Τι είναι τα συνθετικά καύσιμα e-fuels, και πόσο κοστίζουν;

Η απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης το 2035 ίσως δεν ισχύσει τελικά, χάρη στα e-fuels. Τι είναι όμως αυτός o τύπος καυσίμων;

  • -
  • -

Οι λάτρεις των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες πήραν… μεγάλη χαρά, όταν βγήκε στη δημοσιότητα μέσω του Reuters η πρόταση… αλλαγής πλεύσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απαγόρευση πωλήσεων αυτοκινήτων βενζίνης-diesel το 2035. Για την ώρα, η «διάσωση του περιβάλλοντος» παρουσιαζόταν αποκλειστικά στη μορφή της ηλεκτροκίνησης. Ανεξάρτητα αν αυτού του είδους τα αυτοκίνητα κυριαρχήσουν στην αγορά ή όχι, θα πρέπει να υπάρχουν και άλλες προτάσεις για εκείνους που έχουν ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από τα ηλεκτρικά μοντέλα.

Τι είναι τα e-fuels;

Τα συνθετικά καύσιμα ή αλλιώς e-fuels, μοιάζουν να έχουν πολλές πιθανότητες να κρατήσουν στη ζωή τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Πώς κατασκευάζονται, όμως; Η παραγωγή τους βασίζεται στη σύνθεση υδρογονανθράκων. Από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που συλλέγεται από την ατμόσφαιρα, εξάγεται το στοιχείο του άνθρακα. Παράλληλα, νερό περνάει από διαδικασία ηλεκτρόλυσης προκειμένου να διασπαστεί σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Κρατώντας το υδρογόνο που δημιουργήθηκε και ενώνοντάς το με τον άνθρακα που συλλέχθηκε από την ατμόσφαιρα, έχουμε σαν αποτέλεσμα τον υδρογονάνθρακα, δηλαδή… τη βενζίνη! Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεύμα που χρειάζεται για την ηλεκτρόλυση προέρχεται αποκλειστικά από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) για να παραμείνει η διαδικασία όσο πιο φιλική προς το περιβάλλον γίνεται.

Ένα από τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα των e-fuels είναι ότι έχουν παραπλήσια χαρακτηριστικά με τα «παραδοσιακά» καύσιμα (βενζίνη-diesel). Μεταφέρονται σε θερμοκρασία δωματίου, αποθηκεύονται χωρίς την ανάγκη δεξαμενών και κυκλωμάτων υψηλής πίεσης, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ήδη υπάρχον δίκτυο πρατηρίων καυσίμων και δεν χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό ανεφοδιασμού.

Επίσης, τα e-fuels μπορούν να αναμειχθούν με συμβατικά ορυκτά καύσιμα, σε οποιαδήποτε αναλογία, χωρίς πρόβλημα. Αυτό, βέβαια, δεν θα επιτρέπεται στα αυτοκίνητα που θα τα χρησιμοποιούν μελλοντικά. Αν ανιχνευθεί «κανονικό» καύσιμο, δηλαδή συμβατική βενζίνη ή πετρέλαιο, το όχημα θα ακινητοποιείται από ειδικό λογισμικό.

Η καύση e-fuels παράγει CO2 αλλά... δεν πειράζει!

Όταν τα e-fuels χρησιμοποιούνται ως καύσιμα σε κινητήρα εσωτερικής καύσης, εννοείται ότι παράγεται διοξείδιο του άνθρακα (CO2), όπως συμβαίνει και με τα συμβατικά καύσιμα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα για την ατμόσφαιρα είναι «ουδέτερο». Πώς γίνεται αυτό; Είναι απλό! Όπως αναφέρουμε παραπάνω, κατά την παραγωγή των e-fuels η ατμόσφαιρα «καθαρίζεται» από CO2, το οποίο δεσμεύεται για τη δημιουργία συνθετικών υδρογονανθράκων. Έτσι, το CO2 που προκύπτει όταν καίγονται είναι ουσιαστικά εκείνο που είχε δεσμευτεί για την παραγωγή τους, κι όχι κάποια νέα ποσότητα που έρχεται να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα!

Πόσο κοστίζουν τα e-fuels;

Η Porsche εδώ και χρόνια ασχολείται με τα e-fuels και πολλές φορές έχει τονίσει ότι στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται ευρέως. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εταιρείας, αυτή τη στιγμή στη Γερμανία ένα λίτρο συνθετικού καυσίμου θα στοίχιζε περίπου… 4,5 €.

Φυσικά, μια τέτοια τιμή δεν θα ήταν βιώσιμη για τους περισσότερους ιδιοκτήτες οχημάτων. Υπολογίζεται ότι σε περίπου 15 χρόνια από σήμερα η τιμή των e-fuels θα είναι χαμηλότερη από 2 € ανά λίτρο, ενώ σε κάποιες δεκαετίες, μπορεί να φτάσει και στο 1 € ανά λίτρο. Όλα αυτά είναι απλώς υποθέσεις. Σήμερα τα e-fuels είναι πανάκριβα και μάλλον θα συνεχίσουν να είναι μέχρι να σταθεροποιηθεί η παραγωγή τους.

Δείτε ακόμη: Τι «παραθυράκι» άφησε η Ε.Ε. για το 2035;

Γιατί άλλαξε γραμμή πλεύσης η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αρχικά, η απαγόρευση πωλήσεων νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035 ήταν… αδιαπραγμάτευτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως, δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις από ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, ότι δεν μπορούν να πωλούνται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη απάντηση αν όντως τα e-fuels θα αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή, όμως οι πιθανότητες είναι πολλές. Αν τελικά θα καταφέρουν να φτάσουν στον στόχο τους είναι άγνωστο. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι οι λάτρεις των κινητήρων εσωτερικής καύσης μπορούν να έχουν μερικές ελπίδες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...