Νέα μείωση τιμών για τα Tesla Model 3 και Model Y - Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η Tesla προχωρά ξανά σε μειώσεις τιμών για τα Model 3 και Model Y, κάνοντας έτσι τα δύο πιο δημοφιλή ηλεκτρικά μοντέλα της, ακόμα πιο φτηνά. Πώς μπορεί και ρίχνει συνέχεια τις τιμές της, όμως;

  • -
  • -

Η Tesla ανακοίνωσε δεύτερη μείωση τιμών μέσα στον Απρίλιο, η οποία αφορά τα δύο πιο δημοφιλή μοντέλα της, Model 3 και Model Y. Η νέα μείωση τιμής που αφορά την αμερικανική αγορά, σημαίνει ότι πλέον ο τιμοκατάλογος θα γράφει νούμερο μικρότερο των 40.000 δολαρίων, χωρίς να υπολογίζονται μάλιστα τα κρατικά κίνητρα, τα οποία ρίχνουν το τελικό κόστος ακόμα πιο χαμηλά. Η κίνηση αυτή έρχεται πριν από την έκθεση αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της εταιρείας, όπου οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τα περιθώρια κέρδους της Tesla μετά από μια σειρά μειώσεων τιμών αυτό το τρίμηνο.

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει αγοραστές εν μέσω αυξημένου ανταγωνισμού και ενώ υπάρχουν φόβοι για ύφεση το επόμενο διάστημα στην παγκόσμια οικονομία, η Tesla έχει ήδη προχωρήσει σε εκπτώσεις για το Model 3 και το Model Y στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια μείωσε τις τιμές για τα Model S και Model X τον Μάρτιο. Η εταιρεία έχει επίσης μειώσει τις τιμές για τα μοντέλα της στο Μεξικό, την Ευρώπη και την Κίνα κατά τα δύο τελευταία τρίμηνα, οδηγώντας σε πόλεμο τιμών μεταξύ των ανταγωνιστών στην Κίνα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2b7dd280442b0d610624b8c76e0831d6.jpg

Πωλήσεις - ρεκόρ αλλά και μεγάλο ποσοστό κέρδους για την Tesla

Αυτές οι εκπτώσεις έχουν ενισχύσει τις τριμηνιαίες πωλήσεις της Tesla, με την εταιρεία να καταγράφει αριθμό-ρεκόρ όσον αφορά τις παραδόσεις του πρώτου τριμήνου, με 422.875 αυτοκίνητα. Ωστόσο, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αύξηση των πωλήσεων μπορεί να έχει έρθει σε βάρος των υγιών περιθωρίων κέρδους. Η Tesla αναμένεται να ανακοινώσει μεικτό περιθώριο κέρδους αυτοκινήτων 23,2% φέτος, από 32,9% πέρυσι.

Δείτε ακόμα: Ταξί Tesla από σήμερα στην Ελλάδα - Αποκλειστική συνέντευξη!

Ακόμα κι αν οι προβλέψεις των αναλυτών επιβεβαιωθούν και το ποσοστό κέρδους της Tesla έχει μειωθεί στο 23,2%, παραμένει ένα από τα υψηλότερα της αγοράς, καθώς οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες λειτουργούν με μονοψήφια ποσοστά. Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική μάρκα μελλοντικά έχει το περιθώριο να μειώσει ακόμα περισσότερο τις τιμές της, παραμένοντας ανταγωνιστική αι ενισχύοντας τις πωλήσεις όταν το κρίνει σκόπιμο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/75a106729f452a2e797f6c1db648ab85.jpg

Πώς μπορεί η Tesla να ρίχνει συνέχεια τις τιμές της;

Ο λόγος που η Tesla καταφέρνει κάτι τέτοιο είναι η ομαλοποίηση της παραγωγής και οι οικονομίες κλίμακας που πετυχαίνει, όσο περισσότερα αυτοκίνητα κατασκευάζει. Με το Giga Berlin να ανεβάζει ρυθμούς και τη Σανγκάη να έχει αφήσει πίσω της σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα που δημιούργησε ο κορωνοϊός, ο ρυθμός που κατασκευάζονται τα νέα Tesla ομαλοποιείται και κινείται ανοδικά. Αυτό ρίχνει το κόστος ανά μονάδα και επιτρέπει στον Elon Musk να πουλάει τα αυτοκίνητά του σε χαμηλότερη τιμή.

Επιπλέον, σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ειδικά για τα Tesla. Ο ίδιος ο Musk στην Investor Day που είχε κάνει η εταιρεία την 1η Μαρτίου, είχε αναφέρει ότι «οι άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν Tesla είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που μπορούν να το κάνουν». Μειώνοντας τις τιμές καταφέρνει να απευθυνθεί σε ευρύτερο κοινό, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a9afacab979fd8b12555aa867bd19dce.jpg

Πρώτη φορά ένα Tesla κάτω από 40.000 δολάρια

Οι τιμές για τα Model Y AWD, Long Range και Performance στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειωθεί κατά 3.000 δολάρια το καθένα. Το Model Y AWD έχει μειωθεί από 49.990 δολάρια σε 46.990 δολάρια, το Long Range από 52.990 δολάρια σε 49.990 δολάρια και το Performance από 56.990 δολάρια σε 53.990 δολάρια. Παράλληλα, το κόστος του Model 3 Standard Range RWD έχει μειωθεί από τα 41.990 δολάρια στα 39.990 δολάρια. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που η τιμή ενός Tesla στην αμερικανική αγορά πέφτει κάτω από τα 40.000 δολάρια. Το 2019, η Tesla προσέφερε το Model 3 για 35.000 δολάρια, όμως αυτό έγινε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Συνολικά, οι μειώσεις τιμών αναμένεται να συνεχίσουν να τονώνουν τις πωλήσεις βραχυπρόθεσμα, αλλά μένει να δούμε πώς θα επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους της Tesla μακροπρόθεσμα. Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική και η Tesla θα πρέπει να συνεχίσει να καινοτομεί και να βελτιώνει τα οχήματά της για να παραμείνει μπροστά από τους ανταγωνιστές της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...