Έκτακτο: Πότε μπαίνουν κάμερες στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης

Ξεκίνησε η αλλαγή των πρακτικών εξετάσεων για δίπλωμα οδήγησης, με την τοποθέτηση καμερών στα εκπαιδευτικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με το καινοτόμο πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών.

  • -
  • -

Το διαχρονικό πρόβλημα της διαφθοράς στη διαδικασία εξέτασης υποψηφίων οδηγών επιχειρεί εκ νέου να επιλύσει η κυβέρνηση, με τις έως τώρα καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εξαγγελλομένων μεταρρυθμίσεων να αφήνουν ακόμα παράθυρα για παρατυπίες. Η πολυσυζητημένη και πολυδιαφημισμένη πλέον τοποθέτηση καμερών εντός του οχήματος, όπου θα λαμβάνει χώρα η εξέταση του υποψηφίου για την απόκτηση διπλώματος αποτελεί μία σημαντική καινοτομία στην όλη διαδικασία, ωστόσο παρέμενε μέχρι πρότινος στα χαρτιά.

diploma

Το GOCAR σας παρουσιάζει το πλήρες χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του εγχειρήματος της τοποθέτησης των καμερών εντός των οχημάτων, το οποίο φαίνεται ότι ήρθε αντιμέτωπο με τεχνικές ή ακόμα και... τεχνητές δυσκολίες. Στόχος του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών είναι κάθε εξέταση να καταγράφεται και στη συνέχεια να διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο μαγνητοσκοπημένο υλικό, ενώ σε περίπτωση ενστάσεων από πλευράς υποψηφίου οι αρμόδιες αρχές να έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν στο ιστορικό της εξέτασης, όπως αυτό έχει καταγραφεί από τις κάμερες.

Πότε θα μπει η πρώτη κάμερα σε εξέταση οδήγησης

Το τεχνικό κομμάτι έχει αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης το οποίο φαίνεται ότι ολοκληρώνει άμεσα το έργο του. Ειδικότερα, στις 9 Φεβρουαρίου αναμένεται η υποβολή της Τεχνικής Έκθεσης για την Αρχιτεκτονική και τις Τελικές Προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει το εν λόγω σύστημα ώστε να λειτουργήσει με επάρκεια και να διασφαλίζει το αδιάβλητο της εξέτασης.

diploma

Στη συνέχεια, ένα μήνα αργότερα (9 Μαρτίου 2023) θα έχει ολοκληρωθεί το υποσύστημα διασφάλισης διαφάνειας και διαχείρισης δεδομένων, το web portal δηλαδή που θα διαχειρίζεται το καταγεγραμμένο από τις κάμερες υλικό. Την ίδια ημέρα (9 Μαρτίου) θα είναι διαθέσιμο και το σχετικό υποσύστημα λογισμικού, που θα χρησιμοποιείται στις φορητές συσκευές καταγραφής (κάμερες και τάμπλετ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού θα μπορεί να «βγει στον αέρα» εντός του α’ 6μήνου του 2023. Βάσει των πλέον συντηρητικών εκτιμήσεων και εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα οι κάμερες θα μπορούν να είναι διαθέσιμες, τοποθετημένες και λειτουργικές εντός του 2024 οπότε και αναμένεται να διεξαχθούν οι πρώτες εξετάσεις υποψηφίων οδηγών με real time καταγραφή ήχου και εικόνας εντός του οχήματος εξέτασης.

Διαβάστε επίσης: Το ευρωπαϊκό δίπλωμα έρχεται το 2023 - Τι αλλάζει στην Ελλάδα

Στο μεταξύ θα πρέπει να έχει προηγηθεί συντονισμός τόσο με τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών, που είναι αρμόδιες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων καθώς και με τους εκπαιδευτές οδήγησης. Η συνεννόηση με τους εκπαιδευτές οδήγησης αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει σάρκα και οστά το εγχείρημα καθώς στα δικά τους οχήματα πραγματοποιούνται οι πρακτικές εξετάσεις και σε αυτά θα τοποθετηθούν οι κάμερες. 

Τέλος στο «λάδωμα» για δίπλωμα οδήγησης

Στόχος του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών είναι η εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς στη διαδικασία και η δημιουργία συνθηκών που θα διασφαλίζουν «καθαρές» εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα υπάρχει περιθώριο ανθρώπινης παρέμβασης ούτε στη διαδικασία ούτε στο αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι η παρουσία καμερών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και για τον ίδιο τον υποψήφιο καθώς ο ίδιος θα μπορεί να κάνει χρήση του υλικού που έχει καταγραφεί σε περίπτωση που διαφωνεί με το αποτέλεσμα της εξέτασης. Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας αποτελεί προτεραιότητα και αυτής της κυβέρνησης η οποία έχει προ πολλού παρουσιάσει τις σχετικές τις προθέσεις, εμφανίζοντας όμως σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος.

diploma

Δες εδώ όλες τις κατηγορίες διπλώματος οδήγησης και τι μπορείς να οδηγήσεις

Στο μεταξύ πληροφορίες θέλουν την πρόβλεψη που ήθελε τον εκπαιδευτή οδήγησης να βρίσκεται στο πίσω κάθισμα κατά τη διάρκεια της εξέτασης να έχει εξαλειφθεί και παραμένει ο δάσκαλος στη θέση του συνοδηγού. Μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι εάν ο διαγωνισμός για την προμήθεια των καμερών «τρέξει» πράγματι εντός των επόμενων μηνών, δεν θα επηρεαστεί από την προκήρυξη εκλογών και το εγχείρημα θα μπορεί να λάβει σάρκα και οστά εντός του επόμενου 1,5 έτους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...