Τα γυρίζει η Ευρώπη: Έτσι θα συνεχίσουν οι θερμικοί κινητήρες μετά το 2035

Όπισθεν στην καθολική απαγόρευση των θερμικών κινητήρων μετά το 2035 φαίνεται ότι βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό έναν όρο.

  • -
  • -

Μια από τις ειδήσεις που έχουν συζητηθεί περισσότερο στον κόσμο του αυτοκινήτου τα τελευταία χρόνια, είναι η απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2035. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά την Ευρώπη, με την ΕΕ να πιέζει για ολική στροφή στην ηλεκτροκίνηση. Φαίνεται, όμως, ότι τα πράγματα ίσως αλλάξουν μέχρι τότε. Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχει νέα πρόταση στο τραπέζι που δίνει… φιλί της ζωής στους θερμικούς κινητήρες.

Θα απαγορευτεί η βενζίνη και το diesel το 2035;

Αν και δεν είχαν μείνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης, το 2035 φαίνεται ότι δεν θα σημάνει το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η βενζίνη και το diesel θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν με τον τρόπο που γνωρίζουμε σήμερα. Το πρακτορείο Reuters έφερε στην επιφάνεια μια πρόταση, στην οποία πρωταγωνιστούν τα συνθετικά καύσιμα. Η ιδέα των e-fuels δεν είναι νέα.

Δείτε ακόμη: Η Porsche επενδύει στα συνθετικά καύσιμα

Η επαναστατική τους σύνθεση εγγυάται μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, όσο… περίεργο κι αν ακούγεται αυτό. Τα αυτοκίνητα συνθετικών καυσίμων ίσως σώσουν την ιδέα των θερμικών κινητήρων, προσφέροντας ανακούφιση στους -πολλούς- παραδοσιακούς οπαδούς τους. Επίσης, τα εν λόγω οχήματα θα φέρουν δικλείδες ασφαλείας που δεν θα τους επιτρέπουν να κινούνται αν διαγνωστεί ότι εφοδιάστηκαν με μη συνθετικά καύσιμα. Έτσι πιστοποιείται ο «πράσινος» χαρακτήρας τους σε όλες τις συνθήκες.

Η απάντηση στην ηλεκτροκίνηση

Ανεξάρτητα αν αρέσει ή όχι η ηλεκτροκίνηση, η υιοθέτηση μιας και μόνο τεχνολογίας κίνησης στα αυτοκίνητα δεν θα μπορούσε να είναι λύση. Οι θερμικοί κινητήρες εμφανίζουν διάφορα πλεονεκτήματα και τα συνθετικά καύσιμα ίσως να αποτελούν τη «σωτηρία» τους, με αποτέλεσμα να σταθούν στο πλάι των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και να πωλούνται παράλληλα, ώστε οι υποψήφιοι αγοραστές να διαλέγουν με βάση την προτίμηση και τις ανάγκες τους. Αναμένεται ότι η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται τα e-fuels, θα δημοσιοποιηθεί το προσεχές διάστημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...