Πότε ήταν η τελευταία φορά που πλήρωσες βενζίνη κάτω από 1 €/lt;

Οι νεότεροι οδηγοί δεν έχουν δει ποτέ την τιμή στην αντλία των πρατηρίων καυσίμων να αναγράφει κάτω από το 1 ευρώ. Οι παλαιότεροι αναπολούν εκείνες τις εποχές.

  • -
  • -

Η Ελλάδα πουλά ακριβότερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τη βενζίνη στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Οι τιμές, για τα δεδομένα της χώρας μας και τον μέσο μισθό των πολιτών, είναι σχεδόν απαγορευτικές.

Αυτήν τη στιγμή για παράδειγμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων είναι στο 1,906 € το λίτρο. Οι μοναδικές χώρες που έχουν υψηλότερη τιμή από εμάς είναι η Δανία και η Φιλανδία, δύο άκρως αναπτυγμένα κράτη, με μισθούς που απέχουν παρασάγγας από τους δικούς μας. Οι υπόλοιπες, ακόμη και οι πανίσχυρες Γαλλία και Γερμανία, πουλάνε τη βενζίνη σε χαμηλότερη τιμή, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πατήστε εδώ για να δείτε τον πίνακα 

benzini

Πόσα χρόνια πέρασαν από το 1 € το λίτρο

Οι τιμές και το κόστος για την ενέργεια εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, με σαφώς ανοδική τάση. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, από την τιμή του μπρεντ, έως την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, τον ανταγωνισμό, τους πολέμους, την πανδημία, το κόστος που σχετίζεται με την πολιτική, τη φορολογία, ακόμη και τις ανάγκες και τα πρότυπα συμπεριφοράς των καταναλωτών.

Στην Ελλάδα, είδαμε πέρυσι τη μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων να περνά ακόμη και τα 2 €, προκαλώντας σε οδηγούς και επαγγελματίες, απόγνωση. Το 2021 ξεκίνησε στο 1,426 €/λίτρο και κατέληξε στο 1,737 €/λίτρο. Το 2020, βάζαμε βενζίνη ακόμη και με ένα 1,3 €/λτ. κάποιους μήνες, σε αντίθεση με το 2019, όπου το κόστος ήταν υψηλότερο.

benzini

Οι οδηγοί ηλικίας κάτω των 32 ετών δεν έχουν δει ποτέ σε πρατήριο, τη βενζίνη να πωλείται κάτω από 1 € το λίτρο. Οι μεγαλύτεροι όμως, θυμούνται πως κάποιες, μακρινές εποχές, με 30 € το ρεζερβουάρ σχεδόν γέμιζε.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα: Η πιο οικονομική χώρα για οδήγηση αυτοκινήτου το 2022

Η τελευταία φορά λοιπόν, που πήγαμε στο βενζινάδικο και η αντλία έδειχνε κάτω από 1 € ήταν το 2009. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όπου η μέση τιμή της αμόλυβδης πωλούνταν προς 0,955 €/λίτρο.

Δείτε εδώ τον πίνακα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις τιμές της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...