Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Θα ανέβει η τιμή τους λόγω του πολέμου;

Από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία πολλά από τα αγαθά που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν δει αύξηση στην τιμή. Από ό,τι φαίνεται, το ίδιο θα γίνει και με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

  • -
  • -

Το πιο ακριβό εξάρτημα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η μπαταρία του, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο της συνολικής αξίας του οχήματος ή ακόμα και περισσότερο.

Το νικέλιο είναι ένα μέταλλο το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο στην κατασκευή μπαταριών λιθίου, με την Ρωσία να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς αποτελεί μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές.

Νικέλιο

Φυσικά, οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία από χώρες σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας, με το νικέλιο να μην εξαιρείται. Από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος η αύξηση στην τιμή του έχει ξεπεράσει το 67%, φτάνοντας μέχρι και στα 100.000 δολάρια ανά τόνο. Αυτή η άνοδος στην τιμή του νικελίου έχει επίπτωση στο κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το οποίο υπολογίζεται σε 1.000 δολάρια ανά αυτοκίνητο.

Το ράλι στην τιμή είναι τόσο ξέφρενο ώστε το χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου διέκοψε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσής του, την Τρίτη 8 Μαρτίου σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ανοδική του πορεία.

Δείτε ακόμα: Volkswagen: Ο πόλεμος θα πιέσει τους πολίτες χειρότερα απ' ό,τι η πανδημία

Παράγοντας που ωθεί ακόμα υψηλότερα την τιμή του νικελίου είναι ο φόβος των επενδυτών για το επόμενο διάστημα. Αυτό τους οδηγεί στο να αγοράζουν πολύ μεγάλες ποσότητες, με απώτερο στόχο να έχουν στοκ θέλοντας να καθυστερήσουν τη διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση θα υπάρξει πολύ σοβαρή επίπτωση στην κερδοφορία των αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και στα μακροπρόθεσμα πλάνα τους για γκάμα η οποία θα αποτελείται αποκλειστικά από ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2030, στόχο που έχουν ανακοινώσει πολλές εταιρείες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...