Peugeot Inception Concept: Το ηλεκτρικό με το αναδιπλούμενο τιμόνι [video]

Η Peugeot παρουσίασε το ηλεκτρικό του μέλλοντος, ένα εντυπωσιακό σε σχεδίαση αυτοκίνητο, πλούσιο σε καινοτομίες και με αυτονομία 800 km.

  • -
  • -

Η γαλλική φίρμα επιθυμεί να μετατραπεί στην κορυφαία ηλεκτρική μάρκα της Ευρώπης έως το τέλος του 2030. Για να το επιτύχει αυτό, έχει σχεδιάσει ένα άκρως φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το λανσάρισμα 5 ολοκαίνουριων αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων μέχρι το 2025. Όλα τα νέα αυτοκίνητα της Peugeot, θα υιοθετούν στοιχεία από το Inception Concept, το εντυπωσιακό πρωτότυπο που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης CES 2023, στο Λας Βέγκας.

inception

Το επαναστατικό concept των Γάλλων ενσωματώνει μια σειρά θαυμαστών στοιχείων, ξεκινώντας από το ενιαίο γυάλινο κρύσταλλο του αμαξώματος, που καλύπτει συνολικά 7,25 τ.μ. Το κρύσταλλο συναντάται ακόμη και στη μάσκα, ενσωματώνοντας εκτός από το λογότυπο της Peugeot, αισθητήρες και 3D εφέ. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως, η διαδικασία παραγωγής και η επίστρωση στο γυαλί είναι ίδιες με αυτές που συναντώνται στις προσωπίδες των κρανών των αστροναυτών της NASA!

inception

Η τεχνολογία «tech-bar» στην επιφάνεια των θυρών εκπέμπει διάφορα μηνύματα στο εξωτερικό του αυτοκινήτου την ώρα που πλησιάζουν οι επιβάτες, με την τεχνητή νοημοσύνη του Inception Concept να αναγνωρίζει τον οδηγό, ρυθμίζοντας αυτόματα κάθισμα, τη θερμοκρασία του εσωτερικού και το σύστημα πολυμέσων, ανάλογα με τις προτιμήσεις που έχει επιλέξει ο κάτοχος.

Εσωτερικό από videogame

Το πρωτότυπο μήκους 5 μέτρων και ύψους μόλις 1,34 μ. διαθέτει ένα απίστευτο εσωτερικό που έχει εμπνευστεί από τα videogames. Το αξεσουάρ που κάνει τη διαφορά είναι φυσικά το τιμόνι. Η Peugeot ενσωμάτωσε ένα πρωτοποριακό σύστημα ελέγχου με την ονομασία Hypersquare που καταργεί ουσιαστικά το συμβατικό τιμόνι και τη θέση του καταλαμβάνει ένα σετ ψηφιακών χειριστηρίων που αποθηκεύονται όταν δεν τα χρειάζεται ο οδηγός.

inception

Όλα είναι συνδεδεμένα στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης STLA Brain, με το γνωστό σύστημα πολυμέσων i-Cockpit να είναι πιο διαισθητικό και σαφώς πιο προηγμένο τεχνολογικά. Στην οθόνη τύπου Hypersquare απεικονίζονται με εικονογράμματα οι βασικές πληροφορίες, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του οδηγού. Οι κυκλικές εσοχές φιλοξενούν τα χειριστήρια τα οποία ελέγχονται μετακινώντας απλά τον αντίχειρα. Φυσικά, δεν λείπει η αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 4, η οποία όταν ενεργοποιείται, το τιμόνι «εξαφανίζεται» και ανασύρεται μια μεγάλη οθόνη.

Το Hypersquare είναι σαφώς φουτουριστικό, όμως, θα περάσει στην παραγωγή μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλάζοντας τελείως την εμπειρία οδήγησης.

Αυτονομία 800 km από την Peugeot

Χάρη στην πλατφόρμα STLA Large, οι Γάλλοι τοποθέτησαν στο πρωτότυπο όχημα μια νέας γενιάς μπαταρία χωρητικότητα 100 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία έως και 800 km. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν 680 HP, με τα 0-100 να επιτυγχάνονται σε λιγότερο από 3 sec. η τεχνολογία 800V επιτρέπει τη φόρτιση για κίνηση 30 ή 150 km σε 1 και 5 λεπτά αντίστοιχα.

inception

Διαβάστε εδώ τη δοκιμή του νέου Peugeot 308 Hybrid 225 e-EAT8 GT

Τέλος, δεν λείπει και το σύστημα ασύρματης επαγωγικής φόρτισης, όπως ακριβώς συμβαίνει στα smartphone και στα smartwatch.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...