπορεί, όμως το θέμα είναι πόσα km θα καλύψει προτού ακινητοποιηθεί εντελώς.

  • -
  • -

Ταξιδεύεις με ένα Tesla και το ποσοστό φόρτισης πέφτει στο 0%, με τον κοντινότερο φορτιστή να απέχει ακόμα μερικά km. Θα μπορέσεις να φτάσεις μέχρι εκεί ώστε να φορτίσεις ή θα μείνεις στο σημείο που βρίσκεσαι;

Στα περισσότερα αυτοκίνητα που κινούνται με συμβατικά καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο κ.λπ.) ακόμα και αν η πρόβλεψη αυτονομίας δείξει 0 km ή ο δείκτης καυσίμου τερματίσει, ο οδηγός μπορεί να συνεχίσει να κινείται για λίγο ακόμα χάρη στη λεγόμενη ρεζέρβα. Δηλαδή οι κατασκευαστές έχουν υπολογίσει μια ποσότητα καυσίμου την οποία δε λαμβάνουν υπόψη, προκειμένου σε ακραίες περιπτώσεις ο οδηγός να μπορεί να φτάσει μέχρι το κοντινότερο πρατήριο.

Ποιος έκανε τη μέτρηση στο Tesla;

Όπως φαίνεται το ίδιο κάνει και η Tesla, η οποία δείχνει ότι η φόρτιση έχει φτάσει στο 0%, αρκετά πριν τελειώσει πραγματικά η διαθέσιμη ενέργεια των μπαταριών. Ο YouTuber με το όνομα Bjørn Nyland είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις εξονυχιστικές δοκιμές που κάνει σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία και το κατάλληλο λογισμικό.

Αυτή τη φορά θέλησε να μετρήσει για πόσα km μπορεί να κινηθεί ένα Tesla Model 3 από τη στιγμή που η ένδειξη της μπαταρίας θα πέσει στο 0%. Το εν λόγω Model 3 ήταν η πισωκίνητη έκδοση Standard Range Plus, η οποία είναι η πιο προσιτή αλλά και εκείνη με τη μικρότερη αυτονομία.

Δείτε ακόμαTesla: Η τιμή των Model 3 και Model Y - Γιατί τα βλέπεις παντού;

Για πόσα km αρκεί το buffer στο Model 3;

Το αποτέλεσμα των δοκιμών του Bjørn έδειξε ότι το Tesla Model 3 SR+ μπορεί να καλύψει 56 km, μετά από τη στιγμή που η φόρτιση της μπαταρίας θα δείχει «0%». Σύμφωνα με τις μετρήσεις του YouTuber η συνολική χωρητικότητα της μπαταρίας είναι 60,6 KWh, με τη ρεζέρβα, ή «buffer» όπως ονομάζεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, να αντιστοιχεί σε 7,0 KWh. Πρόκειται για ένα νούμερο αρκετά υψηλό, καθώς αφορά ποσοστό άνω του 10%.

Τι συμβαίνει όταν τελειώσει η ενέργεια της μπαταρίας στο Tesla Model 3;

Αυτό που εντυπωσίασε τον δοκιμαστή είναι ότι δεν υπάρχει σταδιακή μείωση της διαθέσιμης ισχύος ώστε ο οδηγός να καταλάβει ότι το αυτοκίνητο πρόκειται να σταματήσει, αλλά ξαφνικά στο κιβώτιο επιλέγεται αυτόματα η νεκρά (Ν), με τον οδηγό να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει τίποτα παρά μόνο να σταματήσει εκμεταλλευόμενος όσο είναι εφικτό τη φόρα που έχει εκείνη τη στιγμή.

tesla-model-3-adeia-mpataria-othoni

Τα 56 km του Model 3 είναι η μεγαλύτερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ ο Bjørn στη σχετική μέτρηση, με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση να ανήκει ξανά στην Tesla, με το Model Y Performance το οποίο κινήθηκε για 34 km με την ένδειξη της φόρτισης στο 0%.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το buffer στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Αν και αποδεικνύεται ότι κάποιος μπορεί να κινηθεί ακόμα και με μηδενικό ποσοστό στην μπαταρία, το σωστό είναι αυτό να μη συμβαίνει ποτέ, καθώς είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την μπαταρία, η οποία αγγίζει τα όρια λειτουργίας της. Κάθε χρήστης ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα πρέπει να προγραμματίζει μια στάση για φόρτιση πολύ πριν η μπαταρία φτάσει στο 0%, και θα πρέπει αυτός ο προγραμματισμός να πάει πολύ στραβά, για να χρειαστεί να καταφύγει στη χρήση του buffer.

Περίμενες ότι η ρεζέρβα σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να είναι αρκετή για τόσο μεγάλη απόσταση;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...