Τι θα ισχύσει με τους 70χρονους οδηγούς – Πότε θα χάνουν το δίπλωμα οδήγησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στα σκαριά ένα νέο σχέδιο για τους ηλικιωμένους οδηγούς, που θα ισχύσει σε όλες τις χώρες και την Ελλάδα φυσικά.

  • -
  • -

Στην προσπάθεια να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν λαμβάνει μια σειρά δραστικών μέτρων. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα διπλώματα οδήγησης των ηλικιωμένων οδηγών.

Σύμφωνα με πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οδηγοί άνω των 70 ετών που έχουν στην κατοχή τους δίπλωμα οδήγησης, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικά ιατρικά τεστ και μόνο αν η εισήγηση είναι θετική θα μπορούν να ανανεώνουν την άδεια.

Η εισήγηση της Κομισιόν, είναι οι 70χρονοι οδηγοί να περνούν από εξετάσεις κάθε 5 χρόνια ή λιγότερο και παράλληλα να συμμετέχουν σε ειδικά μαθήματα οδήγησης, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις δεξιότητές τους, αν επιθυμούν να ανανεώσουν την άδεια. Ειδάλλως, θα είναι υποχρωμένοι από τη νομοθεσία να παραδίδουν το τιμόνι. 

Φυσικά, αυτή είναι μια πρόταση που έφερε προς συζήτηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει πρώτα να την εγκρίνουν τα κράτη μέλη της Ένωσης. Αν και όταν συμβεί αυτό, τότε θα τεθεί σε ισχύ και στη χώρα μας.

Τι ισχύει με τους ηλικιωμένους οδηγούς στην Ελλάδα

Με αφορμή το ατύχημα που είχε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του βάδην, Κυριακή Φιλτισάκου, όταν στην καθιερωμένη προπόνηση την παρέσυρε με το όχημά του ένας 99χρονος, ας δούμε τι ισχύει στην Ελλάδα με τα διπλώματα οδήγησης για ηλικιωμένους οδηγούς.

Ο ΚΟΚ αναφέρει πως το δίπλωμα οδήγησης παύει να ισχύει κατά το 65ο έτος της ηλικίας. Από κει και μετά η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανά τρία χρόνια. Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο χρόνια.

old driver

Διαβάστε εδώ: Δίπλωμα οδήγησης: Σε ποια ηλικία πρέπει να το παραδώσω οριστικά;

Για να μπορέσει κάποιος να ανανεώσει το δίπλωμα από τα 65 έτη, πρέπει να κριθεί ικανός έπειτα από ιατρική εξέταση. Οι ιατρικές ειδικότητες που πρέπει να ελεγχθούν οι υποψήφιοι οδηγοί περιλαμβάνουν: Παθολόγο, Οφθαλμίατρο και για τους άνω των 80 ετών Ωτορινολαρυγγολόγο και Νευρολόγο ή Ψυχίατρο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...