Θερμαινόμενες ζώνες ασφαλείας: Σε ζεσταίνουν, αλλά δεν φτιάχτηκαν για αυτό!

Οι ζώνες ασφαλείας έχουν γνωρίσει πολλές βελτιώσεις από όταν χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά, όμως κανένας δεν περίμενε ότι θα δημιουργηθούν και θερμαινόμενες.

  • -
  • -

Θερμαινόμενα καθίσματα, θερμαινόμενο τιμόνι, θερμαινόμενο υποβραχιόνιο, θερμαινόμενο πάνελ πόρτας. Αυτές είναι οι επιφάνειες ενός αυτοκινήτου που μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει την ικανότητα να ζεσταίνονται ώστε να δημιουργήσουν το αίσθημα της θαλπωρής σε οδηγό και επιβάτες.

Δεδομένων των παραπάνω, οι θερμαινόμενες ζώνες ασφαλείας μόνο ως φυσική εξέλιξη μπορούν να χαρακτηριστούν στην πορεία που ξεκίνησε το 1959 με το Volvo Amazon. Άλλωστε, είναι μία ανάγκη η οποία υπαγορεύεται από την εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της αυτονομίας τους, με τρόπο ο οποίος δεν είναι προφανής, αλλά είναι πολύ σημαντικός.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/93f08a73ddbadec77f6f181a71fdfd64.jpg

Τα οφέλη των θερμαινόμενων ζωνών, σε άνεση και... αυτονομία

Πριν πιάσουμε το θέμα της αυτονομίας, οι θερμαινόμενες ζώνες ασφαλείας οδηγούν σε ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον κατά την παραμονή μας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, καθώς ερχόμαστε σε άμεση επαφή με ένα ζεστό αντικείμενο, στοιχείο που μας κάνει να νιώθουμε πιο άνετα.

Δείτε ακόμαΤι θερμαίνει αυτό το κουμπί στη νέα BMW iX;

Όσο για την αυτονομία, οι θερμαινόμενες ζώνες σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες θερμαινόμενες επιφάνειες που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου, οδηγούν στη δημιουργία ιδανικών συνθηκών θερμοκρασίας για οδηγό και συνοδηγό, με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Η θέρμανση μερικών επιφανειών απαιτεί σημαντικά λιγότερη ενέργεια από το να θερμανθεί ο αέρας ολόκληρης της καμπίνας, ενώ λόγω της άμεσης επαφής που υπάρχει αυτή η θερμότητα μεταφέρεται πιο αποδοτικά στο σώμα του οδηγού.

zf-zoni-asfalias-thermainomeni-zones-thermainomenes

Θα δούμε θερμαινόμενες ζώνες σε αυτοκίνητο παραγωγής;

Οι θερμαινόμενες ζώνες ασφαλείας αποτελούν μία εντελώς νέα εφεύρεση η οποία προέρχεται από τη ZF, εταιρεία που κατασκευάζει πολλά εξαρτήματα αυτοκινήτων όμως είναι περισσότερο γνωστή για τα κιβώτια ταχυτήτων. Η παρουσίασή τους έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης ηλεκτρονικών CES 2023 που έγινε στο Λας Βέγκας από την Πέμπτη 5 μέχρι και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Αν και δε δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες, αναμένεται να τις δούμε σχετικά σύντομα να μπαίνουν σε αυτοκίνητα, έστω και ως κομμάτι του προαιρετικού εξοπλισμού.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...