Πώς μπορώ να πάρω επιδότηση 50% (!) για ηλεκτρικό van;

Μέσω του ΕΣΠΑ έχεις το δικαίωμα να αγοράσεις ηλεκτρικό van με τα μισά χρήματα. Για να εγκριθεί η αίτησή σου όμως, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις.

  • -
  • -

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα ολοκαίνουριο όχημα και μάλιστα ηλεκτρικό, πληρώνοντας το ήμισυ του ποσού, έχουν οι επαγγελματίες χάρη σε ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», ενθαρρύνονται επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.

ev van

Αν λοιπόν είσαι επιχειρηματίας και επιθυμείς να αγοράσεις ένα καινούριο αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα για να καλύψεις τις επαγγελματικές σου ανάγκες, αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία. Το πρόγραμμα «Πράσινη Μετάβαση Μικρών/Μεσαίων Επιχειρήσεων», επιδοτεί την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων σε ποσοστό έως 50% της αξίας τους. Η κατάθεση των προτάσεων ξεκίνησε την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, oι δε προτάσεις αξιολογούνται με κριτήριο την προτεραιότητα υποβολής, που σημαίνει ότι πολύ σύντομα μπορείς να γνωρίζεις το αποτέλεσμα της αίτησής σου. Στο πρόγραμμα μπορείς να υποβάλλεις αίτηση ακόμα και μόνο για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού van και ενός φορτιστή. Το μόνο που χρειάζεται προκειμένου να συμπεριληφθεί στον φάκελο υποβολής, είναι μία επίσημη οικονομική προσφορά.

ev van

Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη με αρκετούς πελάτες να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον. Μάλιστα, η BYD παρέδωσε πρόσφατα 5 ακόμη ηλεκτρικά van ETP3 στους νέους ιδιοκτήτες σε Αθήνα, Πάτρα και Τρίπολη. Οι συγκεκριμένοι πελάτες, με το πρόγραμμα αυτό, απέκτησαν το ETP3 από 37.020 € που κοστίζει μόλις 18.510 € συν ΦΠΑ!

Τι ισχύει για την επιδότηση έως 50%

Το βασικότερο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αφορά αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα van και όχι plug-in hybrid. Φυσικά, δεν έχεις το δικαίωμα να λάβεις την έκπτωση του 50% και παράλληλα να κάνεις αίτηση για την επιδότηση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2».

Για να πάρεις το ΕΣΠΑ, πρέπει να έχεις επιχείρηση και να απασχολείς έναν συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων. Με απλά λόγια, το συγκεκριμένο δεν προορίζεται για έναν απλό επαγγελματία που εργάζεται μόνος του. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, δικαιούχοι είναι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων θα πρέπει πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:

  • Να έχουν τουλάχιστον 1 χρόνο επαγγελματικής χρήσης
  • Να έχουν 2 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης

Πώς θα πάρεις τα μισά χρήματα

Για να μπορέσεις να λάβεις τη χρηματοδότηση πρέπει φυσικά να έχεις πρώτα επιλέξει το μοντέλο που επιθυμείς. Να λάβεις τα απαραίτητα έγγραφα από την εταιρεία και την οικονομική προσφορά και στη συνέχεια να προχωρήσεις στην συμπλήρωση της σχετικής αίτησης.

ev van

Διαβάστε επίσης: Τα φθηνότερα ηλεκτρικά van στην Ελλάδα

Αφού εγκριθεί η αίτησή σου, τότε έχεις το δικαίωμα να αποκτήσεις το όχημα με την επιχορήγηση. Βέβαια, στην εταιρεία θα κληθείς να πληρώσεις όλο το ποσό και στη συνέχεια θα λάβεις πίσω το 50% που δικαιούσαι. Όπως στα περισσότερα ΕΣΠΑ, έτσι και σε αυτό, πρέπει να καταθέσεις την προσφορά και τα τιμολόγια μετά την έξοφληση, ώστε να σου επιστραφούν τα χρήματα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...