Η Dacia λέει ΟΧΙ στα βαριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η ρουμανική μάρκα υποστηρίζει πως οι μεγάλες μπαταρίες των EV και το υπερβολικό βάρος δεν έχουν κανένα νόημα.

  • -
  • -

Η συζήτηση γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πόσο οικολογικά είναι, φουντώνει ολοένα και περισσότερο. Προφανώς, τα EV, από την στιγμή που δεν καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα και δεν εκπέμπουν ρύπους, προστατεύουν την ατμόσφαιρα. Από την άλλη, οι όλο και μεγαλύτερες μπαταρίες και κατ΄ επέκταση η αύξηση του βάρους, δημιουργούν δεύτερες σκέψεις για το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους.

ev

Θέση σε αυτό το ζήτημα πήρε η Dacia, με τον αντιπρόεδρο πωλήσεων και μάρκετινγκ, Xavier Martinet, να δηλώνει στο βρετανικό «Autocar», ότι το αυξημένο βάρος δεν έχει κανένα όφελος και εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι στην αποδοτικότητά.

«Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί όσον αφορά τη συλλογική προσπάθεια μείωσης των εκπομπών, τότε το υπερβολικό βάρος των EV δεν θα πρέπει να είναι αποδεκτό», τόνισε ο κύριος Martinet και συνέχισε μιλώντας για τη φιλοσοφία της Dacia. «Εμείς έχουμε μια φιλοσοφία την οποία έχουμε αποδείξει με το ηλεκτρικό Spring, το οποίο ζυγίζει 975 κιλά, και αυτή την φιλοσοφία θα την υποστηρίξουμε στο μέλλον. Είναι ένα αυτοκίνητο που διανύει κατά μέσο όρο 40 χιλιόμετρα την ημέρα με μέση ταχύτητα 30 χλμ./ώρα. Δεν υπάρχει ανάγκη να έχει μια μεγάλη, βαριά μπαταρία ή ισχυρό κινητήρα».

ev

Τι να το κάνεις ένα αυτοκίνητο 2 και 3 τόνων

Σχετικά με τα μεγαλύτερα EV, και ειδικά τα SUV που παρουσιάζουν και λανσάρουν οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, το ανώτερο στέλεχος της Dacia, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχει νόημα. Είναι παράνοια να επιτρέπεις στους ανθρώπους να κατασκευάζουν οχήματα 2 ή 3 τόνων στα οποία επιβαίνει ένα άτομο και τα οποία διανύουν μόλις 50 με 55 χιλιόμετρα την ημέρα».

ev

Τρανά παραδείγματα είναι η BMW i7 με βάρος έως και 2.715 κιλά και η Mercedes-Benz EQS στα 2.810 κ. Επίσης, έρχονται νέες εκδόσεις οχημάτων από premium μάρκες με ακόμη μεγαλύτερες μπαταρίες που αναμένεται να πλησιάσουν τους 3 τόνους.

Δείτε εδώ το νέο Dacia Spring Extreme με δυνατό μοτέρ και αυτονομία 305 km

Ερωτηθείς εάν η Dacia θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει περαιτέρω τη φιλοσοφία μείωσης του βάρος και ενδεχομένων να αναπτύξει ένα όχημα σαν το Citroen Ami, ο Xavier Martinet τόνισε: «Δεν υπάρχει μία απάντηση στις λύσεις κινητικότητας σε αυτόν τον κατακερματισμένο κόσμο. Τα επόμενα 20 χρόνια θα δούμε τόσες αλλαγές, όσες δεν είδαμε τα προηγούμενα 100. Ο καθένας θα εστιάσει στα δυνατά του σημεία. Αν προσπαθήσουμε να αντιγράψουμε ο ένας τον άλλον, καταλήγουμε να έχουμε κακά αντίγραφα. Οι εταιρείες πρέπει να καθορίσουν τις αξίες τους και τι αντιπροσωπεύουν. Νομίζω ότι η δύναμη της Dacia, είναι ότι έχει απολύτως ξεκάθαρη θέση».

Πηγή: Autocar.co.uk

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...