Στην Ελλάδα η 4η καλύτερη διαδρομή για ηλεκτρικό αυτοκίνητο - Δείτε πού είναι

Τις ανάγκες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων για πολλά σημεία φόρτισης φαίνεται ότι ικανοποιεί ένας ελληνικός δρόμος, που κατάφερε να μπει στο Top 10 του κόσμου.

  • -
  • -

Μπορεί τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, όμως τα ταξίδια με αυτοκίνητο εξακολουθούν να αποτελούν έναν αγαπημένο τρόπο διαφυγής. Αν σχεδιάζετε ένα οδικό ταξίδι με το ηλεκτρικό σας, θα πρέπει να προγραμματίσετε τα σημεία φόρτισης κατά μήκος της διαδρομής σας. Η ομάδα μιας αυστραλιανής εταιρείας ασφάλισης αυτοκινήτων με την ονομασία comparethemarket έκανε έρευνα για τα πιο δημοφιλή οδικά ταξίδια παγκοσμίως και ανέλυσε ποιες διαδρομές είναι καταλληλότερες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ακτή Αμάλφι της Ιταλίας είναι η καλύτερη διαδρομή για ηλεκτρικά οχήματα. Αν και υπάρχουν 23 σημεία φόρτισης, στην πραγματικότητα δε θα χρειαστεί κανένα καθώς το ταξίδι αυτό ολοκληρώνεται εύκολα με μόλις 0,10 φορτίσεις. Το δεύτερο καλύτερο οδικό ταξίδι για ηλεκτρικά οχήματα είναι το Big Sur στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έξι σημεία φόρτισης και 0,23 φορτίσεις να απαιτούνται για την ολοκλήρωση του ταξιδιού. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Causeway Coastal Route στη Βόρεια Ιρλανδία, με 75 σημεία φόρτισης και 0,38 φορτίσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του ταξιδιού.

kiani-akti-cote-dazur-d'azur-d-azur-mercedes-vision-eqxx-ilektriko

Η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη

Στην θέση Νο 4 βρίσκεται η περιοχή της Ηπείρου στην Ελλάδα, με 31 σημεία φόρτισης και 0,47 φορτίσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδρομής. Η διαδρομή, η οποία ξεκινά από το Πάπιγκο και καταλήγει στην Πάργα, εκτείνεται σε 252,61 χιλιόμετρα και καλύπτει παραλίες, κάστρα και φαράγγια.

Δείτε ακόμα: 2η Πανελλήνια Συνάντηση Ηλεκτροκίνησης: Τη ζήσαμε και... τι ζήσαμε!

Η Ήπειρος είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας, γνωστή για τη φυσική ομορφιά και την πλούσια ιστορία της. Η πόλη των Ιωαννίνων είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας, φωλιασμένη μέσα στα τείχη ενός κάστρου. Από εδώ, μπορείτε να πάρετε ένα καραβάκι για τη λίμνη Παμβώτιδα, με τα γοητευτικά εστιατόρια και καφετέριές της. Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε το όρος Τύμφη, όπου μπορεί να δείτε ακόμη και χιόνι, ενώ μπορείτε να περάσετε τη μέρα σας στην παραλία Μονολίθι, κοντά στην Πρέβεζα, η οποία εκτείνεται σε μήκος 22 χιλιομέτρων, κάτι που την καθιστά τη μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης!

Η διαδρομή The Atlantic Road στη Νορβηγία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση, με 42 σημεία φόρτισης και 0,48 φορτίσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η διαδρομή. Για όσους βρίσκονται στην Αυστραλία, ο The Great Ocean Road κατατάσσεται στην έκτη θέση, με οκτώ σημεία φόρτισης και 0,51 φορτίσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του ταξιδιού.

amalfi-akti-coast-nissan-townstar-ilektriko-van

Από εκεί και μετά συναντάμε την Κυανή Ακτή της Γαλλίας στην έβδομη θέση, την Καταλονία στην Ισπανία στην όγδοη θέση, ενώ τη δεκάδα κλείνουν ο Ρομαντικός Δρόμος στη Γερμανία και η διαδρομή Blue Ridge Parkway στις Η.Π.Α. Αυτή είναι η πρώτη από τις πέντε διαδρομές όπου κάποιος θα χρειαστεί τουλάχιστον μία φόρτιση για να την ολοκληρώσει, καθώς χρειάζεται 1,2 φορτίσεις.

Οι υπόλοιπες είναι με σειρά κατάταξης οι Pacific Coast Highway στις Η.Π.Α. με 1,49 φορτίσεις, ο δρόμος Wild Atlantic Way στην Ιρλανδία με 2,16 φορτίσεις, η διαδρομή Through The Red Center στην Αυστραλία με 5,69 φορτίσεις και ο εμβληματικός Route 66 στις Η.Π.Α. με 6,98 φορτίσεις.

Με βάση ποιο κριτήριο έγινε η έρευνα και τι σημαίνει ο αριθμός φορτίσεων;

Ως κριτήριο αυτονομίας έχει ληφθεί εκείνη του Tesla Model Y, η οποία στην έκδοση Long Range φτάνει μέχρι και τα 533 km, οπότε όταν αναφέρεται ότι για την Ήπειρο θα χρειαστεί 0,47 φορτίσεις, σημαίνει ότι σε αυτή τη διαδρομή θα καταναλωθεί το 47% της μπαταρίας του συγκεκριμένου μοντέλου. Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε αυτό το αυτοκίνητο ως μέτρο σύγκρισης είναι ότι ήταν πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως το 2022, με σημαντική διαφορά από το επόμενο.

tesla-model-s-ilektriko-route-66

Καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα, είναι όμορφο να γνωρίζουμε ότι τα οδικά ταξίδια εξακολουθούν να αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή για όσους τα αγαπούν. Με λίγο προγραμματισμό, οι οδηγοί μπορούν να απολαύσουν τα ηλεκτροκίνητα οχήματά τους σε γραφικές διαδρομές σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: comparethemarket.com.au

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...