Αποκλειστικό: Έτοιμες οι πρώτες θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών φορτηγών στην Ελλάδα!

Ένας «ΣΕΑ» ελληνικού αυτοκινητόδρομου θα αποκτήσει σύντομα φορτιστές για ηλεκτρικά φορτηγά. Ποια εταιρεία έκανε την κίνηση, τι ισχύ θα έχουν οι φορτιστές και πότε θα είναι έτοιμοι;

  • -
  • -

Ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική και δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητα που γίνονται ηλεκτρικά. Τα ηλεκτρικά φορτηγά είναι επίσης στον ορίζοντα και η υποδομή φόρτισης για την υποστήριξή τους αρχίζει να διαμορφώνεται. Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, τα πρώτα σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά φορτηγά στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή στο ΣΕΑ Αταλάντης, όπως βλέπετε στις αποκλειστικές φωτογραφίες του GOCAR.

Το ΣΕΑ Αταλάντης βρίσκεται στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και λειτουργεί ως σημαντικός κόμβος για τα φορτηγά που ταξιδεύουν μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Τα σημεία φόρτισης θα παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη για τον αυξανόμενο αριθμό ηλεκτρικών φορτηγών που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους τα επόμενα χρόνια.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6646f4d9a6feb83b855b6daebf306efe.jpg

Τι ισχύ θα έχει ο πρώτος φορτιστής για ηλεκτρικά φορτηγά στην Ελλάδα;

Ο φορτιστής θα έχει ισχύ 360 kW, η οποία είναι κορυφαία για τα δεδομένα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορτιστών για αυτοκίνητα που έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, καθώς είναι ελάχιστοι οι φορτιστές στην τάξη των 300 kW και άνω. Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά φορτηγά θα μπορούν να φορτίζουν πολύ γρήγορα, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής για τους οδηγούς και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις σε λιγότερο χρόνο.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικό pick-up ξεκολλάει νταλίκα 17 τόνων από το χιόνι… για πλάκα! [video]

Η κατασκευή των σημείων φόρτισης πραγματοποιείται από την nrg, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη και τη λειτουργία υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Έχει παρουσία σε όλη τη χώρα με το δίκτυο incharge, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα. Με την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου για φορτηγά, οι οδηγοί αυτών των οχημάτων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες θέσεις φόρτισης, ώστε να εκτελούν τις μεταφορές με περισσότερη ευκολία, ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς το άγχος της αυτονομίας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/32dd5ef858c4ca438e365b2d9c2b4667.jpg

Φόρτιση στο νόμιμο διάλειμμα του οδηγού

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το νομικό πλαίσιο σχετικά με τις στάσεις των επαγγελματιών οδηγών που απασχολούνται στις μεταφορές είναι ιδιαίτερα αυστηρό. Συγκεκριμένα, ορίζει ότι ο οδηγός δεν επιτρέπεται να οδηγήσει πάνω από 4,5 ώρες συνεχόμενα, ενώ το διάλειμμα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 45 λεπτά, είτε συνεχόμενα, είτε μοιρασμένο σε ένα των 15 λεπτών κι ένα των 30 λεπτών. Με την ισχύ φόρτισης στα 360 kw, ο χρόνος των 30 ή 45 λεπτών είναι αρκετός ώστε η μπαταρία του ηλεκτρικού φορτηγού να τραβήξει πολλές kWh, αυξάνοντας σημαντικά την αυτονομία.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/cf63e3f4ba20405ad7efd4725f92d1f3.jpg

Αφού δεν έχουμε ηλεκτρικά φορτηγά, γιατί να φτιαχτούν φορτιστές;

Κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν ποιος είναι ο λόγος της δημιουργίας αυτών των θέσεων φόρτισης για ηλεκτρικά φορτηγά, αφού δεν κυκλοφορούν σήμερα τέτοια οχήματα στους ελληνικούς δρόμους. Η απάντηση είναι απλή: πρώτα έρχονται οι υποδομές και μετά τα οχήματα. Με την κατασκευή αυτών των σημείων φόρτισης, μπαίνουν τα θεμέλια για ένα μέλλον όπου τα ηλεκτρικά φορτηγά θα είναι κοινός τόπος. Αυτό θα ενθαρρύνει τις εταιρείες φορτηγών να επενδύσουν σε ηλεκτρικά φορτηγά, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μια αξιόπιστη υποδομή φόρτισης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/0073c9cbcb2117a4c883e9ab0d6a8619.jpg

Πότε θα είναι έτοιμος ο πρώτος φορτιστής ηλεκτρικών φορτηγών της Ελλάδας;

Οι φορτιστής για ηλεκτρικά φορτηγά στην Αταλάντη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος Ιουνίου και αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Ελλάδας προς τις περιβαλλοντικά καθαρές μεταφορές. Αντιπροσωπεύουν τη δέσμευση για βιωσιμότητα και την αποφασιστικότητα να αγκαλιάσουμε τις νέες τεχνολογίες που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και να κάνουν τους δρόμους μας πιο καθαρούς και αθόρυβους.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9e8d6305f34db17a8baaac35590ca216.jpg

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...