Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: Πόσο άλλαξε τις τιμές των καυσίμων;

Θυμάστε πόσο πληρώναμε τη βενζίνη και το diesel πριν ο Πούτιν δώσει την εντολή για την εισβολή των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία;

  • -
  • -

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία ανέτρεψε τα πάντα στην παγκόσμια οικονομία και έφερε ανατιμήσεις σε κάθε προϊόν, μεταξύ των οποίων είναι και τα καύσιμα. Η πρώτη γενικευμένη πολεμική σύρραξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επέφερε ισχυρό πλήγμα σε κάθε πτυχή της ζωής, έφερε πόνο και επηρέασε την καθημερινότητα όλων.

Ένα τέτοιο γεγονός όσο ο πόλεμος και η στάση των δυτικών απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν, οδήγησαν άμεσα σε αυξήσεις-μαμούθ, ειδικά στα καύσιμα. Είναι ενδεικτικό, δυόμισι εβδομάδες μετά την εισβολή, η άνοδος των καυσίμων κυμάνθηκε από 11,5% έως 27,4% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

kaysima

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με την τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας τρεις μέρες πριν να ανέρχεται τότε με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο 1,884 € το λίτρο και του diesel στο 1,621 €. Στις 14 Μαρτίου 2022, οι τιμές είχαν εκτοξευτεί στα 2,110 € και 1,997 €, αντίστοιχα.

Εκείνο το χρονικό διάστημα, η μέση πανελλαδική τιμή άλλαζε με καταιγιστικούς ρυθμούς και κανείς δεν γνώριζε τι θα πληρώσει και πόσο. Σε κάποιες περιοχές, όπως στα νησιά, βενζινάδικα πούλαγαν τη βενζίνη 95 οκτανίων πάνω απο 2,5 € το λίτρο, προκαλώντας απόγνωση κυρίως στους επαγγελματίες.

Για 6 μήνες πάνω από 2 € η βενζίνη

Μέχρι και το τέλος Αυγούστου, δηλαδή έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, ο «μαύρος χρυσός» κάλπαζε. Το ίδιο και οι τιμές στις αντλίες. Στην Ελλάδα, η μέση τιμή της αμόλυβδης δεν έπεσε ποτέ κάτω από τα 2 € το λίτρο, με βάση πάντα τα στοιχεία της ΕΕ. Η χειρότερη μέρα για να βάλεις καύσιμο ήταν η 20η Ιουνίου του 2022. Εκείνη την ημέρα, η μέση πανελλαδική για την αμόλυβδη ανέρχονταν στο απίστευτο ποσό των 2,424 € και του πετρελαίου κίνησης στα 2,113 €/λτ.

kaysima

Τον Σεπτέμβριο επήλθε κάποια μείωση, με τους οδηγούς να βάζουν καύσιμα κάτω από τα 2 €. Τον Οκτώβριο τα καύσιμα ανέβηκαν εκ νέου και στις 14 Νοεμβρίου είδαμε ξανά τη βενζίνη στα 2,106 € και το diesel στα 2,071 €. Από εκεί και μετά, το βαρέλι σταθεροποιήθηκε, όπως και οι παγκόσμιες τιμές, σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά εξίσου υψηλές, τουλάχιστον για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας.

Διαβάστε επίσης: Πότε ήταν η τελευταία φορά που πλήρωσες βενζίνη κάτω από 1 €/lt;

Μέχρι και τις 6 Μαρτίου 2023, τελευταία ημερομηνία που ανακοίνωσε στοιχεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αμόλυβδη 95 οκτανίων είναι σταθερά μεταξύ 1,827 και 1,919 € και του diesel μεταξύ 1,704 και 1,822 €.

Γιατί στην Ελλάδα είναι τόσο ακριβά τα καύσιμα;

Στη χώρα μας, τα καύσιμα πωλούνται «χρυσάφι». Έχουμε συνεχώς τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, μαζί με τις Φιλανδία και Δανία. Αυτό οφείλονται στο γεγονός ότι επιβαρύνονται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλλά και με φόρο προστιθέμενης αξίας.

Δείτε εδώ τον πίνακα με τις τιμές των καυσίμων αναλυτικά

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...