Τέλος το υδρογόνο στην Ευρώπη, αν δεν είναι από ΑΠΕ

Η χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο δημιουργεί έντονες αντιπαραθέσεις, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέει άμεσα την υιοθέτησή του με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  • -
  • -

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη δυνατή λύση, στην προσπάθεια που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγκιστρωθεί από το φυσικό αέριο και ειδικά εκείνο που προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, ο τρόπος παραγωγής του υδρογόνου φαίνεται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο αν μπορεί να πετύχει το στόχο του.

Για να μετατραπεί το υδρογόνο σε καύσιμο υπάρχουν πολλοί τρόποι. Μερικοί περιλαμβάνουν τη χρήση φυσικού αερίου, μεθανίου ή ακόμα και άνθρακα. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς οδηγούν σε μικρότερη ή μεγαλύτερη αύξηση των εκπομπών ρύπων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είχε νόημα η χρήση του υδρογόνου, καθώς θα μειώνονταν οι εκπομπές ρύπων από τα οχήματα σε τοπικό επίπεδο, όμως συνολικά θα αυξάνονταν, και μάλιστα σημαντικά.

Τι υδρογόνο θα επιτρέπεται στην Ε.Ε.;

Προκειμένου να λύσει αυτό το πρόβλημα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιτρέψει την παραγωγή και χρήση υδρογόνου στο έδαφός της, με την προϋπόθεση ότι αυτό έχει δημιουργηθεί με ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επιπλέον, η μοναδική μέθοδος παραγωγής υδρογόνου που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί είναι η ηλεκτρόλυση, δηλαδή ο διαχωρισμός του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο, με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.

Τέλος, όσον αφορά τον τρόπο παραγωγής του απαιτούμενου ρεύματος, η Ε.Ε. πάει ένα βήμα παραπέρα και απαιτεί την εγκατάσταση νέων, ιδιόκτητων Ανανεώσιμων μονάδων, οι οποίες θα προορίζονται αποκλειστικά για τον σκοπό της παραγωγής υδρογόνου.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ba5a22bc1e8c17f5ba8ccf9b14d09969.jpg

Με ποιους τρόπους θα μπορεί να παράγεται υδρογόνο στην Ε.Ε.;

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι πρέπει η μονάδα παραγωγής υδρογόνου να είναι άμεσα συνδεδεμένη με μονάδα Α.Π.Ε. και η ηλεκτρόλυση να γίνεται τις ώρες που οι Α.Π.Ε. παράγουν ρεύμα. Αλλιώς, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης της μονάδας παραγωγής υδρογόνου να έχει δική του μονάδα Α.Π.Ε. έστω και σε άλλη περιοχή, όμως θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι το ρεύμα που χρησιμοποίησε για την ηλεκτρόλυση είναι ίσο με το ρεύμα που παρήγαγε από Α.Π.Ε.

Δείτε ακόμαΤο μοναδικό ποδήλατο υδρογόνου που κυκλοφορεί στην Αθήνα

Εναλλακτικά, αν η ηλεκτρόλυση έχει γίνει σε ώρα που η μονάδα Α.Π.Ε. δεν παρήγαγε ρεύμα, θα πρέπει η εταιρεία να αποδείξει ότι το ρεύμα που χρησιμοποίησε έχει παραχθεί από εκεί τον ίδιο μήνα, ότι αυτή η «πράσινη» ενέργεια ήταν αποθηκευμένη ή ότι η ηλεκτρόλυση έγινε σε στιγμή κατά την οποία μπορεί η παραγωγή ρεύματος να γινόταν από ορυκτά καύσιμα, όμως η τιμή πώλησης ήταν τόσο χαμηλή ώστε να καθιστούσε τη χρήση των καυσίμων μη βιώσιμη οικονομικά, οπότε η αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος θα οδηγούσε σε ενεργοποίηση των Α.Π.Ε.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ddb8a2fe041ad4ba9727ef2f4c32b3d2.jpg

Σκοπός των παραπάνω είναι να μην επηρεαστεί η μετάβαση του δικτύου προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά αν κάποια εταιρεία θέλει να προχωρήσει σε παραγωγή υδρογόνου να το κάνει με τη χρήση νέων, τοποθετημένων αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό «πράσινων» εγκαταστάσεων, έτσι ώστε τελικά η τιμή που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής για το ρεύμα να μην αλλάξει.

Η πυρηνική ενέργεια είναι ανανεώσιμη;

Μέχρι το 2030, Α.Π.Ε. θα θεωρείται και η πυρηνική ενέργεια! Αυτό πρόκειται να αλλάξει από εκεί και μετά, παραχώρηση που έγινε λόγω των πιέσεων της Γαλλίας, η οποία έχει πάρα πολλούς πυρηνικούς σταθμούς (και σε μικρότερο βαθμό της Σουηδίας). Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η χρήση ρεύματος που έχει παραχθεί από πυρηνική ενέργεια θα είναι η μόνη πιθανότητα μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου να χρησιμοποιήσει ρεύμα από το δίκτυο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a259a70d81ce52b458d50c53321814d6.jpg

Το συγκεκριμένο «παραθυράκι» έχει δημιουργήσει ανησυχία σε οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες προειδοποιούν ότι θα οδηγήσει τελικά σε μεγαλύτερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων! Καθώς ένα ποσοστό του ηλεκτρισμού που παράγεται από πυρηνική ενέργεια θα απορροφάται στην παραγωγή υδρογόνου, θα πρέπει αυτό το κενό να καλυφθεί από μονάδες ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις που υπάρχουν προκειμένου κάποια εταιρεία παραγωγής υδρογόνου να μπορεί να τραβήξει ρεύμα από το δίκτυο είναι τόσο αυστηρές, έτσι ώστε στην πράξη αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε 1-2 σημεία της Γαλλίας και ακόμα 1-2 σημεία της Σουηδίας.

Το συμπέρασμα για το υδρογόνο στην Ε.Ε.

Αυτό το οποίο πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η Ε.Ε. βλέπει στο υδρογόνο κάποια λύση και θέλει να το εντάξει στο ενεργειακό της ισοζύγιο, όμως σκοπεύει να το κάνει χωρίς να αλλάξει την «πράσινη» στρατηγική της. Κατά συνέπεια, δε θα δεχτεί το υδρογόνο άκριτα, αλλά στη μοναδική πραγματικά καθαρή μορφή του, εκείνη που έχει προέλθει από ηλεκτρόλυση, με χρήση ρεύματος που παράχθηκε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...