Πάσχα με τη βενζίνη στα 2 ευρώ - Πώς θα κινηθούν οι τιμές καυσίμων

Η έξοδος του Πάσχα θα στοιχίσει ακριβά σε καύσιμα, με την τιμή της βενζίνης να πλησιάζει ξανά τα 2 €/λίτρο. Τι είπε ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής.

  • -
  • -

Στην ελληνική αγορά καυσίμων συμβαίνει το εξής παράδοξο το τελευταίο διάστημα: Την στιγμή που η τιμή του μπρεντ καταγράφει μείωση, οι τιμές στην αντλία αυξάνονται, με την αμόλυβδη βενζίνη να ανέρχεται στο 1,916 € το λίτρο κατά μέσο όρο. Όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα και οι εκδρομείς σχεδιάζουν τις διακοπές τους, η τιμή δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και τα 2 €.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου, στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του τηλεοπτικού σταθμού Open, κάθε Πάσχα, παρουσιάζεται παραδοσιακά υψηλή ζήτηση στη βενζίνη, γεγονός που οδηγεί και σε άνοδο της αντλίας.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η τιμή έπρεπε να είναι χαμηλότερη με βάση της της πτωτικής πορείας του μπρεντ τον τελευταίο μήνα, αλλά αυτό δεν φαίνεται στην αγορά. «Βέβαια, με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα 70 λεπτά το λίτρο και τον ΦΠΑ στα 24% κάτω από 1,50 € δεν θα δούμε εύκολα την τιμής της βενζίνης στην Ελλάδα όσο και να πάει το πετρέλαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας για τις ημέρες του Πάσχα: «Aν ξεπεράσει τα 80 δολάρια η τιμή του μπρεντ ασφαλώς και θα δούμε και σε αστικές περιοχές την τιμή της βενζίνης αμόλυβδης πάνω από 2 €. Γιατί στα νησιά είναι ήδη πάνω από 2 € και ενδεχομένως  να αυξηθεί κι΄άλλο. Είναι πολύ ρευστά τα πράγματα».

Τι λένε οι αναλυτές για τις τιμές των καυσίμων

Οι αναλυτές αδυνατούν να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία των καυσίμων και ειδικά της βενζίνης. Το μόνο βέβαιο είναι πως η έξοδος του Πάσχα θα στοιχίσει ακριβά στους εκδρομείς. Στα πρατήρια υγρών καυσίμων, η αμόλυβδη πωλείται κοντά στα 2 €, ενώ σε κάποιες περιοχές το έχει ξεπεράσει ήδη.

benzina

Για παράδειγμα, στα Δωδεκάνησα η βενζίνη 95 Οκτανίων πωλείται για 2,059 € το λίτρο, στην Ευρυτανία για 2,012 €, στη Λευκάδα στα 2,004 € και στις Κυκλάδες για 2,149 €. Στις πανάκριβες περιοχές περιλαμβάνονται η Φωκίδα (1,973 €), η Αιτωλοακαρνανία (1,953 €), οι νομοί της
Κρήτης και η Κεφαλονιά (1,995 €).

Βέβαια, υπάρχουν και νομοί που η βενζίνη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το 1,9 € το λίτρο, όπως η Θεσσαλονίκη (1,880 €), η Ημαθία (1,884 €), η Αττική (1,888 €), η Ξάνθη (1,898 €) και η Χίος (1,898 €).

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τις τιμές

Οι τιμές διαμορφώνονται κατά βάση από την υψηλή φορολογία, την τιμολόγηση του διυλιστηρίου, την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, τις διεθνείς τιμές, αλλά και τις χρηματιστηριακές τιμές Platts της Μεσογείου.

Δείτε εδώ: Τιμές καυσίμων: Πόσο φόρο πληρώνουμε στη βενζίνη

Επιπλέον, υπάρχουν κάποια τέλη όπως: Ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ, Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, Ειδικό τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) καθώς και ο Φ.Π.Α. Όλα αυτά, ανεβάζουν κατά περίπου 59% την τελική τιμή. Μαζί με το κόστος μεταφοράς των καυσίμων και το κέρδος των πρατηριούχων, οι φόροι και τα λοιπά κόστη αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% της τιμής του λίτρου. Το υπόλοιπο 35%, είναι η «καθαρή» αξία του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...