Το πρώτο Toyota που δεν θα καίει (μόνο) κλασική βενζίνη

Αν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυριαρχούν, η Toyota μένει πιστή στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Τώρα ετοιμάζει μοντέλο που θα καίει βενζίνη, όμως όχι μόνο αυτήν που ξέρουμε.

  • -
  • -

Όλη η αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως η Toyota δείχνει ότι ακόμα θέλει να συνεχίσει να υποστηρίζει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Έτσι, ενώ δαπανά δισεκατομμύρια για την ηλεκτροκίνηση, συνεχίζει να ασχολείται και με τα θερμικά μοτέρ.

Ακριβώς αυτή η στάση αντανακλάται πλήρως στο νέο μοντέλο που ετοιμάζει, το οποίο θα έρχεται σε δύο εκδόσεις. Μία αμιγώς ηλεκτρική και μία με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ωστόσο, ο δεύτερος επιφυλάσσει μία έκπληξη, αφού δεν θα καίει μόνο τη συνηθισμένη βενζίνη. Αντίθετα, για την λειτουργία του θα μπορεί να λειτουργήσει και με e-fuels, δηλαδή με συνθετικά καύσιμα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b586302f3839b74677a7d5f0a718d5b9.jpg

Το μοντέλο της Toyota που θα είναι ηλεκτρικό, αλλά και θερμικό

Το μοντέλο που θα εκφράζει στο 100% την προσέγγιση της Toyota για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της αυτοκίνησης γενικότερα είναι η επόμενη γενιά της Supra. Σύμφωνα με το ιαπωνικό Best Car, η έκτη γενιά της Supra είναι ήδη σε φάση εξέλιξης.

Δείτε ακόμα: Υπάρχει ηλεκτρικό Toyota με χειροκίνητο κιβώτιο και... θόρυβο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση με θερμικό κινητήρα αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025, ενώ η ηλεκτρική θα ακολουθήσει το 2026. Όπως και το σημερινό μοντέλο, έτσι και το νέο θα αποτελέσει προϊόν συνεργασίας της Toyota με την BMW. Μάλιστα, ο κινητήρας αναμένεται να είναι συμβατός με καύσιμα ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα (e-fuels ή συνθετικά καύσιμα), ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να πρόκειται για ένα ήπιο υβριδικό σύνολο (mild hybrid).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6fd4b7ca94f616c172815f426cc8f8f7.jpg

Πώς θα υλοποιηθεί η συνεργασία της Toyota με την BMW;

Η αρχική σκέψη για αποκλειστικά ηλεκτρική Supra οδήγησε σε εικασίες πως η Toyota θα αναλάμβανε την εξέλιξη μόνη της. Ωστόσο, η συνέχιση της συνεργασίας με την BMW αποτελεί μια λογική επιλογή από οικονομικής άποψης, καθώς έτσι μοιράζεται το κόστος ανάπτυξης. Επιπλέον, η BMW διαθέτει ήδη εμπειρία στη δημιουργία μοντέλων που κυκλοφορούν σε τόσο με κινητήρες εσωτερικής καύσης, όσο και ως αμιγώς ηλεκτρικά.

Προς το παρόν, φαίνεται πως η BMW θα αναλάβει και πάλι τον βασικό σχεδιασμό, ενώ οι δύο εταιρίες θα δουλέψουν ξεχωριστά για τη ρύθμιση της ανάρτησης πάνω σε μια κοινή πλατφόρμα. Όσον αφορά τον κινητήρα, αναμένεται να είναι ο γνωστός εξακύλινδρος σε σειρά 3 λίτρων της BMW με turbo, που αποδίδει περίπου 400 ίππους. Επιπρόσθετα, υπάρχει πιθανότητα να δούμε και έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 2 λίτρων με turbo, όπως στο σημερινό μοντέλο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/df86b6feadc3e57c770b72d9c72f0196.jpg

Η καλύτερη έκδοση της σημερινής Toyota Supra, θα είναι η τελευταία

Για τους λάτρεις των επιδόσεων, η Toyota ετοιμάζει και μια ειδική έκδοση GRMN, η οποία θα αποχαιρετήσει την τρέχουσα γενιά της Supra το 2025. Αυτή θα φοράει τον ίδιο εξακύλινδρο κινητήρα 3 λίτρων biturbo 550 ίππων που βρίσκεται και στην BMW M3, συνδυασμένο με το πρώτο 7-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DCT) της Toyota. Επιπλέον, η GRMN θα διαθέτει ενισχυμένο πλαίσιο και αναβαθμισμένη ανάρτηση για ακόμα πιο σπορ οδηγική συμπεριφορά, ενώ θα έχει περιορισμένη παραγωγή.

Με την άφιξη της νέας γενιάς Supra, τόσο οι λάτρεις των κινητήρων εσωτερικής καύσης όσο και οι υποστηρικτές της ηλεκτροκίνησης θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν την ιδανική Supra για τις οδηγικές τους απολαύσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...