Ο νέος δρόμος που θα κάνει το Λαμία–Πάτρα 1,5 ώρα

Ο νέος αυτοκινητόδρομος Μπράλος–Άμφισσα λέγεται πως θα είναι έτοιμος σε 54 μήνες. Για να πας από τη Λαμία στην Πάτρα δεν θα χρειάζεται καν να περνάς από την Αττική.

  • -
  • -

Στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Μπράλος-Άμφισσα, προχώρησαν τα συναρμόδια υπουργεία. Τη σύμβαση για το συγκεκριμένο τμήμα του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο, υπέγραψαν εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης, κ. Δημήτρης Αναγνώπουλος και εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας ΑΒΑΞ, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. 

bralos

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, το «Μπράλος-Άμφισσα», μήκους περίπου 24 χιλιομέτρων, με δύο σήραγγες, επτά γέφυρες, και έξι ισόπεδους κόμβους, αφορά την κατασκευή του τμήματος από το Μπράλο μέχρι την αρχή της παράκαμψης Γραβιάς, και από τον ισόπεδο Κόμβο Μεταλλείων Βωξίτη έως την Άμφισσα.

Το έργο αυτό είναι τμήμα του διαγώνιου άξονα «Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο», ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του Ε65, που συνδέει την ΠΑΘΕ με την Ιονία Οδό και φέρνει πιο κοντά τη νοτιοδυτική Ελλάδα με την Κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Το κόστος κατασκευής του έργου φθάνει, σχεδόν, τα 260 εκατομμύρια ευρώ, είναι συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 54 μήνες. Με αυτόν τον αυτοκινητόδρομο, μειώνεται σημαντικά ο χρόνος της διαδρομής από Πάτρα και Αντίρριο έως τη Λαμία, επιτρέποντας την ταχύτερη μετακίνηση από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία απευθείας προς τη Δυτική Ελλάδα και συνδέοντας το λιμάνι της Πάτρας με αυτό του Βόλου.

bralos

Τα χαρακτηριστικά του έργου «Μπράλος – Άμφισσα»

Με την ολοκλήρωση του τμήματος Μπράλος– Άμφισσα του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμία- Ιτέα- Αντίρριο, θα μπορεί κάποιος να ταξιδέψει οδικώς από Λαμία στην Πάτρα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα, χωρίς να περάσει από την Αττική.

Ενδιάμεσα έχει ήδη κατασκευαστεί η παράκαμψη της Γραβιάς, ενώ το τμήμα από την παράκαμψη Γραβιάς έως τον Ισόπεδο Κόμβο Μεταλλείων Βωξίτη μήκους 4,7χλμ έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται άμεσα η υπογραφή και αυτής της σύμβασης.

bralos

Το τμήμα Μπράλος-Άμφισσα θα έχει πλάτος 11 μέτρα με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (πλάτους 3,75 μέτρων), ενώ ένα μέρος των ερεισμάτων έχει ασφαλτοστρωθεί δημιουργώντας μία λωρίδα πολλαπλών χρήσεων (Λ.Π.Χ.) ανά κατεύθυνση, πλάτους 1,5 μέτρου.

Διαβάστε επίσης: Ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος της Ευρώπης ξεκινά να φτιάχνεται στην Ελλάδα!

Με την ολοκλήρωση του Μπράλος–Άμφισσα το μήκος της συνολικής διαδρομής θα μειωθεί κατά τέσσερα χιλιόμετρα. 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...