Η Porsche δίνει... συμβουλές οικονομικής οδήγησης!

Η Porsche είναι γνωστή για τα γρήγορα και σπορ μοντέλα της, όμως μπορεί να δώσει και συμβουλές για το σωστό τρόπο μείωσης της κατανάλωσης!

  • -
  • -

Η Porsche αποφάσισε να ασχοληθεί με το one pedal driving, ένα θέμα το οποίο αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στους οδηγούς ηλεκτρικών καθώς μερικοί το θέλουν οπωσδήποτε, ενώ άλλοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου γι’ αυτό. Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της αγοράς διαθέτουν τη λειτουργία one pedal driving, κατά την οποία μόλις ο οδηγός αφήσει το πεντάλ του γκαζιού ξεκινά αμέσως η ανάκτηση ενέργειας, η οποία συνεχίζει μέχρι να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο.

Πολλοί θεωρούν ότι αυτός είναι ο πιο οικονομικός τρόπος να οδηγήσει κάποιος ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς φορτίζεται σε κάθε ευκαιρία την μπαταρία, όμως η Porsche διαφωνεί με αυτή την άποψη. Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία, είναι πιο αποδοτικό να αφήνεται το αυτοκίνητο να ρολάρει, δηλαδή να κάνει coasting, εκμεταλλευόμενο τη φόρα που έχει, παρά να μπαίνει αμέσως η ανάκτηση.

porsche-taycan-pental-pedal-gazi-gkazi-freno

Γιατί η Porsche δεν πιστεύει στο one-pedal;

Το επιχείρημα της Porsche είναι ότι η κινητική ενέργεια που έχει το αυτοκίνητο όταν έχει επιτύχει μια ταχύτητα, όποια κι αν είναι αυτή, είναι προτιμότερο να εκτονωθεί φυσικά, καθώς αν ανακτηθεί υπάρχουν πολύ μεγάλες απώλειες. Για την ακρίβεια, οι απώλειες είναι διπλάσιες, αφού θα προκύψουν τόσο κατά τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας σε ρεύμα το οποίο θα αποθηκευτεί στην μπαταρία, όσο και κατά τη χρήση αυτού του ρεύματος από την μπαταρία προς τον κινητήρα όταν ο οδηγός θα πατήσει πάλι το γκάζι. Αντίθετα, όταν ρολάρει το αυτοκίνητο επιβραδύνει πολύ προοδευτικά και με σημαντικά πιο αργό ρυθμό.

Δείτε ακόμα: Οδήγηση ηλεκτρικού «με ένα πεντάλ»: Οικονομία ή τζάμπα κόπος;

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι οι Γερμανοί δεν προσφέρουν ανάκτηση ενέργειας στην Taycan, το αμιγώς ηλεκτρικό τους μοντέλο. Για την ακρίβεια, προσφέρουν την ισχυρότερη ανάκτηση που υπάρχει στην αγορά, η ισχύς της οποίας μπορεί να φτάσει τα 290 KW. Με τέτοια ισχύ, μέσα σε μόλις 2 δευτερόλεπτα μπορεί να ανακτηθεί ρεύμα αρκετό για την κάλυψη 700 μέτρων. Αλλά αυτό συμβαίνει με το πάτημα του πεντάλ του φρένου, και όχι αφήνοντας το πεντάλ του γκαζιού. Μόνο όταν η ταχύτητα είναι μικρότερη των 5 km/h, ή όταν πρέπει να γίνει έντονο φρενάρισμα, χρησιμοποιείται το κανονικό σύστημα πέδησης (δίσκοι-τακάκια).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3d96fe0d9225c282e1999efd32eb4edd.jpg

Παρά την πολύ ισχυρή ανάκτηση που διαθέτει η Taycan, η Porsche δεν την έχει εξοπλίσει με one pedal driving, δηλαδή με έντονη επιβράδυνση - μέχρι και ακινητοποίηση - στο άφημα του γκαζιού, ενώ η λειτουργία δε θα υπάρχει ούτε στην ηλεκτρική Macan που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...