Tesla: «Οι μπαταρίες μας δε θέλουν ποτέ αντικατάσταση»

Η Tesla παρείχε ενημέρωση σχετικά με την υποβάθμιση της μπαταρίας στα μοντέλα της, αποκαλύπτοντας ποιο είναι το ποσοστό χωρητικότητας, άρα και αυτονομίας, που χάνουν μετά από 320.000 km.

  • -
  • -

Η υποβάθμιση της μπαταρίας αποτελεί σημαντική ανησυχία για τους νέους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς αντιπροσωπεύει την απώλεια χωρητικότητας και αυτονομίας με την πάροδο του χρόνου και τη συσσώρευση των διανυθέντων χιλιομέτρων. Ωστόσο, είναι επίσης ένα ουσιαστικό μέρος της εξίσωσης για να γίνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο βιώσιμα.

Όσο περισσότερο μπορεί να είναι σε λειτουργία μια μπαταρία, τόσο περισσότερο θα καθυστερήσει η στιγμή που θα πάει για ανακύκλωση και τόσο περισσότερο μπορεί να συνεχίσει το αυτοκίνητο να λειτουργεί χωρίς να απαιτείται η αντικατάστασή της.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e7848494232306e848af6e18cdc1dfe4.jpg

Πόσο πέφτουν οι μπαταρίες μετά από 300.000+ km;

Η Tesla σπάνια δημοσιεύει στοιχεία για τέτοια θέματα, αλλά τώρα το κάνει στο πλαίσιο της ετήσιας Έκθεσης Επιπτώσεων (Impact Report), καθώς είναι συναφή με τον υπολογισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ηλεκτρικών οχημάτων της. Η αυτοκινητοβιομηχανία δημοσίευσε τώρα την Έκθεση Επιπτώσεων του 2022, επικαιροποιώντας τα δεδομένα της για την υποβάθμιση της μπαταρίας.

Δείτε ακόμαΝέα μείωση τιμών για τα Tesla Model 3 και Model Y - Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται σε αυτή την εκτενέστατη έκθεση, λοιπόν, οι μπαταρίες χάνουν μόλις το 12% της αρχικής τους χωρητικότητας μετά από 320.000 km. Η Tesla αναφέρεται μόνο στην υποβάθμιση της μπαταρίας των Model S και Model X - προφανώς επειδή έχει δεδομένα περισσότερων ετών για αυτά τα οχήματα, καθώς ήταν τα πρώτα που έβαλε σε παραγωγή. Το Model S ξεκίνησε να παράγεται το 2012 και το Model X το 2015. Αντίθετα, το Model 3 ξεκίνησε το 2017 και το Model Y το 2020.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/06aa59adb017231ed80b9fab0031fe96.jpg

Η Tesla θα μοιραστεί κι άλλες πληροφορίες με το κοινό

Είναι ενδιαφέρον ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αναφέρει ότι θα αρχίσει να αποκαλύπτει κι άλλα σύνολα δεδομένων για νέες χημικές ουσίες μπαταριών που χρησιμοποιούνται σε πιο πρόσφατα οχήματα. Τα διανυθέντα χιλιόμετρα είναι μόνο ένας παράγοντας για τη διατήρηση της χωρητικότητας της μπαταρίας, καθώς και η ηλικία της παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η μέση διατήρηση της χωρητικότητας της μπαταρίας παραμένει εντός των ορίων που θέτει η Tesla στην εγγύηση που προσφέρει με την αγορά κάθε οχήματος. Τα πρώτα δεδομένα από τα νεότερα Model 3 και Model Y δείχνουν επίσης ισχυρή διατήρηση της χωρητικότητας, με πτώση λιγότερο από 10% μετά από 100.000 μίλια (160.000 km) και λιγότερο από 15% μετά από 200.000 μίλια, αλλά προς το παρόν το δείγμα είναι μικρό, καθώς δεν έχουν φτάσει ακόμη πολλά οχήματα σε αυτά τα χιλιόμετρα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/cd03204d30768857638fcd5ae067e34a.jpg

Τα αυτοκίνητα αποσύρονται πριν χαλάσουν οι μπαταρίες

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Tesla, τα αυτοκίνητα στην αμερικανική αγορά αποσύρονται μετά τα 320.000 km κατά μέσο όρο, ενώ στην Ευρώπη τα στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι η απόσυρση έρχεται μετά τα 240.000 km. Αυτό σημαίνει οι χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου θα βιώσουν μικρή απώλεια αυτονομίας, ενώ οι περισσότεροι δε θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν ποτέ την μπαταρία του αυτοκινήτου τους. Επιπλέον, όσο θα εξελίσσεται η τεχνολογία τα πράγματα μόνο καλύτερα αναμένεται ότι θα γίνονται.

Συνολικά, αυτή η ενημέρωση σχετικά με την υποβάθμιση της μπαταρίας από την Tesla είναι σημαντική για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς αποδεικνύει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να έχουν μπαταρίες οι οποίες διατηρούν τη χωρητικότητα και την αυτονομία που προσφέρουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερους καταναλωτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς αμβλύνει ορισμένες από τις ανησυχίες σχετικά με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και τη βιωσιμότητα.

Αυτό το νούμερο είναι πολύ κοντά με το αντίστοιχο που είχε δημοσιεύσει ένα χρόνο νωρίτερα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...