2η Πανελλήνια Συνάντηση Ηλεκτροκίνησης: Τη ζήσαμε και... τι ζήσαμε!

Περάσαμε τρεις μέρες με τους πιο ενθουσιώδεις ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τους γνωρίσαμε από κοντά, μάθαμε τις ιστορίες τους και μας παρέσυραν ακόμα περισσότερο στο πάθος τους.

  • -
  • -

Εξαιρετική οργάνωση, μηδενικά προβλήματα, παρεΐστικη ατμόσφαιρα και μία κοινότητα τόσο ζωντανή και παθιασμένη που με όποιον κι αν μιλήσεις, θα σε κάνει να λατρέψεις την ηλεκτροκίνηση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θες κι εσύ να αποκτήσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο όσο πιο σύντομα γίνεται. Αυτά βιώσαμε από πρώτο χέρι τις τρεις μέρες που ζήσαμε μαζί με κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στη 2η Πανελλαδική Eκδρομή-Συνάντηση Ηλεκτροκίνησης που έγινε στον Βόλο, από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου.

Η εκδρομή κανονίστηκε μέσω του facebook group Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, το οποίο είναι ένα από τα πιο δραστήρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Εκεί μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει πολλούς ανθρώπους πρόθυμους να βοηθήσουν και να λύσουν κάθε απορία, ενώ ταυτόχρονα διαδίδεται με αστραπιαία ταχύτητα κάθε νέο που αφορά την Ηλεκτροκίνηση γενικότερα και όχι μόνο τα αυτοκίνητα, καθώς υπάρχει ενασχόληση και με άλλες κατηγορίες όπως τα microcars, τα δίκυκλα, τα πατίνια, ακόμα και τα μονόροδα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/43b3ad3c5fba6b5ed57e7ba99d951cb0.jpg

Διεθνής συνάντηση με άρτια οργάνωση

Το πρώτο που μας έκανε εντύπωση καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου ήταν η άρτια οργάνωση, ειδικά από τη στιγμή που δεν την είχε αναλάβει κάποια εξειδικευμένη εταιρεία. Χαρακτηριστικά, ακόμα και οι επιλογές για το φαγητό είχαν γίνει μέρες πριν, έτσι ώστε τα εστιατόρια να έχουν κάνει τις ανάλογες προμήθειες και να μπορούν να προσφέρουν τη βέλτιστη εξυπηρέτηση.

14-sinantisi-ilektrokinisi-ilektriko-voulgaria

Μαζί με όλους τους κατοίκους Ελλάδας που βρέθηκαν στον Βόλο εκεί ήταν και 13 αυτοκίνητα από τη Βουλγαρία, με 25 ανθρώπους από τη γειτονική χώρα να εκπροσωπούν τον σύλλογο ηλεκτροκίνησης που έχουν συστήσει εκεί, κάνοντας έτσι την εκδήλωση διεθνή.

Δείτε ακόμαΤι γυρεύουν 5 ηλεκτρικά στην παραλία της Πάτρας;

Λυμένο το θέμα της φόρτισης

Ακόμα, είχε τακτοποιηθεί στο 100% το θέμα της φόρτισης. Ο Βόλος γενικά έχει πολλά σημεία για φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όμως οι τρεις χορηγοί της εκδήλωσης έκαναν το τριήμερο να κυλήσει ακόμα πιο ομαλά. Η DEI Blue και η nrg (δίκτυο incharge) προσέφεραν δωρεάν φόρτιση για τις τρεις μέρες της εκδήλωσης σε όλο το δίκτυό τους, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταξιδιώτες που ήρθαν από πάρα πολλά μέρη της χώρας, ενώ η Armet Mobility είχε εγκαταστήσει ταχυφορτιστή 150 KW σε κεντρικό σημείο της πόλης, αποκλειστικά για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9ed30758c6c6d547525115c22c48291f.JPEG

Το Tesla με το οποίο ταξιδέψαμε

Όσον αφορά το GOCAR, το αυτοκίνητο με το οποίο κινηθήκαμε ήταν ένα Tesla Model Y Performance, το οποίο μας ταξίδεψε με πολύ μεγάλη ευκολία και άνεση. Μείωσε στο ελάχιστο την ανάγκη για φόρτιση, χάρη στην πολύ μεγάλη αυτονομία που προσφέρει, ενώ ταυτόχρονα μας ενθουσίαζε σε κάθε χιλιόμετρο της διαδρομής με τις επιδόσεις και τον χαρακτήρα του. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής χρησιμοποιήσαμε και τις τέσσερις επιλογές φόρτισης, δηλαδή τα δίκτυα των DEI Blue και nrg, τον φορτιστή της Armet Mobility και φυσικά τους Superchargers της ίδιας της Tesla στην Αταλάντη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c1c144ca058831e804c027d8a724f7cb.jpg

