Εμείς απαγορεύουμε τα θερμικά το 2035, άλλοι... τα ηλεκτρικά!

Μπορεί όλος ο πλανήτης να στρέφεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως υπάρχει μία περιοχή στην οποία ίσως να γίνει το ακριβώς αντίθετο.

  • -
  • -

Η Ευρώπη ανακοίνωσε το καλοκαίρι ότι το τελευταίο αυτοκίνητο με θερμικό κινητήρα, δηλαδή εκείνους που καταναλώνουν βενζίνη, πετρέλαιο ή κάποιο άλλο υγρό καύσιμο, θα πωληθεί μέχρι τις 31/12/2034. Από το 2035 και μετά στις ευρωπαϊκές χώρες θα επιτρέπεται η πώληση αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σταδιακά και ο υπόλοιπος πλανήτης ακολουθεί ή πρόκειται να ακολουθήσει αυτή την πορεία, καθώς η διακοπή χρήσης ορυκτών καυσίμων στις μετακινήσεις είναι μονόδρομος για να μειωθούν ή ακόμα και να μηδενιστούν οι εκπομπές ρύπων των οχημάτων.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μέρος του πλανήτη στο οποίο υπάρχει τέτοιος εθισμός με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, ώστε να δημιουργηθεί νομοσχέδιο το οποίο προτείνει την απαγόρευση πώλησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 2035 και μετά, ώστε να επιτρέπεται η πώληση αποκλειστικά θερμικών μοντέλων.

ford-f150-f-150

Η περιοχή που θέλει να απαγορεύσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αυτή η περιοχή είναι η πολιτεία του Wyoming (Γουαϊόμινγκ) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί ένας γερουσιαστής με το όνομα Jim Anderson κατέθεσε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μία πολιτική ακριβώς αντίθετη σε σχέση με όλου του υπόλοιπου πλανήτη. Στόχος του, δηλαδή, είναι στην εν λόγω πολιτεία από το 2035 να μην επιτρέπεται να πουληθούν αυτοκίνητα με μπαταρία, αλλά μόνο οχήματα που κινούνται με υγρά καύσιμα.

Δείτε ακόμαΠροσφέρεις δωρεάν φόρτιση; Δώσε και δωρεάν καύσιμα!

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την παράλογη απόφαση

Υπάρχουν δύο λόγοι για την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου. Ο πρώτος είναι ότι οι Αμερικανοί γενικότερα έχουν μία πολύ ισχυρή προτίμηση στα θερμικά και ιδιαίτερα σε εκείνα με μοτέρ πολλών κυβικών. Ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι ότι μεγάλο μέρος των εισοδημάτων της πολιτείας και των ανθρώπων που κατοικούν εκεί προέρχονται σε πολύ σημαντικό βαθμό από την εξόρυξη πετρελαίου.

wyoming

Χαρακτηριστικά, αν και είναι η πολιτεία με τους λιγότερους κατοίκους στις Ηνωμένες Πολιτείες έχοντας πληθυσμό λίγο πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, είναι 8η μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ που εξορύσσουν πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι η μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απειλεί άμεσα ή έμμεσα τις περισσότερες από τις θέσεις απασχόλησης στην περιοχή.

Φυσικά πρόκειται απλά για ένα νομοσχέδιο, το οποίο για να γίνει νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί. Η λογική λέει ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, όμως με τους Αμερικανούς ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...