Αυτό ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με ζώνες ασφαλείας - Δείτε ποια χρονιά μπήκαν

Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη εφεύρεση στην ιστορία του αυτοκινήτου. Όμως πότε την είδαμε για πρώτη φορά;

  • -
  • -

Ο ρόλος της ζώνης ασφαλείας είναι να φροντίζει ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να παραμένουμε στη θέση μας. Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους. Ο ένας είναι προκειμένου οι επιβάτες να μη βρεθούν εκτός αυτοκινήτου μέσω του παρμπρίζ (ειδικά εκείνοι που κάθονται στα μπροστά καθίσματα). Ο δεύτερος είναι για να μπορέσει το αυτοκίνητο να μας προσφέρει τη μέγιστη προστασία.

Η ζώνη μας προστατεύει με περισσότερους από έναν τρόπους

Κατά τη σχεδίαση ενός αυτοκινήτου, όλοι οι εμπλεκόμενοι σχεδιάζουν τα διάφορα συστήματα ασφαλείας λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις στις οποίες κάθονται οι επιβάτες υπό κανονικές συνθήκες. Αν σε ένα φρενάρισμα ή ατύχημα, λοιπόν, το σώμα μας πάψει να βρίσκεται στο κάθισμα, το αυτοκίνητο πλέον δεν είναι ασφαλές για εμάς και γίνεται επικίνδυνο. Η χρήση της ζώνης ασφαλείας έρχεται να εξασφαλίσει ότι δε θα συμβεί ακριβώς αυτό..

Ζώνη

Η εταιρεία που ανακάλυψε τη ζώνη ασφαλείας

Πολλοί ίσως να γνωρίζουν ότι η εταιρεία που παρουσίασε για πρώτη φορά τη ζώνη τριών σημείων, δηλαδή αυτή που ξέρουμε και χρησιμοποιούμε σήμερα, είναι η Volvo. Άλλωστε η σουηδική μάρκα έχει μακρά παράδοση στον τομέα της ασφάλειας. Μέχρι τότε είχαν υπάρξει κάποιες άλλες ιδέες, όμως καμία δεν ήταν τόσο απλή ως σύλληψη και υλοποίηση, έχοντας ταυτόχρονο και τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή της.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά παράθυρα: Σε ποιο αυτοκίνητο μπήκαν για πρώτη φορά;

Αντιγράψτε ελεύθερα

Μάλιστα, η Volvo αντιλαμβανόμενη πόσο σπουδαίο ρόλο μπορεί να παίξει η ιδέα της στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, η οποία εκείνη την εποχή βρισκόταν στα σπάργανα, αποφάσισε να κάνει κάτι πρωτοποριακό. Επέτρεψε σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αντιγράψουν την ιδέα της, χωρίς να ζητήσει από εκείνες αντάλλαγμα. Κανονικά, αν μια εταιρεία θέλει να αντιγράψει αυτούσια μία ιδέα που είχε άλλη εταιρεία (και εφ’ όσον εκείνη την έχει κατοχυρώσει μέσω πατέντας), πρέπει να πάρει άδεια δίνοντας το ανάλογο αντίτιμο. Όμως σε αυτή την περίπτωση η Volvo έκανε τη διαφορά και επέτρεψε την ελεύθερη αντιγραφή της ιδέας της.

Ζώνη

Το πρώτο μοντέλο με ζώνη ασφαλείας

Η πρωτοποριακή ιδέα για τη ζώνη ασφαλείας τριών σημείων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το μακρινό 1959, με το μοντέλο στο οποίο τοποθετήθηκε να είναι το Volvo Amazon. Τα πρώτα χρόνια ήταν μεγάλη η μερίδα του κόσμου που εναντιωνόταν στην ύπαρξή της, με αντιδράσεις αντίστοιχες των αντιεμβολιαστών, οπότε η εταιρεία προχώρησε σε προωθητικές ενέργειες στο πνεύμα της εποχής για να τις αντιμετωπίσει. Βέβαια με τα χρόνια όλοι κατάλαβαν την τεράστια σημασία της, έτσι πλέον είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό εκείνων που οδηγούν φορώντας τη. Μάλιστα, όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν κάποιο σύστημα υπενθύμισης, τουλάχιστον για τη θέση του οδηγού, πολλές φορές και για τις υπόλοιπες.

Ζώνη

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...