Τιμές καυσίμων: Πόσο φόρο πληρώνουμε στη βενζίνη

Η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στις τιμές των καυσίμων κι ένας από τους λόγους είναι οι υπέρογκοι φόροι, οι οποίοι αγγίζουν απίστευτα νούμερα.

  • -
  • -

Καθημερινά, οι οδηγοί αντικρίζουν τις τιμές στην αντλίες των πρατηρίων να ανεβαίνουν, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στο συνεχόμενο κύμα ακρίβειας. Αυτή την στιγμή, στη χώρα μας, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανέρχεται στα 2,268 ευρώ το λίτρο, με ορισμένους βενζινοπώλες όμως, ειδικά στα νησιά, να την πωλούν ακόμη και 2,6 €.

Η Ελλάδα έχει μια από τις ακριβότερες τιμές βενζίνης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκοσμίως. Είναι εντυπωσιακό, πως άλλες χώρες, με πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο και μισθούς που ούτε καν έχουμε φανταστεί οι περισσότεροι, παρέχουν καύσιμα αρκετά φθηνότερα από εμάς.

foroi

Αυτό, συμβαίνει, προφανώς, λόγω των υπέρογκων φόρων. Εδώ και δεκαετίες, οι εκάστοτε κυβερνήσεις και το υπουργείο Οικονομικών, επιχειρούν να καλύψουν το έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο λόγω της ισχνής εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής και τις περισσότερες εισαγωγές, προσθέτοντας επιπλέον φόρους. Με βάση τα στοιχεία, σχεδόν το 12% των ετήσιων κρατικών φόρων προέρχονται από τα πετρελαιοειδή. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθείς, το νούμερο είναι πολύ μεγάλο, παρέχοντας «βαθιές ανάσες» στον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους πολλών δις ευρώ.

Φόροι, φόροι, φόροι… που φθάνουν το 65%

Ο λόγος των απελπιστικά αυξημένων τιμών των καυσίμων είναι φυσικά οι φόροι. Πρώτος και καλύτερος ο ξακουστός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Αποτελεί ουσιαστικά έμμεσο φόρο του κράτους που επιβάλλεται σε διάφορα αγαθά, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα καύσιμα. Ο ΕΦΚ υπολογίζεται σε σταθερό ποσό ανά 1.000 λίτρα: βενζίνη 700 ευρώ ή 0,7 ευρώ/λίτρο, πετρέλαιο κίνησης 410 ευρώ και υγραέριο κίνησης 430 ευρώ.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποια τέλη όπως: Ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ, Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, Ειδικό τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) καθώς και ο Φ.Π.Α. Όλα αυτά, ανεβάζουν πάνω από 53% την τελική τιμή. Αν συνυπολογιστούν το κόστος μεταφοράς (βυτιοφόρο) και το κέρδος των πρατηριούχων, οι φόροι αγγίζουν το 65%.

Διαβάστε επίσης: Τιμές καυσίμων: Πόσο κερδίζει όποιος φουλάρει στη Βουλγαρία;

Έτσι, λοιπόν, δικαιολογείται το γεγονός ότι από το διυλιστήριο, στο οποίο η τιμή ανέρχεται στο 1,715 ευρώ περίπου - συμπεριλαμβανομένων φόρων και τελών – το τελικό κόστος εκτοξεύεται στα 2,268 € ή και στα 2,6 € σε ορισμένα πρατήρια των νησιών.  

Οπότε, είναι ξεκάθαρο πως οποιαδήποτε μείωση σε ΕΦΚ ή άλλο φόρο, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τιμή της αντλίας και την τσέπη του καταναλωτή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...