Γιατί έπεσαν οι πωλήσεις των BMW και Mercedes το 2022;

Το 2022 έκλεισε με απώλειες για τις δύο premium γερμανικές φίρμες, παρά την ισχυρή ζήτηση από πλευράς παραγγελιών. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι.

  • -
  • -

Η περασμένη χρονιά αποτέλεσε μια τεράστια πρόκληση για τις BMW και Mercedes-Benz. Παρότι, η ζήτηση παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες – όπως και όλες οι υπόλοιπες παγκοσμίως – δεν μπόρεσαν να βρουν λύση στα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η BMW είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 5,1% με 2.100.692 μονάδες, την ώρα που η Mercedes-Benz εμφάνισε πτώση 1,0% με 2.043.900 μονάδες. Τα μεγάλης διάρκειας lockdown στην Κίνα προκάλεσαν συμφόρηση στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στις παραδόσεις, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία επέφερε σημαντική εξασθένηση των πωλήσεων στη Ρωσία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές στα premium οχήματα.

sales

Η Ευρώπη και η Κίνα επλήγησαν περισσότερο από τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιόρισαν την παραγωγή, ιδιαίτερα στο πρώτο εξάμηνο. Η BMW αντιμετώπισε τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19 καλύτερα από τους ανταγωνιστές, σημειώνοντας πωλήσεις ρεκόρ το 2021, αλλά υπέφερε το 2022 καθώς εξακολουθούσαν να υπάρχουν προβλήματα στα logistics.

Τι περιμένουν BMW και Mercedes για το 2023

Παρά τις συνεχόμενες κρίσεις στην παγκόσμια οικονομία, οι δύο γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ατενίζουν το μέλλον με περίσσια αισιοδοξία, καθώς η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Pieter Nota, επικεφαλής πωλήσεων της BMW. «Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την επιτυχία το 2023, καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε ιδιαίτερα υψηλές παραγγελίες, ειδικά για τα ηλεκτρικά μοντέλα».

sales

Δείτε εδώ Ποιες μάρκες αυτοκινήτων έχουν εργοστάσια στην Κίνα

Όσο αφορά στις παραδόσεις, τα πράγματα αναμένεται να εξομαλυνθούν τη φετινή χρονιά, χάρη στο νέο επιχειρηματικό πλάνο που ακολουθούν. Για παράδειγμα, η BMW κινείται προς ένα μοντέλο απευθείας πωλήσεων σε 24 ευρωπαϊκές αγορές, προσεγγίζοντας άμεσα και με στοχευμένες κινήσεις νέες ομάδες πελατών.

Πηγή: Automotive News Europe (BMW, Mercedes-Benz)

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...