Ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος της Ευρώπης ξεκινά να φτιάχνεται στην Ελλάδα!

Ο αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος 294 χιλιόμετρα και το κόστος ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  • -
  • -

Το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα κατασκευαστεί στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια γίνεται πραγματικότητα. Η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κρήτη θα αποκτήσει έναν υπερσύγχρονο δρόμο, που όταν ολοκληρωθεί θα ενώνει το νησί από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία.

Η σύμβαση για το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ (Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος), υπεγράφη, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και του υφυπουργού Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων, Δημήτριος Αναγνώπουλος, και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της αναδόχου εταιρείας ΑΚΤΩΡ, Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

boak

Το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο. Έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2021 και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 169 εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται άμεσα να στηθούν τα πρώτα εργοτάξια και να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, όπως τόνισε ο υπουργός.

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης συνολικού μήκους 294 χιλιομέτρων και εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ, είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Η χάραξη του έργου και η χρηματοδότηση έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως και το χρονοδιάγραμμα για κάθε στάδιο του έργου.

Δεκάδες σήραγγες, γέφυρες και κόμβοι στον ΒΟΑΚ

Ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε ότι, το επόμενο διάστημα θα μπει στην τελική ευθεία και για το Χερσόνησος- Νεάπολη, που υλοποιείται με ΣΔΙΤ, ενώ ακολουθεί το Χανιά- Ηράκλειο, που θα γίνει με Σύμβαση Παραχώρησης. Η Κρήτη τα επόμενα χρόνια θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο, ενώ με την ολοκλήρωση όλων των έργων, θα αποκτήσει έναν αυτοκινητόδρομο που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τις αναπτυξιακές προοπτικές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας της και θα προσφέρει αυξημένα επίπεδα οδικής ασφάλειας και προστασία του περιβάλλοντος.

Άμεσα θα στηθούν τα πρώτα εργοτάξια στο τμήμα Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος, θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του έτους το τμήμα Χερσόνησος- Νεάπολη και μέχρι το τέλος του 2023 θα ξεκινήσει και το μεγάλο τμήμα Χανιά- Ηράκλειο, το οποίο έχει λάβει ήδη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

boak

Παράλληλα προχωρά, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η ωρίμανση των μελετών του ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία. Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να είναι έτοιμη η δημοπράτηση των τμημάτων, Καλό Χωριό- Γέφυρα Φρουζή και Παράκαμψη Παχειάς Άμμου, για τα οποία υπάρχουν ήδη εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι.

Το τμήμα Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος θα πραγματοποιηθεί ως δημόσιο έργο, το τμήμα Χερσόνησος- Νεάπολη (μήκους 22,44 χλμ. και προϋπολογισμού 290 εκατομμυρίων ευρώ) ως ΣΔΙΤ και το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο (μήκους 157,5 χλμ και προϋπολογισμού 1,32 δισ ευρώ) ως σύμβαση παραχώρησης.

Δείτε ακόμη Τα οχήματα της αστυνομίας που περιπολούν τους δρόμους της Κρήτης

Για το Χανιά- Ηράκλειο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στις 20 Ιουλίου και πλέον ο διαγωνισμός έχει περάσει στη δεύτερη φάση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών των συμμετεχόντων στη διαγωνιστική διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το έργο να συμβασιοποιηθεί εντός του 2023.

boak

Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου, προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

Τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη

Τεχνικά Στοιχεία:

  • Μήκος αυτοκινητοδρόμου:22,44 χλμ. και παράπλευρου / κάθετου δικτύου 9,65 χλμ
  • 12 γέφυρες (1,7 χλμ.)
  • 5 σήραγγες (συνολικού μήκους 6,75 χλμ.)


Τμήμα Χανιά-Ηράκλειο

Τεχνικά στοιχεία

  • Μήκος αυτοκινητοδρόμου: 157,5 χλμ. και παράπλευρου/κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ.
  • 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ
  • 26 σήραγγες
  • 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος
  • 20 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι και αναβάθμιση των υπαρχόντων 18 ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...