Η εκδήλωση είχε και οδηγικό ενδιαφέρον. Αφενός οι περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και εμείς, έμεναν στην Πορταριά οπότε κάθε μέρα έπρεπε να καλύπτεται η απόσταση μέχρι τον Βόλο και πίσω μέσα από αυτή την υπέροχη, φιδίσια ορεινή διαδρομή, ενώ το Σάββατο υπήρχε και ανάβαση ως τα Χάνια, με την πομπή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να φέρνει στο 2023 την εικόνα που θα έχουν οι ελληνικοί δρόμοι τα επόμενα χρόνια. Δείτε το video:

Σημείο εντυπωσιασμού ήταν το Lightshow που έκαναν μερικά από τα Tesla των συμμετεχόντων, το βράδυ του Σαββάτου. Γενικά το Lightshow είναι μια λειτουργία των αυτοκινήτων της αμερικανικής μάρκας που κερδίζει όποιον το δει, καθώς δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αυτοκίνητα να κάνουν κάτι παρόμοιο, όμως όταν αυτό γίνεται από 10 αυτοκίνητα ταυτόχρονα, το θέαμα είναι μοναδικό. Δείτε το video:

Τεράστια αύξηση συμμετοχών

Όλα τα παραπάνω έγιναν παρά το γεγονός ότι αυτή ήταν μόλις η δεύτερη χρονιά που πραγματοποιείται η σχετική συνάντηση, οπότε δεδομένης της εμπειρίας που πλέον υπάρχει αναμένεται κάθε χρονιά να είναι και πιο εντυπωσιακή. Το στατιστικό που μάθαμε και μας τράβηξε την προσοχή ήταν η αύξηση των συμμετοχών από τη μία χρονιά στην άλλη. Πέρυσι είχαν συμμετάσχει μόλις 16 αυτοκίνητα με 45 άτομα, ενώ φέτος συγκεντρώθηκαν 50 αυτοκίνητα με 135 άτομα. Δηλαδή τριπλάσιος αριθμός!

Το σημαντικότερο κομμάτι της εκδήλωσης: οι άνθρωποι

Πέρα από όλα τα παραπάνω, όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο που κρατήσαμε από τη 2η Πανελλαδική Eκδρομή-Συνάντηση Ηλεκτροκίνησης ήταν οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστραφήκαμε. Ιδιοκτήτες που παρέλαβαν το αυτοκίνητό τους μία μέρα πριν. Άλλοι που κινούνται πολλά χρόνια με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ενθουσιώδεις χρήστες που ψάχνονται για να ανακαλύψουν τα μυστικά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και να προχωρήσουν σε DIY λύσεις, επειδή είναι το μεράκι τους. Μια οικογένεια που έχει ταξιδέψει ως την άκρη της Ευρώπης με το ηλεκτρικό της αυτοκίνητο. Ένας φοιτητής που αγάπησε από πολύ μικρή ηλικία την ηλεκτροκίνηση. Ανθρωποι που μπορούν να σου λύσουν κάθε γραφειοκρατική απορία. Δύο οικογένειες που γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι επειδή έτυχε να παραλάβουν τα αυτοκίνητά τους την ίδια μέρα είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες που ξεχωρίσαμε, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι μεγάλωσαν με οχήματα βενζίνης και diesel, όμως γνώρισαν την κίνηση με ρεύμα, γοητεύτηκαν από αυτή και τόλμησαν να κάνουν το μεγάλο βήμα.

Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και σε πολλούς ακόμα που δεν κατάφεραν να έρθουν στον Βόλο οφείλεται η ραγδαία εξάπλωση της Ηλεκτροκίνησης, ακόμα και στη χώρα μας. Η χαρά για το αυτοκίνητο που οδηγούν και η θέλησή να μοιραστούν αυτό το συναίσθημα με όσους βρίσκονται γύρω τους, όχι απλά σε κάνει να τους ακούσεις με προσοχή, αλλά σε οδηγεί στο να ψάξεις ποιο θα είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα αγοράσεις εσύ.