Αυτόνομη οδήγηση: Το αυτοκίνητο θα... σου φεύγει αν αφήσεις απλήρωτη δόση!

Η Ford κατέθεσε πατέντα για ένα σύστημα που θα μπορεί να αφήνει στα κρύα του λουτρού τους κακοπληρωτές ιδιοκτήτες αυτόνομων οχημάτων.

  • -
  • -

Μία αρκετά ενδιαφέρουσα ιδέα φαίνεται πως είχε η Ford για το τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν τα οχήματα που εξοπλίζονται με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Αν και η όλη ιδέα της αυτοματοποίησης ξεκίνησε με στόχο την διευκόλυνση των χρηστών, τώρα η αμερικανική μάρκα θεωρεί πως μπορεί να χρησιμεύσει εξυπηρετώντας και το συμφέρον των πωλητών.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο για νέα τεχνολογία που κατέθεσε πρόσφατα η Ford στον σχετικό οργανισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, σκέφτεται την δημιουργία ενός συστήματος που θα επιτρέπει στο αυτοκίνητο να αφήνει τον ιδιοκτήτη του και να επιστρέφει στην αντιπροσωπεία εάν αυτός δεν έχει πληρώσει την δόση του οχήματος.

gpss

Σε περίπτωση που αγχωθήκατε, δεν χρειάζεται καθώς η ιδέα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο… της ιδέας, χωρίς να έχει εγκριθεί κάτι μέχρι στιγμής. Η ίδια η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε πως «δεν σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να ενεργοποιήσει κάποια αντίστοιχη λειτουργία», σημειώνοντας παράλληλα πως μόνο το περασμένο έτος έκανε αίτηση για 1.342 διαφορετικές πατέντες. Κάτι τέτοιο αντιστοιχεί σε 3,7 νέες τεχνολογίες κάθε μέρα!

Γιατί να κάνει αίτηση για κάτι τότε που δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει;

Ο λόγος που οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπαίνουν στην εν λόγω διαδικασία είναι για να κατοχυρώσουν και να προστατέψουν τις ιδέες τους ως δικές τους και να μην κλαπούν από κάποιον ανταγωνιστή. Πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία που εμπεριέχει πολλές αλληλεπιδράσεις με τις δημόσιες αρχές, γι’ αυτό και βλέπουμε μία τόσο «προχωρημένη» τεχνολογία συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα να καταχωρείται τώρα.

Πόσο κοντά είμαστε όμως στην υλοποίηση μίας αντίστοιχης ιδέας;

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη πατέντα μπορεί να είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμη απ’ όσο νομίζουμε. Μπορεί όχι σε βαθμό που το αυτοκίνητο να παίρνει την πρωτοβουλία και να φεύγει μόνο του από τον ιδιοκτήτη, προκαλώντας σίγουρα προβλήματα και εκνευρισμό, αλλά είναι πιθανό να δούμε μία μορφή της στο άμεσο μέλλον. Αρχικά θα μπορούσε να ξεκινήσει με μηνύματα που αφορούν την πληρωμή και θα λαμβάνει ο ιδιοκτήτης στο κινητό του ή ακόμη και στην οθόνη του αυτοκινήτου του.

man-is-a-man-working-on-a-laptop-and-testing-on-mo-

Εάν ο οδηγός αποφασίσει να αγνοήσει τις ειδοποιήσεις τότε θα ξεκινούσε η διαδικασία προς την επιστροφή του οχήματος στην αντιπροσωπεία μέσα από κάποια βήματα. Πρώτο βήμα είναι ο «εξαναγκασμός» του ιδιοκτήτη να πληρώσει με άλλα μέσα. Μέρη του εξοπλισμού όπως ο κλιματισμός, το cruise control ή ακόμη και το ράδιο απλά θα σταματούν να λειτουργούν.

Εάν και πάλι δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε το αυτοκίνητο θα το πάει ένα βήμα πιο πέρα και θα ξεκινήσει την μετάδοση ενός ενοχλητικού ήχου μέσω των ηχείων, αντίστοιχο αυτού που ακούμε κάθε φορά που δεν φοράμε ζώνη. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει θα είναι φυσικά είτε να γίνει η πληρωμή, είτε η επικοινωνία με κάποιον αρμόδιο ώστε να διευθετηθεί το οικονομικό.

Ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν;

Όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές με αντίστοιχες τεχνολογίες όπου λειτουργούν αυτοβούλως, έτσι και εδώ δημιουργούνται κάποιοι προβληματισμοί. Όταν το αυτοκίνητο φτάσει στο στάδιο όπου αποφασίζει πως πρέπει να επιστρέψει στην αντιπροσωπεία, ή ακόμη και ένα βήμα πριν όπου θα θελήσει να κλειδώσει τον ιδιοκτήτη απ’ έξω, υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες πρέπει να είναι προετοιμασμένο.

Δείτε ακόμη: Μπορεί ένα Tesla να κινηθεί αυτόνομα στο χιόνι; [video]

Ένα παράδειγμα, εάν το αυτοκίνητο αποφασίσει πως έφτασε η ώρα να κλειδώσει τις πόρτες και να μην αφήνει τον ιδιοκτήτη να το οδηγήσει αν δεν πληρώσει, τι γίνεται αν για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή ο οδηγός πρέπει να πάει στον χώρο εργασίας του για να κερδίσει αυτά τα χρήματα; Εκεί η Ford δηλώνει πως θα μπορούσε το όχημα να προγραμματιστεί ώστε να επιτρέπει την οδήγηση μόνο μέχρι τον χώρο εργασίας και πίσω, για την αγορά προμηθειών ή για την παραλαβή των παιδιών.

leaving-ambulance-car-

Άλλο παράδειγμα είναι το τι γίνεται εάν υπάρχει ιατρική ανάγκη. Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με την Ford το όχημα θα μπορεί να οδηγήσει μόνο του μέχρι το κοντινότερο νοσοκομείο ή ακόμη και να συγχρονιστεί με το προσωπικό του ΕΚΑΒ ή τον οποιοδήποτε αντίστοιχο οργανισμό ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση σε συγκεκριμένη τοποθεσία.

Μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις άρνησης της πληρωμής το αυτοκίνητο θα λάμβανε εντολή over-the-air να φύγει από τον ιδιοκτήτη του. Είτε αυτό είναι να επιστρέψει έως την αντιπροσωπεία, είτε να κινηθεί έως την κοντινότερη τοποθεσία όπου ένας γερανός μπορεί να το παραλάβει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...