Αντικατάσταση μπαταρίας σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Ακριβή, αλλά... δεν πειράζει

Η αλλαγή μπαταρίας σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να είναι ακριβή υπόθεση, όμως φαίνεται ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν απασχολεί σχεδόν κανέναν.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν μια φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά αποδοτική επιλογή για πολλούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με το κόστος αντικατάστασης της μπαταρίας για τα παλαιότερα μοντέλα έχουν αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για ορισμένους. Mια μελέτη του αμερικανικού site Recurrent, που καταπιάνεται με θέματα ηλεκτροκίνησης, ρίχνει φως στο πραγματικό κόστος αντικατάστασης της μπαταρίας για μερικά δημοφιλή ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το κόστος αντικατάστασης μπορεί να κυμαίνεται από 5.000 έως 20.000 δολάρια, ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο, καθώς και το μέγεθος της μπαταρίας. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης Nissan Leaf μπορεί να αντιμετωπίσει κόστος έως και 5.500 δολάρια για εργασία και αντικατάσταση της μπαταρίας, ενώ ένας ιδιοκτήτης Tesla Model 3 μπορεί να αντιμετωπίσει λογαριασμό άνω των 15.000 δολαρίων.

Η αντικατάσταση μπαταρίας είναι σπάνια. Πάρα πολύ σπάνια

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αντικαταστάσεις μπαταριών είναι σπάνιες, με το ποσοστό τους να περιορίζεται μόλις σε 1,5% μεταξύ των 15.000 οδηγών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που συμμετείχαν στην έρευνα. Μάλιστα στην πραγματικότητα αυτό το ποσοστό είναι ακόμα μικρότερο, καθώς διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τα Chevrolet Bolt EV και Hyundai Kona, δύο μοντέλα τα οποία στην αμερικανική αγορά είχαν ανακληθεί σε πολύ μεγάλους αριθμούς για αλλαγή μπαταρίας, με το κόστος φυσικά να καλύπτεται από τις εταιρείες.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/737a34e1a2c43751bc50229f75213767.jpg

Οπότε ρεαλιστικά, η πιθανότητα να χρειαστεί αντικατάσταση η μπαταρία κάποιου αυτοκινήτου λόγω προβλήματος είναι πολύ μικρότερη. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα νεότερα μοντέλα είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νέα μπαταρία.

Άλλωστε, οι περισσότεροι αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων δε χρειάζεται να ανησυχούν προς το παρόν, καθώς σχεδόν όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα προσφέρονται με πολυετείς εγγυήσεις σχετικά με την υγεία της μπαταρίας, με τη συνήθη διάρκεια να είναι τα 8 χρόνια ή 160.000 km, ό,τι έρθει πρώτο. Δεδομένου ότι τα περισσότερα, ειδικά στην Ελλάδα, έχουν πουληθεί τα τελευταία 3-4 χρόνια, η αντικατάσταση είναι κάτι που θα αργήσει να γίνει πρόβλημα για την ελληνική αγορά.

Δείτε ακόμαΤι γίνεται αν μείνει στο δρόμο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Μπορώ να το ρυμουλκήσω;

Όλο και χαμηλότερο το κόστος αντικατάστασης μπαταρίας

Κάτι ακόμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι σε πολλά μοντέλα μπορεί να επισκευαστεί μόνο το κελί που έχει πρόβλημα, ρίχνοντας κατακόρυφα το κόστος ακόμα και σε τριψήφια νούμερα. Ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το κόστος αντικατάστασης της μπαταρίας αναμένεται να μειωθεί, καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνονται πιο διαδεδομένα. Ήδη, το κόστος μειώθηκε έως και 16% μεταξύ 2007 και 2019. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η αντικατάσταση μιας μπαταρίας 100 kWh θα μπορούσε να κοστίζει μόλις 5.600 $ το 2025.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4273de204e921a1bbc1522114ae1068a.jpg

Τι μπορεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης για να κρατήσει περισσότερο η μπαταρία του

Εν τω μεταξύ, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν να λάβουν μέτρα για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των μπαταριών τους. Αυτά περιλαμβάνουν την αποφυγή υψηλών ή χαμηλών επιπέδων μπαταρίας (δηλαδή τη φόρτιση μέχρι το 100% και την αποφόρτιση μέχρι 0%), την προτίμηση πολλών και σύντομων φορτίσεων έναντι πιο αραιών χρονικά αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια και τη στάθμευση σε δροσερά – σκιερά σημεία όταν ο καιρός είναι ζεστός. Επιπλέον, η ήρεμη οδήγηση με ήπια επιτάχυνση και αποφυγή υψηλών ταχυτήτων, είναι κινήσεις που μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας της μπαταρίας.

Πηγή: Recurrent

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...